Музикаутор: Една трета от музиката в медиите трябва да е българска

Хората искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български
12 фев 2020 14:53, Елена Кирилова
71

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Организацията за управление на авторски права "Музикаутор" предлага законодателни промени с цел насърчаване популяризирането на българската музика чрез въвеждането на квота в медиите.
Още по темата

Предложението е базирано на проучване на “Алфа Рисърч”, проведено по заявка на Музикатор, което показва, че хората у нас искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

Предложението е обсъдено с министъра на културата Боил Банов на 10 февруари, когато са дискутирани възможностите в тази посока.

Проучването, проведено през септември 2019 г. и включващо 1099 интервюта с хора над 15-годишна възраст, показва още, че цели 72% от респондентите биха желали в медиите у нас да звучат повече песни на български език. 42 на сто твърдят, че най-много обичат да слушат българска музика, а под 10 на сто - предпочитат чуждестранна.

Как да се компенсират авторите за частното копиране?

Същевременно радиото продължава да е най-използваният приемник за слушане на музика и 70% от българите твърдят, че го ползват. 37 на сто пък посочват, че той е основният им източник на музика. На второ място е телевизията, а на трето - телефонът.

Данните показват още, че медиите са каналът, от който хората научават за български музиканти и техните нови произведения (над 62%), следвани от приятели и познати (19%), общности в социалните мрежи (16%). Съвсем малък едноцифрен е делът на онези, които научават за българска музика от посещения на клубни концерти.

Натежава и фактът, че се наблюдава спад на българската музика в ефира на родните радиостанции. Ако през 2015 г. делът ѝ е бил 26,6%, то през 2018 г. е спаднал под 22%.

“Ако разгледаме само частните радиостанции, картината е още по-песимистична - българската музика е твърдо под 20%”, коментира председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

От организацията посочват, че редица европейски страни вече имат подобни квоти.

Още мнения за искането на Музикаутор чете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година едно и също канят да приемат и накрая не го приемат.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огромен процент от всякаквата музика по радиата е противопоказна за психиката на човека. Децата са особено незащитени срещу такива медийни психоувреждания.Известно е, че с подходяща музика се укротяват и най-свирепи кучета. Има и музика, която вбесява и хора, и животни. Топни такива музики са редовният репертоар на бг радиата. Културна политика или културен срив на увреден контингент в медиите ?
18
1
 
7
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
ДГД тия от МУЖИКАВТОР, да си слушат ако искат 150% българска музика. Ние не! Само радио Енерджи, няма една българска чалга или какъвто и да е бълг. песенен ***.
17
0
 
6
 
! Отговори
msk преди 4 години
6 от 10 не е 1/3;квотите за националност на музиката са ясни, какви ще са 10-те прически, които може да има народа?
16
1
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
1. Колко музикални произведения са създали адвокатите на Мюзикаутор, че да имат претенции?2. Подобни квоти противоречат на пазарната логика. Сред съвременните български песни едва се намират 10-ина, които да стават за слушане. За "К'во не чу?" ли да плащам? Песен, чийто текст е гавра с тихата общност в България.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не слушам БГ музика защото от 90 % от нея ми се повръща. Има няколко изключения разбира се, но предпочитам да си слушам само тях. От всякакви дрисковци, тити-мити, дари, графове... направо ми се драйфа.
14
1
 
7
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Дира, що за странна цензура. Няма ромско маане :)
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От музикалния редактор на едно бг радио:Не пускаме песни против властта.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой занимава ли се още с български псевдомедии въобще? Какво ни интересува това?
11
0
 
6
 
! Отговори
продуцент май френд преди 4 години
А, НЕ!Ако ще ми пробутвате малки @$%? като герита, дари, тити и други @$%?,по - добре да слушам музика от втората световна!
10
0
 
4
 
! Отговори
ХАХА преди 4 години
До 6 - не бъркай азбуката с чалгата - МОЛИМ ТИ СЕ!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска музика?! От всички става само Ицо Хазарта и някоя симпатична песен, например Виктория Георгиева има добри попадения. От тук нататък- Тeмeрут Колева, тийн звездите Тита и подобни има над какво да поработят. В медии аз музика не слушам, използвам предимно Spotify, този смехурко изобщо не ме интересува какво говори. Ако бяха добри, отдавна да бяха пробили на големия пазар, а това направи само и единствено Андреа на времето (поп фолк не слушам, просто това са фактите).
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да, тя пък една музика. Само чалга и разни простотии...
7
0
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Ако искат да спрат да слушат радиа и български музикални канали направете го. Не знам къде сте го правили проучването, но ако е от типа "Попитахме 100 българи" не е релевантно!
6
1
 
6
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Трябва да има защита на българската музика, както и на кирилицата която е задушена от чужди езикови норми и влияние.Но честно казано съвременната българска музика, кино и литература трудно ми харесват. По скоро се напъвам да ги харесам... Дали е самовнушение не знам но по-старите неща ме вълнуват, докато съвремените са ми блудкави.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се изразя на нивото на българската култура в момента : Умрем си да слушам Антилопа, Базука и всякакви чалга пълзновения, че и това последното също се води българска музика.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AstarotМоже да пускат и рап и чалга по Z-Rock и така ще запълнят квотите.
3
0
 
24
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
Смело мога да предположа, че огромната част от тези 72% слушат чалга, Криско и прочее елементи. Не можеш да наредиш със закон на частна медия, какъв продукт да предлага.Има си БГ радио, има си Веселина и Вероника за който там си ги харесва.Има си и Z-Rock например, където въпреки желанието им да лансират български групи, просто няма с какво да наситят 1/3 от ефира си.Пореден лобистки закон, директно предложен от хората, които финансово биха се облагодетелствали от него. Цирк!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така... Още дискриминацияя от Светът. Българката музика е най-слушаната по чалготеките и телевизията. Какво повече искате??? Да опростете още повече народдаа лии?? Мършшши доллнии.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То радио станциите умряха. Хората вече не слушат радиа. Най-много някой динозавър да слуша.