Дотам и обратно: София - Дъблин - София или защо мястото не е важно

Светът вече е космополитен, но шансът е на страната на подготвените
62
Дотам и обратно: София - Дъблин - София или защо мястото не е важно
Снимка: Личен архив

Той млад, на 37, но с успешна кариера зад гърба си. Роден е в Пловдив, завършил е висшето си образование в България. Работил е 8 години в Ирландия, получавал е заплата над средната за Европа, чувствал се е добре и на мястото си. Бил е ръководител на отдел в много голяма международна фирма, направил и добро професионално име, изградил е кариера.

Преди по-малко от две месеца се е върнал в България. Отново работи в международна копания, отново е на мястото си и и печели добре. Доволен е от избора си, но и не може да каже дали няма да дойде ден, в който отново няма да замине зад граница.

За Драгомир Милчев не е важното мястото, а условията на живот.

Според него в България прекалено се драматизира заминаването в чужбина, защото се лепва етикета "емигрант", а за заподноевропейците най-нормалното нещо е да живеят на едно място, да работят на друго, да заминават и да се връщат или да не се връщат. Всичко е въпрос на личен избор.

А докато успешни и образовани българи работят зад граница, те създават и добър имидж на страната ни, за която, уви, не се знае много по света.

"Ако имаш твоя среда и работа, която харесваш, е хубаво да се работи в България", смята той. Ако ли не - защо да не си пробваш късмета в чужбина.  А кой знае може и да се върнеш някой ден.

Самият той е доволен от избора, който е направил преди по-малко от два месеца. Върнал се е от Дъблин и промяната му се вижда изцяло положителна.

"Завърших Технически университет, след това започнах работа в една германска компания, в която работих около 5 години. Имах доста служебни пътувания до Германия, Франция, обучения, натрупах много хубав опит, защото компанията беше мултинационална. Около 2011 - 2012 г. обаче чисто професионално средата за развитие за машинни инженери не беше много добра, чисто финансово нямаше стимул за развитие, нямаше и много големи възможности за работа. Тогава получих предложение за работа по проект в Ирландия", спомня си Милчев.

Той обаче е категоричен, че дори, когато е приел предложението за работа в Дъблин за него не е било самоцел да емигрира.

"Просто изскочи една опция да замина за 6 месеца по проект в Ирландия, доста на сляпо тръгнах, бяха ме харесали след месец интервюта онлайн  по телефона, имах много богат опит с 3D, а на тях им трябваше точно такъв човек. Заминах като си мислех, че ще изкарам 6 месеца по проекта ще натрупам нов международен опит и ще се върна. Оказа се, че проектът е много голям, един от най-големите строителни високо технологични проекти в света. Започнах там, бях ръководител на над 20 дизайнери. Трябваше бързо да вляза в час, идвайки от друга индустрия", разказа още  Милчев.

Според него един от големите митове в България е, че когато заминаваш на работа в чужбина, ще вършиш същото, което и тук, само че това не е така. Ще работиш от 8 до 5, ще си в офиса от понеделник до петък и единствената разлика ще е по-високо заплащане.

"През първата ми година работното ми време беше от 8 до 22 ч. Много често съм се прибирал в 18 ч. след работа, чакам колегите ми да си свършат работата към 19,30 – 20 ч. и аз се връщам в офиса, за да проверя тяхната работа, защото съм тим лидер. Нямаше място за оплакване. Там няма място за оплакване, ако пътуваш до работа час и половина, ако пътуваш от твоя град до друг град, това е твой избор", посочи той. Естествено обаче другата съществена разлика е че там се поощрява проактивноста и полагането на допълнителни усилия не само финансово а и чисто професионално с даването на повече отговорности, доверие и изкачване в йерархията на компанията.

Според него българите все си търсим някакви причини и все нещо ни е криво, докато при ирландците това е въпрос на личен избор – къде и как ще работиш и колко часа ще пътуваш. Може да работиш близко до дома и да получаваш ниска заплата но да имаш спокоен живот или да пътуваш по 2 часа до работа и да си финансово доволен. Това обаче е и въпрос до възможности да избираш.

