Хампарцумян: Проверката на приватизациите имат репутационен смисъл

По негово време приватизациите са се правили прозрачно
13 фев 2020 10:13,
48
Хампарцумян: Проверката на приватизациите имат репутационен смисъл
Снимка: БГНЕС

Резултатите от проверката на приватизационните сделки ще имат по-скоро имат исторически, информационен и репутационен смисъл, отколкото правно наказателен, защото са изтекли давности или собствеността се е сменила, заяви банкерът Левон Хампарцумян, който за кратко беше изпълнителен директор на Агенцията по приватизация (2000-2001 г.).

След като има публичен интерес, тази проверка трябва да се направи, въпреки ангажирането на голям публичен ресурс, уточни Хампарцумян.

Още по темата

"Не се притеснявам от проверката. По-големите приватизации по мое време са правени по един добър и прозрачен начин, предприятията и сега са живи и работещи", заяви още банкерът.

Според него трябва да бъдат проверени по-спорните сделки. Проверката, по думите му, има историческа стойност, но не и правна, защото е изтекла давността.

"Това се прави, защото има публичен интерес", заяви Хампарцумян пред bTV.

По думите му в историята на приватизацията има успешни и неуспешни примери.

Той коментира и вълненията по темата за курса лев/евро покрай очакваното влизане на България в чакалнята на еврозоната.

Според банкера няма риска за лева и гаранция за това е валутният, който ни преведе успешно през различни кризи за 20 години.

Относно твърденията на бившия финансов министър Муравей Радев, че левът е подценен той каза: "Това са хипотетични неща, подобен спор прилича на спора къде е нулата на координатната система – безсмислен е".

Прогнозата на Левон Хампарцумян за влизането ни в еврозоната е, че това ще се случи, когато сме готови и се чувстваме комфортно след двегодишния период в чакалнята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
ДАНС да се заемат преди 4 години
С Туркофулите инфилтрирани в Администрацията и БА. В момента Турция ревизира границите от 1878. Туркофилите да бъдат с ети под отчет и изхвърлени от държавните органи. България трябва да преосмисли присъствието си в НАТО, да формира Патриотично настроена армия.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проверката на приватизациите няма никакъв смисъл. ДАНС да се заеме с руския шпионаж вместо с неща станали преди 30 години и влезнали в давностен период преди десетки години. Със същия успех ДАНС може да проведе цялостно разследване на национализацията преди 70 години или баташкото клане преди 150 години, може и още по-назад да се разследва убийството на цар Калоян.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо замислен ми се вижда !
34
2
 
10
 
! Отговори
men преди 4 години
въжето му е малко на този...
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя Хръцупръц като забогатя, но и одъртя, доволен ли е от земните си дела. Щото равносметката наближава...
32
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
Интересно.Защо точно арменчето се обажда по темата?! Никой не го пита.Много просто,Доста банки заграбиха имоти на длъжници от реституцията . И ги препродадоха през тия 30 г след 1989 г до днес! А иначе миришеше яко по време на " масовата приватизация"! Което се продаде тогава,нищо не заработи повече! Помним ние,но какво от това?! Ликвидационните съвети бяха от крадци тогава! Уви!
31
2
 
22
 
! Отговори
XL преди 4 години
Прави се на ударен.За да почувстват как са измамили народа предлагам къщите на Левон и Костов да бъдат продадени за по 1000 лева всяка. Да се играят на лотария и на който българин се падне плаща 1000 лева и е негова. И да им се обясни, че цената е такава защото градината не е хубава, довара е малко крив.
30
1
 
