Музикаутор: Една трета от музиката в медиите трябва да е българска

Хората искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български
12 фев 2020 14:53, Елена Кирилова
71

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Организацията за управление на авторски права "Музикаутор" предлага законодателни промени с цел насърчаване популяризирането на българската музика чрез въвеждането на квота в медиите.
Още по темата

Предложението е базирано на проучване на “Алфа Рисърч”, проведено по заявка на Музикатор, което показва, че хората у нас искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

Предложението е обсъдено с министъра на културата Боил Банов на 10 февруари, когато са дискутирани възможностите в тази посока.

Проучването, проведено през септември 2019 г. и включващо 1099 интервюта с хора над 15-годишна възраст, показва още, че цели 72% от респондентите биха желали в медиите у нас да звучат повече песни на български език. 42 на сто твърдят, че най-много обичат да слушат българска музика, а под 10 на сто - предпочитат чуждестранна.

Как да се компенсират авторите за частното копиране?

Същевременно радиото продължава да е най-използваният приемник за слушане на музика и 70% от българите твърдят, че го ползват. 37 на сто пък посочват, че той е основният им източник на музика. На второ място е телевизията, а на трето - телефонът.

Данните показват още, че медиите са каналът, от който хората научават за български музиканти и техните нови произведения (над 62%), следвани от приятели и познати (19%), общности в социалните мрежи (16%). Съвсем малък едноцифрен е делът на онези, които научават за българска музика от посещения на клубни концерти.

Натежава и фактът, че се наблюдава спад на българската музика в ефира на родните радиостанции. Ако през 2015 г. делът ѝ е бил 26,6%, то през 2018 г. е спаднал под 22%.

“Ако разгледаме само частните радиостанции, картината е още по-песимистична - българската музика е твърдо под 20%”, коментира председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

От организацията посочват, че редица европейски страни вече имат подобни квоти.

Още мнения за искането на Музикаутор чете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
6
 
! Отговори
Франкфурт преди 4 години
СЕГА ЩЕ СЛУШАТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧАЛГА, КРИСКО, ТИТА И ГРАФА Хахаха НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕМ АЗ ИЛИ ДЕЦАТА МИ В БГ, ДОРИ КАТО ТУРИСТИ
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато направят добро парче радиата го пускат без да бъдат задължавани. Истината е че 80% от новите песни са боза независимо от жанра. А старите певци живеят още в социализма, не могат да осъзнаят че времената и вкусовете са други.
58
1
 
4
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Една трета!? Само?! Малко е! Най-добре 50/50 - българска/сАвеЦка! Никаква западна и упадъчна музика! Както си беше преди 89-та! Аа-маха! И на Нова година само Канал 1 и каквото Хачо Бояджиев измислят - това! Във всеки дом - лика на джуджето Ка-***-инко редом до Сталин и Хрушчов!
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е глобален, не става въпрос за нас.Либералната политика иска и налага либерална(деградивна) музика, цензората е невероятна, всеки опит за покзване на зъби е натикан в ъгъла.
56
0
 
0
 
! Отговори
Този който Знае преди 4 години
Измислици набързо!
55
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците преди години са били същия батак като нас.Тогава въвеждат 50% квота за гръцка музика и само за няколко години дърпат яко в музикално отношение, музиката им сега е популярна навсякъде, не само в Българските ресторанти.Но все пак говорим за националистичен народ, нищо общо с нас.
54
0
 
6
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 4 години
Алоу, и кого да слушам. Тото, Тита, Криско, Графа, ***? Не мерси!
53
4
 
3
 
! Отговори
някой преди 4 години
Квоти за национала музика има само където има държави, примерно Германия, целта навсякъде е да се възпре англосаксонската музикална инвазия, но за целта е нужно самия народ да притежава някакво минимално чуство за национално самосъхранение, което при нас отдавна го няма.Ние отдавна сме само анархична територия.Даже и да се въведе подобно нещо, просто съм убеден че ще бъде опорочено, както става със всичко в наща мила родина.
52
0
 
4
 
! Отговори
R преди 4 години
Ама верно ли искат българска музика. И коя по-точно. Лили Иванова или чалгата. Има точно 10 български песни, които мога да слушам. Останалото е просто плява.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45 години се създаде култура, музика, филми. Има какво да слушаме. 30 години се създаде хубава чалга.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата естрада е по-зле от чалга. Новата българската музика трябва да се забрани, за да се постараят повече, да платят на професионалисти, поети, писатели, композитори.
49
0
 
12
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
Сутрин имам възможност и слушам БНР. Пускат и нова българска музика. И като ги чуя нахлуват куп въпроси в мен - тези хора чувство за музикална и поетична естетика нямат ли, няма ли изпълнители с приятни, обработени гласове? Пеят се на два три тона някакви глупотевини, или се крещи неистово, или се повтаря като на *** някакъв досаден рефрен... Такава "музика" НЕ ИСКАМ! И без да има художествени критерии - забравете да се създаде нещо забележително.
48
0
 
5
 
! Отговори
Тривон Славов преди 4 години
Българска, чужда - все ми е едно, стига е е блек метъл.
47
0
 
7
 
! Отговори
Щом не се преди 4 години
налага, значи не е конкурентна на чуждестранната. Както се казва -на сила хубост не става.
46
1
 
12
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Малко е 1/3! Поне 2/3 от музиката трябва да е българска и то на едни и същи автори! И по възможност авторските възнаграждения да се плащат авансово!За качеството на българската музика другия път!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ще ни задължат да слушаме българска музика. Ами да ни задължат и да се обличаме с български дрехи, да ядем българска храна... кой знае може и български коли да ни задължат да караме-не е като да няма избор.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не се натиска особено да прави музика, да записва нови албуми. Младите гледат да имат колкото за едно участие. Старите от десетилетия не са изпяли една нова песен, кретат си със старите парчета. Само на Лили, на преклонна възраст и се наложи да прави нови парчета и то не защото гори от желание, а защото много композитори и забраниха да пее техните стари песни, защото Лили обича да лапка парички, но не обича да плаща.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на жалките *** нещо не им излиза бизнес плана май а?
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то има ли толкова музика бе? Тия от горните снимки само тичат по разни халтурки и партийни концерти щото парата е там. Никой не сяда да записва нова музика. Какво да слушам, на Васко Кеца и Орлин Горанов хитовете от 80-те ли?! Понеже не ги знаем наизуст, айде нема нужда...
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е все едно да задължат магазинерите да продават 30 % некачествена стока щото е маде ин БъГъ. Щото българската музика си е точно това-некачествена стока.