А за Милчев шестте месеца са станали още шест, после осем и така цели осем години. Един проект, втори, докато не си е изградил добро професионално име и е станал консултант на различни фирми по проекти.

"Повечето компании започнаха да ме канят  като консултант по различни проекти, пътувах до Ливърпул в продължение на 7 месеца, до САЩ. За тях е нормално да живееш в Ирландия, но да  пътуваш всяка седмица до Шотландия или до друго място на работа", казва той.

Според него българите гледаме малко по-драматично на пътуването в чужбина - заминаваш, емигрираш, а при  ирландците не е така.

"Те са убедени, че ако има по-добра възможност на друго място просто отиваш, после се връщаш. Няма драма в това, че тръгваш", споделя Милчев.

И въпреки че не може да се оплаче от заплащането си в Ирландия и бума на модерното строителство в Дъблин, което гарантира стабилна работа и високи доходи, признава, че начинът по който се работи е много динамичен и изисква 100% внимание.

"Особено, ако си включен в няколко проекта постоянно трябва да си  на100%, когато работиш с мултимилионни проекти имаш ежедневни конфликти, защитаваш интересите на компанията си в индустрия, в която грешките водят до големи финансови загуби и това уморява. Отделно от това в чисто в личен план идва един момент, в който малко започваш да губиш самоличност от коя общност си част – дали си от местните или си българин", споделя още той.

А и според него през последните десетина години България се е променила доста, много чужди компании са навлезли, възможностите за реализация са големи.

"Има плюсове в това да се върнеш. Първото нещо е, колкото и да е елементарно е, че говориш на собствения си език, въпреки че и сега се усещам, че броя на английски или когато пиша бележки поне една от тях е на английски, без да се правя интересен, че съм забравил езика. Другият плюс е, че социалният живот е по- различен, но това важи за София, защото тя се различава от останалата част на страната. София е голям град, европейска столица. След работа много повече неща се случват в София, социалният живот е по-шарен. Дъблин е странен град, много е хубав, отворен е за чужденци, и Гинес-а е на всякъде но се случват много по-малко неща, отколкото тук….театри, представления, музикална сцена. Времето също не е нещо, което е приятно – редуват се дъжд и вятър", признава той.

И все пак никога не е мислил да се върне, защото му липсват киселото мляко или шопската салата. Със семейството си се е виждал по-често, когато е живял и работил в Ирландия, отколкото сега, така че и това не е причината да реши да се върне в България.

"Може би точно в този момент си мислех дали да се върна и да видя какво се случва тук. Аз съм на 37 години. Реших, че ако ще го правя, сега е моментът, защото ако минат още 1 -2 години ще съм ужасно свикнал с живота в Дъблин. Тогава се появи и предложение за работа. Цяла година подържахме контакт с настоящите ми работодатели и ми харесаха опциите, които има в София. В момента си казах: "Защо пък не?", нещата съвпаднаха и с работата и с това, което си мислех -  защо да не опитам", казва още Милчев.

За него обаче времето за мислене не е много, защото непрекъснато има предложения за работа и няма значение дали днес е тук или не. Винаги има опции за професионално развитие в някоя точка от света.

"Освен това животът в Западна Европа става все по-скъп. Печелиш добре, но и разходите са високи. В един момент се оказва, че в София с една добра заплата можеш да живееш много по-добре. В последните ми месеци в Дъблин ми трябваха около 3500 евро на месец, за да покрия разходите си а за да спестяваш, да пътуваш трябва да изкарваш още повече", признава още Милчев.

А ирландците разглеждали живота много по - просто. Къде е семейството ти? В България. Къде има повече слънце? В България. Къде наемът ти е по-нисък и храната по-вкусна? В София. Какво повече да го мислим!


Компанията, в която Милчев работи в момента е норвежка, което също се оказва важно заради условията на труд и стандарта на работа. Това всъщност е и една от основните причини да се прибера у дома.
Според него е важно дали се връщаш от чужбина в София или в друг град.

"София е европейска столица, има много чужди компании, много чужденци по улиците, това създава добри условия", смята той.

