Българинът- половин европеец, но еврооптимист

Вярва повече на Брюксел отколкото на София, дава му повече власт
14 фев 2020 21:48, Никола Димитров
196
Българинът- половин европеец, но еврооптимист
Снимка: БГНЕС

Почти 20 г след влизането на България в ЕС, едва половината българи се чувстват европейци. Това показва изследване на Европейската комисия, публикувано днес.

Според проучването 56% от анкетираните казват, че се смятат за европейски граждани. Комисията изтъква, че от пролетта се отчита ръст от 4 на сто, но не се посочват причини.

Още по темата
Въпреки, че само половината от населението се припознава като европейци, всеки втори българин (61%) смята, че ЕС се развива в правилната посока, доста над средните оценки, давани в другите европейски държави.

Еврооптимизмът на българите ги поставя в челната тройка, заедно с ирландците и португалците. Нещо повече, над половината от българите искат все повече решения да бъдат изземани от националните им власти и да бъдат решавани в Брюксел.

Доверието в европейските институции значително надвишава това в българските. Двама от трима запитани са песимисти за България, като най-много се тревожат от поскъпването на живота, качеството на здравеопазването и състоянието на икономиката. 54% от анкетираните вярварват на Европейския парламент и само 19 на сто на българския. Европейската комисия има доверието на 51 на сто от българите, а правителството на Бойко Борисов -на 28%.

За разлика от средния европеец, който се вълнува най-много от промените в климата, българинът се тревожи най-вече от имиграцията и тероризма, показва изследването. Двама от трима анкетирани не смятат, че мигрантите могат да допринесат за развитието на България или да се ингегрират в нея. Всеки пети е против приемането на чужденци.

Когато го питат за Зелената сделка на Еврокомисията, той посочва, че най-важно е да се намалят пластмасофите отпадъци и да се субсидират фермерите, за да произвеждат достъпна и безопасна храна.

Според 91% анкетираните българи най-голямата европейска ценност е правото на свободно движение и работа в ЕС. Като ползи от ЕС се посочват още мирът, демокрацията и засилването на влиянието на България по света чрез ЕС.

От европейските политика най-малка поддръжка у нас има за еврото - 39 на сто срещу над 60% средно за ЕС, показва изследването. Създаването на европейски цифров пазар и увеличаване на студентския обмен са също слабопопулярни в България.

Затова пък повече българи, отколкото в другите страни от Общността, искат ЕС да развива обща отбрана и да приема нови членове.


196
Още по темата: БрюкселЕСбългаринЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
полвин европеец, полвин ром
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни не европейци узурпираха името Европа и създадоха едноименна незаконна вредна организация.
Извън нея са истинските европейци.
Затуй сме на половина, защото половината емигрираха там
160
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат да разбият ЕС така,както разбиха и социалистическите държави и окончтелно да се превърнем в 100% роби,ами не искаме да излизаме от ЕС,нито да разрушават ЕС!
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Голямата част от историческите и гео-политически врагове на България са членове
на ЕС и НАТО. За тях българите сме хора втора категория и гледат с презрение на българина. За тях е важно геостретегическото пожение на територията на България, а българите винаги ще бъдат презирани и третирани като хора втора ръка.
-------
Не сме били никога втора ръка в Европа,наври си антиевропейската пропаганда в отзад!
Не искаме да излезем от ЕС и да станем окончателна жерва на световните господари
158
4
 
1
 
! Отговори
ти си за кланицата преди 1 месец
Ти си за ЕССР от 27 република. Да живее светлото демократично бъдеще.Ура другари.
Къде ви въдят такива безмозъчни ве?!
157
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм за ЕС!
156
2
 
4
 
! Отговори
Карина преди 1 месец
ЕС е просто конструкт за отслабване, разбиване и тотално разрушаване на етнодържават! Замислете се кой има интерес от това!
155
0
 
1
 
! Отговори
смутни времена преди 1 месец
Отново настъпват смутни времена и ще се отприщи "народната любов" за справедливост. Ще висите по диреците непейски *** и ще ви клеймят като сатанински демони.
154
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки арабин или африканец в Европа стои много по високо в социалната йерархия от който и да е българин. Къде са тръгнали тези българи на се ръгат там където не ги изкат и ги презират.
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон: "Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, отколкото българи или украинци".
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямата част от историческите и гео-политически врагове на България са членове на ЕС и НАТО. За тях българите сме хора втора категория и гледат с презрение на българина. За тях е важно геостретегическото пожение на територията на България, а българите винаги ще бъдат презирани и третирани като хора втора ръка.
151
2
 
1
 
! Отговори
дивак преди 1 месец
Ей подлогии и да търкате и да не търкате, не можете да скриете реалността. Скоро ще ви бесят по диреците по ред. Бавно и сигурно ще разберете що е то реалност. Аре пак търкайте.
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това заслужават хора които се продават за тоалетна хартия, банани и западна апаратура.
149
0
 
4
 
! Отговори
Стар набор преди 1 месец
Това проучване каква маса от хора е обхванало, за да има някаква реална достоверност?
Ако само трима души са били анкетирани и двама от тях са за мигрантите, това означава ли, че 66,67 % от Българите гледат позитивно на мигрантите за бъдещето на страната ни ? Подобни анкети трябва да обхванат поне 1000 души от различни слоеве на населението, за да имат някаква ОБЕКТИВНОСТ.
148
3
 
5
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Леле, ЕС е в паника.Вие вече пускате проЕС статии всеки ден.Фейк нюза върви с пълна сила,комисионните от Брюксел също.Тия не се ли научиха,че пропагандата раооти в обратната посока? Помните ли как 3г. промиваха мозъците на британците,че само тъпите расисти от село гласували за Брекзит.Накрая,какво се случи? Британците прекратиха гаврата и завряха ЕС в...
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
михаил хазин- БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ 2023Г, А ПОЛША И УНГАРИЯ ЩЕ ПОДЕЛЯТ ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ УКРАЙНА- ДА СМЕНЯМЕ ЛЕВА В РУБЛИ ОТ СЕГА РУМЕНОВИ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ.
146
4
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Пак добре че половината българи се чувстват европейци. Останалите се чувстват руснаци.
145
3
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
До ЛОГИЧНО

Лольо, нещо си се объркал концептуално! Тоя ЕС е същата изпаднала история като СССР едно време и му се вижда края! А вие си живейте в илюзиите. няма Брюксел, няма Мрюксел!
144
3
 
6
 
! Отговори
hHH преди 1 месец
За да стана изцяло европеец, трябва да говоря с патоса на Габриел и оная Мйдел ли? И да плескам джендъри из отзаде? Ай мо се майате от главата ГМО-та такива.
143
0
 
3
 
! Отговори
. преди 1 месец
Някой много лошо ви е излъгал!