Прокуратурата подхвана ТЕЦ-ове за горене на боклук

Възложиха на Ревизоро да извърши проверки
13 фев 2020 09:35, Александър Попов
82
Прокуратурата подхвана ТЕЦ-ове за горене на боклук
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник".

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. 

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци и съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

Миналия месец десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Властите разпоредиха тези, за които има данни, че са внесени незаконно да бъдат върнати на изпращача.  

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки от контейнерите, за да бъдат върнати обратно в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Контейнерите ще бъдат върнати на – италианската фирма “Дентиче пантелоне” в град Салерно.

В интервю за bTV преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, припомня БГНЕС.

Ковачки заяви още, че не се занимава с горене на боклуци, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от тази дейност се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно.Цяла България се разпада от престъпления и корупция,само правителството няма абсолютно нищо общо с цялата тази работа.То нищо не е знаело и е абсолютно изненадано!
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ***,стига с това БСП.България се разпада след 10 годишно герберско управление,в таен съюз с ДПС,и повсеместни кражби за десетки милиарди.Пълен разпад на държавността
38
5
 
2
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Със законност един по един всички комунисти ще бъдат настанени в затвора.Пред България се открива светло бъдеще.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на едните връзкари рушветчии не им харесва какво правят другите връзкари рушветчии хаха
36
3
 
6
 
! Отговори
Пак Ковашки преди 4 години
И пак БСП. Санкциите на прокуратурата трябва да достигнат до тази престъпна организация.
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ТЕЦ Гълъбово кога? и от всичко това нема да има файда. А кой внася *** и кой е разрешил?
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Ковачки е спонсор на бисипи-то. Щеше да докарва миньорите на протест, кой не дойде - уволнение. Преди време го обвиниха за към 150 милиона невнесени данъци . *** бисипи-то го покри. *** май му идва времето.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕЦогоро какво ще проверява като нищо не разбира?Шменти капели пак!!!!
32
2
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Тез двата полирани боздугана щели да решат въпроса с изгарянето на отпадъците,ама как..Първо трябва да се установи колко тона са внесени от 2015 насам.Тотална проверка на цялата територия на страната и картографиране.В българия след 2015 са внецени над 750000т.за всеки ученик по 1тон!ЧЕСТИТО!БЛАГОДАРЕТЕ НА ГЕРБ И СТРОИТЕЛЯ МАГИСТРАЛЕН-БОКО!ПА И МОСТ ПОПАЛИХА!
31
2
 
19
 
! Отговори
Африканец преди 4 години
Бобо,Бобо.В Африка няма толкова замърсена държава като България!
30
2
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
па и друга щуроблъсканица:-ПРОКУРАТУРАТА "НАРЕДИЛА" на тоя симпатяга,правещ се на "Министър на околната среда и водите", да "НАПРАВИ ПРОВЕРКАТА"?!?!?!-Първо:-НИКОЙ МИНИСТЪР НЕ Е ПОДЧИНЕН на прокуратурата!..Всички са подчинени САМО на Светилото от село Банкя!!-Второ:-АКО ИМА СЪМНЕНИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,НЕ Е ЛИ РАБОТА НА прокуратурата да се заеме със случая?!какво става?..Що за щуротия са измислили?!..-"Измиване на ръцете"?Ептян побъркаха ВСИЧКО в тая територия ФИГУРАНТИТЕ,ептян!
29
2
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
глупости на търкалета!ПОРЕДНАТА ПУШИЛКА,"биене на тъпана"..Ама забележете:-НИКОЙ от главоците не обелва и дума за това,че ИЗОБЩО се вкарват у нас ***!!!Хванали са се за това,че некои просто си ги горят БЕЗ "филтрите" и другите щуротии.ГЛАВНИЯ ВЪПРОС Е:-ЗАЩО И КОЙ ДОПУСКА ДА СТАНЕМ СМЕТИЩЕТО на ЕС?!?!ТЕЦ-овете,добре..но КАК ОТПАДЪКА стигна до тях?КОЙ РАЗРЕШИ да се горят световни отпадъци у нас?КОЙ?!?!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахахах - да не сглупят само, че да затворят ТЕЦовете ... аххаха! Тогава аше стане шоу!
27
5
 
9
 
! Отговори
Не не си отивай преди 4 години
Ковачки, довиждане! Ковачки замина. Ковачки следващия... БСП няма да имат НИТО ЕДИН СПОНСОР НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ. НАТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА. АМИ ВРЕМЕ ИМ Е ДА СИ ЗАМИНАВАТ. КомунягиНЕКА СИ ЗАМИНАТ СТАРИТЕ *** БКП, ПОСЛЕ ЩЕ ПОГНЕМ ТЕХНИЯ СЛУГИНАЖ - ГЕРБ
26
2
 
7
 
! Отговори
УЧЕН преди 4 години
ВСИЧКИ ДИСКУСИИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ОТ " ЕСПЕРТИ" ТЕЗИ ДНИ ПОКАЗАХА, ЧЕ ГОВОРЕЩИТЕ СИ НЯМАТ ХАБЕР ОТ ТВЪРДИ ГОРИВА И ***. ПОТЪРСЕТЕ УЧЕНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ТА СА СРЕД ВОДЕЩИТЕ НАУЧНИ ШКОЛИ В ТАЗИ ОБЛАСТ.
25
2
 
10
 
! Отговори
Иван преди 4 години
А В СОФИЯ НЯМА ЛИ ДА ПРОВЕРИТЕ???? ОСОБЕННО ПРЕЗ НОЩТА Е СТРАШНО ОТ КОМИНИТЕ. С ПРИРОДЕН ГАЗ НЕ ПУШЕКА НЕ Е ТЪМНО КАФЕНИКАВО-СИНКАВ!!!!
24
1
 
3
 
! Отговори
Ххаха преди 4 години
Това е нещо ново!!! :D :D :D :D
23
3
 
21
 
! Отговори
ПЛЕВЕНЧАНИН преди 4 години
ДАНО ГО ОКОШАРЯТ ТОЯ *** КОВАЧКИ, ОНЯ ДЕН СИ ПЛАТИХ СМЕТКАТА КЪМ НЕГОВАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ, ИДЕШЕ МИ ДА ГО ЗАСТРЕЛЯМ!!!НА ТАЯ ТОПЛА ЗИМА КАКВИ ЦЕНИ????
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ковачки се писал консултант в собствените си тецове а собствеността по документи е прехвърлена на лица тип "бушон".Само този факт показва чсно че тоя *** знае много добре че върши престъпления и се опитва да се прикрие.Друга тема е че *** си мисли че се е скрил.точно като щраус си муши главата в пясъка а *** му стърчи.
21
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕШЕВТУРАТА ВСИЧКО ПОДХВАЩА, А НАКРАЯ РЕЗУЛТАТ- НИЩО!