А  новата идея с допълнение финансови стимули за връщането на българи, които работят зад граница, му се струва абсурдна и една ли ще доведе до резултат.

"Човек, който е с добро образование, намерел е пътя и мястото си в чужбина, мисля, че това ще е последната причина да се върне за това", казва Милчев.

Той смята, че ако наистина правителството има намерение да върне хората обратно, трябва да създаде такива условия, че да привлича повече чужди компании, които да работят в България. Това прави ирландците магнит за инвестиции през последните няколко години…ниски корпоративни данъци и добра среда за бизнес. Тогава компаниите не разглеждат страната само като място за инвестиция само заради по-ниско заплащане на  работата ръка.

Милчев сподели и опита си със здравната система в България и Ирландия и смята, че у нас има доста по-добри специалисти.

"В Ирландия, ако не си плащаш допълнително, по-добре да си хванеш самолета и да дойдеш в България", смята той.

Спазването на правилата обаче доста ни различава от ирландците. Имайки предвид, че ирландците не са нация, която може да бъде давана за пример в спазването на правила и наредена до германци, норвежци и тн.

"Никой няма да спре на зелена площ, защото е безплатно, всеки ще си плати, за да се качи на магистралата и ще си плати таксата. Много е интересно как българите се променят когато живеят в чужбина, спазват правилата, не използват клаксоните си на кръстовищата, но за съжаление, когато се върнат  много бързо забравят правилата", отбеляза Милчев.
 
Според него другото, което ни различава е, че в Ирландия всеки знае, че първо трябва да си оправи своя двор, за да са наред неща.

"Ние българите малко сме свикнали да мислим, че трябва някой друг да дойде да ни почисти, да ни асфалтира, а след това да си оправим двора", смята той. Естествено обаче там е много по-ясно защо плащаш огромни данъци, застраховки и такси .

И напук на критиките, че българите в чужбина не помагали на страната си, той е убеден, че те работят за нея, защото работещите професионалисти създават добър имидж за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Cruxех ама от *** трандафор не става!Човека ти казва , че са му трябвали 3500 само да си покрие разходите... демек 5000 еврое е ОК заплата чисто. Твоя "познат" е взимал 60К и им е плащал едни 20 данък... та сам смятай какво е взимал. В кол център 5 хил чиста заплата! Ти доматите ги ядеш с колците сигурно!Какъв кух народ има ей!
57
0
 
1
 
! Отговори
crux преди 4 години
До честно1500 -2000 лева нето взима първокурсник - телефонист в колцентър с чужд език и нулеви ИТ познания. Добър ИТ специалист за по-малко от 4000 лева нето забрави да наемеш.
56
1
 
3
 
! Отговори
Crux преди 4 години
Цялата работа намирисва на неуспял емигрант, решил да се завърне в България след близо десетилетие неуспешен гурбет.И за да не съм голословен и да ме обявят веднага за хейтър, гледаме цифрите в статията:От думите му се подразбира, че е взимал 3500 Евро месечно или 42 000 годишно, което е пълна смешка за ИТ специалист в Ирландия. Имах познат, който работеше в кол център там и взимаше 60 000 Евро годишно, което прави 5 000 месечно.
55
0
 
2
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
До Тоя и ОнярекламНи :DКо речииии !?!?
54
0
 
4
 
! Отговори
No name преди 4 години
Такива идват ... поседят, някой компания ги дръпне след година. Па идат някъде на запад.Ей такава *** дет коментира обаче остава бе... как нямаше кой да избие всичкото комунист и да прати прпстолюдието в лагери да копа.Ше им дават свобода па и достъп до нет !!!
53
2
 
1
 
! Отговори
Тоя и Оня преди 4 години
Ами тези рекламни сигурно са за такива като теб. Първо малко изтрезней преди да пишеш, че не ти се разбира нищо.
52
0
 
3
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
До Тоя и ОняЧовека ти казва директно - правителството да направи нещо повече от евтин популизъм.Казва всеки да ходи или да седи ...дет си иска и както намери за добре.Тоя неможели го залъжат ...абе цървуле коя държава рекламира кренвирши и тоалетна хартия по ТВто бе. Единственото дето скачаме е къо дигнат агнешко за великден с 3лв
51
1
 
