Прокуратурата подхвана ТЕЦ-ове за горене на боклук

Възложиха на Ревизоро да извърши проверки
13 фев 2020 09:35, Александър Попов
82
Прокуратурата подхвана ТЕЦ-ове за горене на боклук
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник".

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. 

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци и съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ-овете по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

Миналия месец десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Властите разпоредиха тези, за които има данни, че са внесени незаконно да бъдат върнати на изпращача.  

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки от контейнерите, за да бъдат върнати обратно в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Контейнерите ще бъдат върнати на – италианската фирма “Дентиче пантелоне” в град Салерно.

В интервю за bTV преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, припомня БГНЕС.

Ковачки заяви още, че не се занимава с горене на боклуци, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от тази дейност се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко добре ги подхвана, ще се разбере и кой внесъл , и кой гориш , и кой могили разкопавал , на иманяри плащаш. *** бисипи-то няма да е доволно.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези,които са разрешили вноса и горенето на бо..ук,кой да ги подхване?
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой допусна бок.лука на Европа и Света да превърне страната ни в сметище?Кой от 10 години ни лъже нагло в очите и ни се смее зад гърба?Кой създаде и после окраде парите от КТБ и съкровищата на Божков?
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавата на главния вожд Бойко Методиев-Тиквата ,прокуратурата-гешефтатурата на главния гешефтар Ваньо Милиционера вдига повече пушек от краварските Марици и ТЕЦовете на Ковачки ,взети заедно.Ваньо Милиционера вече има повече часове пред мисирките от медиите и камерите , отколкото Хекимян и Виктор Николаев.Но дори в тая пушилка се вижда колко е жалка цялата герберска шайка от държавници-престъпници.
56
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та едни сини - червени продадоха Кремиковци за 1 лев. А Бойко за милиони, и не левове а евро. И им секна приходите на БСП. И там много рев падна.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно е , кремиковци само за скрап ставаше. Ама комунисти нали в а ха по 700 - 800 милиона дотации. А да се сетим защо?
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добрия вълк Лупи, и той лапаше от Кремиковци. И кото го подгониха викаше, ако кажа ще ме гръмнат. И че имал да взима а не да дава. Абе комунисти.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кремиковци беше една камара старо ръждясало желязо,което не струваше и 1 ст.
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станишев всяка година дотираше Кремиковци с милиони, та комунистите на входа и изхода да лапат. Трябваше да го затворят много отдавна.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи оти не плачеш за Кремиковци, който също беше приватизиран за един лев, а за Техноимпекс? Какви активи има Техноимпекс? Взимаш петте най-важни личности, които знаят контактите с клиенти и доставчици и си ти!
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И дори да е законно приватизиран Техноимпекс, морално ли е. Да не платиш един лев, докато има хора които няма какво да ядат.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ревзоро,Кумиците ,Б.Б. всичко е комедия.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама кой ги е вкарал Бойко в Банкя, или Ковачки с тецовете?
47
3
 
7
 
! Отговори
хахах преди 4 години
БАЛАМУРНИЦИ, ЗАМАЗВАТ ВИ ОЧИТЕ!ВКАРАХА 20 000 ТОНА, СЕГА ЩЕ ВЪРНАТ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ КОНТЕЙНЕРА В ИТАЛИЯ - ТОВА СА НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ТОНА!!!!
46
5
 
4
 
! Отговори
обнадежден преди 4 години
Справянето с престъпността ще лиши БСП от спонсори. И ще се отърси България т отровната си плесен.След мързеливия и вероятно заинтересован прокурор Цацаров, който бавеше или просто не предприемаше действия за да могат социалистите да вилнеят в страната, най-после имаме Гешев. Мечтая Гешев да успее в своя поход и един ден да има най-висок рейтинг в страната.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много смет трябва да се измете. И да се пита *** как без да плати един лев придоби техноимпекс. Моралната.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още много олигарси трябва да търкат наровете.
43
4
 
8
 
! Отговори
Пиян - залян преди 4 години
Кой допусна вкарването на б о к лу к а ? Сигурно Виденов о Орешарски ?! Долни герберунгели -направихте държавата сметище !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е държавата да си върне заграбеното.
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Банев, и Божков, и Ковачки, всички са спонсори на БСП. С чадъри още от тройното управление. И от Орешака. Всичко на скрап правят. Двама вече са готови. Кото погнат последния гледайте какъв цирк ще правят президента и ***.