Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?

Според зоо организации в цялата страна се наблюдава увеличение
16 фев 2020 13:30,
215
Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на бездомните котки в големите градове. Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък, съобщава БНТ. 

Още по темата

От зооветеринарния комплекс вече са изработили интензивна програма за хващане и кастрация. Обсъжда се и възможността за създаване на специален приют в града.

Във всеки квартал на Пловдив има стотици безстопанствени котки. Най-много са те в зоните, където лесно си намират храна и укрития.

Зоозащитници и природолюбители с тревога отчитат, че броят на уличните животни нараства. Екип от зооветеринарния комплекс всеки ден ловува на терен. За 4 години немския кастрационен център в Пловдив е успял да обработи 80 процента от котките в една десета от територята на града.

За овладяване на вълната от четирикраки бездомници в края на 2018-та година Министерски съвет предостави терен от над 5 декара на „Зооветеринарния комплекс" в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
22
 
4
 
! Отговори
Мерт преди 4 години
До АнонименТакива котки най-много плъховете да ги изядат. Само мизерията, бълхите и смрадта се увеличават ...
94
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората в градовете се чувстват по-добре заобиколени от котки вместо от кучета. Колко котки са нападнали и убили хора. А случаите с кучета са не един и два всяка година.
93
0
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
До Психиатър:Това не е някакъв проблем. Има център който се занимава с това. Записваш си дата, доставяш животните около 9 часа, на другият ден ги вземаш пак в девет.Това е безплатно за улични животни. Струваше ми бензин за 120 километра 2 х 60 км отиване и връщане и около 3 часа общо загубено време.
92
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без котки ще има мишки и плъхове. По-добре котки
91
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние пък умишлено си държахме няколко котки в нашия блок с 6 входа и нямаше мишки и плъхове,шетаха дори и по другите блокове и хизби.
90
0
 
23
 
! Отговори
котенцето Кико преди 4 години
Да им имам проблемите ва Пловдив !Отново измислен казус за пари !Целта е да се отпуснат едни пари , които да бъдат усвоени по познатите схеми !
89
6
 
32
 
! Отговори
ЦАР ЛЪВ преди 4 години
Предпочитам котките пред кучетата! И като се погледне от една малка домашна котка до един лъв, в семейство коткови има величие! Какво има в семейство кучкови? Едно лаещо мал,оумно същество... вълк,лисица, хиена... Типични кокошкари....
88
0
 
21
 
! Отговори
2 преди 4 години
...избегне чумната епидемия, но не. Религиозните фанатици ги обявили за дяволско създание и хората са измирали като въшки от заразите, които са атакували които се пренасяли с плъховете. Повече котки, по-малко ***!!!
87
1
 
32
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
Котките са санитари. От дете живея в центъра на София в сграда, построена 1892-ра паметник на културата- баба ми и дядо ми са я строили с помощта на австрийски архитекти. Котки има в мазето, откакто се помня. По едно време повечето ги бяха осиновили и се видяхме в чудо от плъхове. Нищо не помогна, освен още котки. Щом има голяма популация на котки, има плъхове. В Кипър, например, котките са заселени на острова и са спасили хората- ще прочетеш сам от какво. Долу са написали и за Париж. Без злоба.
86
3
 
28
 
! Отговори
1 преди 4 години
Котките присъстват в живота на хората още откакто е започнала аграрната революция и са се зародили цивилизациите. Хората са отглеждали и складирали храна, а котките са видяли уникалния шанс да ловуват там където хората си складират хранителните запаси. Хората много бързо са видели ползата от котките и дори са ги опитомили. Котката е най-чистото и безопасно животно, което има нужда от минимални грижи и внимание. Идеален градси хищник, ако е имало котки през Средновековието е можело да се....
85
27
 
11
 
! Отговори
до 91 преди 4 години
Ето психичноболните хора. Котколюбието е болест страшна! И май не се лекува.
84
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама нямат плъхове и мишки.
83
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМани ги другарите коткомразци. Ако не са котките да избиват змиите и плъховете, които се въдят по река Марица в Пловдив ще настане бедствено положение. Има ли Пловдив милиони само за да подържа коритото на река Марица, отговорете си вие на този въпрост.
82
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато в Париж дават мило и драго котки да живеят в Лувъра, защото мишките изядоха произведенията на изкуството, а плъховете влизат по къщите на хората и нищо не ги спасява, *** реве, че ще убива. Какво ще убиеш, бе ***? Ти си силен само пред една котка. На шефа си не смееш да поискаш увеличение, ама иначе из интернет революция вдига срещу... котките... Айде, марш да се перчите на котките. И от утре- марш да бачкате за 1500лв., че трябва да храните Ганьовицата с BMW-то и златата!
81
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Котките са свещени животни още при египтяните. Нека са повече котките, гаранция, че ще има по-малко зарази и болести.
80
14
 
19
 
! Отговори
Отмъстителят преди 4 години
До 79Не знам кой убива за удоволствие, но точно моя ангорски котарак го убиха 4 миризливи песа за удоволствие... В къщата ми посред нощ докато той е спял в двора ми са влязаъли по,миярите и го разкъсаха, докато се усвестя и изляза и ги подгоня беше почти мъртъв... Но аз ги запомних 4-те п,омияра, и към тях по късно разплатата ми беше строга но справедлива!
79
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Котките пренасят болести, но много по-малко от мишките, затова по-добре котки. Котките не хапят, а бездомните кучета хапят и създават проблеми, питайте софиянци. А птичките почти не припарват до България заради мръсния въздух и това не е от вчера и днес.
78
3
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Предлагам София да помогне на Пловдив, като им закара всички улични кучета... ще се урегулират сами като бройки, но после ще търсят китайци да им помагат за плъховете
77
34
 
47
 
! Отговори
Глоби преди 4 години
Яки глоби за тия дето ги хрантутят. Болни мозъци. Само така ще спре тази простотия по улиците. Когато живееш на място с много хора си длъжен да пазиш ред и чистота, да не замърсяваш и да не пречиш на другите хора около теб. Откъде на къде ще търпим стари моми и психо бабишкери да събират глутници от тези бълхарници? Яки глоби, ето предложение към общината, тъкмо да си събират пари - нали само се чудят какво да измислят, поне да бъдат полезни в нещо.
76
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама мишки да сте видели в Пловдив, нема и да видите. Идете в Ню Йорк, в метрото ще ви заръфат обувките ако да са велур. Котки или мишки, туй е въпроса.