2
 
! Отговори
Тоя и Оня преди 4 години
Българите не можеш ни залъга с розови статийки. Беше тя през 1990.
50
1
 
6
 
! Отговори
Тоя или ония преди 4 години
Чета коментарите и се чудя българинът от къде е събрал толкова злоба, толкова негативизъм и толкова омраза. Нито познавате човека, нито знаете какво му е било през годините. Обаче давай да сипваме коментари за това как изглеждал, как се бил облякъл, защо се бил махнал. Хора, замислете се вие как изглеждате, какво сте постигнали и доволни ли сте от живота, преди да дадете оценка на друг.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ...верни и обикновени неща. Успешния и удовлетворен човек е такъв навсякъде, но в къщи винаги е най-по-добре. Мрънкялата и лузърите за никаде не стават и никаде не ги искат, затова си стоят в къщи и пишат простотии по форумите
48
1
 
3
 
! Отговори
Братлето преди 4 години
До будала си батеВсички са будали, ние сме най-тарикатите.Прости цървулЕ... не отбират от акъл.Глей на нас по хижи си цъкаме... ракийки си пукаме. Ше ми казват де да паркирам и как да си фърлям разделно ***... баси леваците.Сега верно ,че живеят на всякъде по-добре от нас и никой не си принира манЖата в кутий от сладолед .... ама *** леваците ей!!!
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неуспял българин придава важност на позицията която е не е била от никакво значение.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е за някои неща. В България, на много хора, за това че им се свиди да дадат 5лв за поддръжка на общите части- виновен е Бойко, за това че хвърлят смет през терасата- пак Бойко е виновен . Също така е прав и за това че трябва не само да искаме свободата, а да можем и да я почустваме.
45
0
 
2
 
! Отговори
Росен преди 4 години
Кой да чете статия... като има коментари на таквОз ниво !Венсеремус 😂😆😂
44
1
 
5
 
! Отговори
будала си бате преди 4 години
Да имаш претенции и да киснеш в офиса заради едно 3д?!? Пффф.... за отдалечен достъп никой не се сеща. Айде, айде, ризка розова... Кажи си истината, че са ви сменили с индийци. Трябвало да се връща в офиса та да им провери работата. Дрън-дрън. Все едно не могат да ти пратят тъпия файл и да отбележиш корекциите. Все едно някой ирландец от картофи вие е правил мрежата. Мога да си кисна в някоя хижа в гората и пак да съм на компа в офиса, ама викаш друго си е да пътуваш 2 часа за един скапан фаил.
43
1
 
4
 
! Отговори
а дали? преди 4 години
Може да се е върнал да се ожени тук,зашото ирландките не го харесали. Търси си програмистка от София, с апартамент.
42
2
 
3
 
! Отговори
Защо е изхвърчал? преди 4 години
Появил се е някой навит за по-малко пари, по-млад и с по-розово комплектче.
41
3
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Нещо не ми вдъхва Доверие Този. 30 години работя по на две места, събота, неделя, самообучавал съм се с работата и съм пътувам по 50-60 хиляди км на година, а насреща нищо. То не са били корупция, дерегистрация, инфлации, партокрации. Ама и в чужбина гледам е същото. Само по-рафинирано. С работа не се забогатява. Най-много да се разболееш.
40
1
 
5
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Ами ако НЕ го вземат на работа в София по неговата специалност,какво ще прави?
39
2
 
8
 
! Отговори
между редовете преди 4 години
Според мен за Ирландия на 37 години е остарял и са го сменили. В България е същото. Минеш ли определана възраст не те искат в съответната фирма. Ако една жена забременее още първият ден след майчинството й казват,че не я искат. Тази новина е като един вид реклама да го вземат в София чуждестранните фирми да работи. Това за семейството(майка му и баща му в случая,че му липсват ,не е женен и за храната не са причините). Може също вече да не му се е пътувало толкова много, както са го карали.