Ерик-Еманюел Шмит у нас: За битката срещу глупостта

Президентът и съпругата му разговаряха с френския писател
14
Ерик-Еманюел Шмит у нас: За битката срещу глупостта
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев разговаря с френския писател Ерик-Еманюел Шмит, който е сред най-четените френскоезични автори и драматурзи в света.

Ерик-Еманюел Шмит е на посещение в България по случай отбелязването на 70-годишнината на големия български актьор и директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин. В срещата с Шмит на "Дондуков" 2 участва и съпругата на държавния глава Десислава Радева.
 
Влиянието на дълбоките социални, политически и икономически трансформации в Европа върху културните възприятия на европейските народи и еволюционните и революционни подходи към случващото се на Стария континент са били сред темите на разговора.
 
Съвременният човек наистина е изправен пред дилемата да бъде оптимист по време или по място, в което да търси своето щастие и бъдеще, припомни държавният глава думите на Ерик-Еманюел Шмит. Румен Радев добави, че никой не може да постигне истинския мир, където и да отиде, ако не го е намерил първо в себе си.
 
По думите на Ерик-Еманюел Шмит европейската политика трябва не само с думи, но и с реални действия да върне оптимизма на гражданите.

"Има битки, които никога не могат да се спечелят напълно, но винаги трябва да се водят и една от тях е битката на интелигентността срещу глупостта. В подобна ситуация не победата е красива, а причината да се води самата битка", посочи още Ерик-Еманюел Шмит.
 
По време на срещата Румен Радев подари на Ерик-Еманюел Шмит плакет с българската азбука кирилица и подчерта, че когато буквите идват от сърцето на една нация, те носят огромно символно значение не само за българите, а и за европейската култура и духовност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Сещате ли се кой е написал "Възхвала на г'лупостта"? В хумористичен стил, но макар че е писано преди векове, звучи доста съвременно.
11
1
 
0
 
! Отговори
F 16 преди 4 години
Защо Ерик-Еманюел Шмит е избрал точно тази тема да обсъжда с летеца и жена му?
10
1
 
0
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
До 9. За вожда грешиш, той владее и шопски. На времето един твърдеше че това е родният език на Шопен!!! Даже някоя улица в Банкя може да се нарече Фредерик Шопен-страсе...
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До акудами поне знае чужди езици, не е кат вожда ти - еднокнижник, де за толкова години поне английски можеше да научи.
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От писател тип "ширпотреба" като Шмит не може да се очаква нещо по-различно. Жалко. Съвсем скоро и малко, една шепа брой хора на изкуството неконформисти няма да има.
7
1
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
"Влиянието на дълбоките социални, политически и икономически трансформации в Европа върху културните възприятия на европейските народи и еволюционните и революционни подходи към случващото се на Стария континент са били сред темите на разговора." Това е сложен начин да се каже: за влиянието на проблемите в Европа върху затъпяването на хората и как по-революционно да постъпим за да прекратим тази практика! Що за глупости!?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То глупостта няма как, ама що не борят простотията, че вече е с ранг на държавна политика.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля да не се изказват хора, които никога не са чували за Шмит, да не говорим пък да са чели нещо от него!
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните глупости от президента.
3
15
 
2
 
! Отговори
Тоя френски преди 4 години
бюдолизец, до България ли опря, да търси кьор софра
2
17
 
3
 
! Отговори
Зеления Чорап преди 4 години
и сержантката му - Буйното Деси, са пример за Българска интелигентност
1
10
 
7
 
! Отговори
акуд преди 4 години
браво радев с тази велика среща ще промениш за винаги българската енергетика и финансова стабилност. предполагам си показал и знанията си по чужди езици