22
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
Този е пълното олицетворение на престъпния преход. Без необходимото образование и стаж стана банкер, а преди това точно същия продаде банката на италианците. Е, те му се отблагодариха подобаващо, а държавата го подкрепяше. Нещо да каже за Балкан и Гад Зааеви? Помня как защитаваше сделката със зъби и нокти, по националното радио ни увещаваше, че е много добра. Наглец! Няма законност у нас, този си е сто процента за затвора!
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде,сега,поискайте от Гешев и този да е в затвора...Ако може Гешев да ги вкара до края на месеца всички,които вие искате.Не знам само дали правите разлика между обвинител и съд.Дали сте наясно ,че за ефиктивна присъда са нужни солидни доказателства и улики.А на ясно ли сте,че едва ли има " бизнесмени" ,които не са си опекли юридически мръс()тийте.Не може Гешев да обвини Ковашки,защото псевдоним " хахаха" от форума казал,че Ковашки е престъпник !
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работил през соца в Кремиковциа сега държи банка.Как стават тези чудеса.
27
2
 
5
 
! Отговори
МРЗ 1000 лева преди 4 години
При всички положения: за приватизация, но извършена професионално. Първо правиш инвентаризация на активите. После продаваш тези, които не са пряко свързани с дейността на търгове. Това, което остане, го обявяваш за приватизация с прозрачни условия. Неприватизирани останаха БДЖ, БЕХ и Български Пощи и всички виждаме по какъв непрфесионален начин се управляват. Технологично са в 19 век и се краде масово. Български Пощи са на тефтери още, а писмо от България до Германия ми пътува 23 дена...
26
2
 
15
 
! Отговори
МРЗ 1000 лева преди 4 години
Криминалното в приватизациите беше, че предприятията се продаваха заедно с много активи (най-вече недвижими имоти), чиято цена не беше калкулирана правилно.Какво стана с БГА Балкан и БТК_ Приватизаторите ги купиха на безценица, недвижимите им имоти и всички останали ценни активи бяха разпродадени и след това или бяха фалирани (Балкан), или продадени на няколко пъти по-висока цена (БТК). Приватизацията не е нещо лошо, но беше извършена по умишлено непрофесионален начин.
25
3
 
12
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Нищо няма да се промени,нито някой ще бъде подведен под отговорност.Просто ще се харчат публични средства за нищо.Факт е ,че разграбиха държавата и унищожиха предприятията.Друго няма какво да говорим.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало какъв прозрачен начин бе. Къдее Балкакар а дъщерните му заводи в цялата страна. Точно по това време го унищожихте. Десетки хиляди останахме без работа и препитание. Ами останалите стотици заводи къде са. Такива като Банев ги взеха и унищожиха. А ти гледаше и пачки праеше. На вода ненапита ли се правиш. Май ни мислиш за късопаметни олиго. А.
23
2
 
22
 
! Отговори
бивш банков служител преди 4 години
Г-н Хампарцумян може да си спомни за това как се продаде Булбанк, когато той беше шеф на Агенцията за приватизация. А след като я купиха италианците , той случайно се оказа шеф на Уникредит булбанк.Ама нещо не му се иска май, щото "забрави" за дивидента на държавата.Ама аз си знам - Орешарски е виновен, нищо че на власт бяха сините.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязвам, че почват да се обясняват едни и същи стари моцуни.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей , като старогръцки философ взе да се обяснява ,нищо че е арменче ,ама не ще да обясни как стигна до поста банкер у пък е само едно обикновено химиче
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мнението на завряния зет Костов-Григор, репресиран заради слабите си ангели към студентки, няма ли да ни запознаете
19
8
 
8
 
! Отговори
Червените крадци преди 4 години
Трябва да бъдат осъдени до живот най-големите крадци на прехода Жан Виденов и Румен Гечев, които ограбиха българския народ и го оставиха със заплата 4 лв. и пенсия 2 лв. през 1997 г. и фалираха 20 банки, Георги Гергов настоящ член на политбюро на БСП - заграбил ЦУМ, Пловдиския панаир, комплекс Слънчев ден в курорта "Конст. и Елена" бившия курорт на ЦК на БКП, Корнелия Нинова приватизирала нагло през 1999г. само на 28 годишна възраст, практически без трудов стаж, за милиони долари най-голямото външнотърговско предприятие по времето на соца - "Техноимпекс"...
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябвала да бъдат проверявани по-спорните сделки...Разбира се, неговите не са такива.