Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?

Според зоо организации в цялата страна се наблюдава увеличение
16 фев 2020 13:30,
215
Криза в Пловдив с бездомните котки, станали 50 хиляди?
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на бездомните котки в големите градове. Според данните на зоо организация от Германия само в Пловдив те са достигнали 50 хиляди. Статистиката на общината обаче броят им е 8 пъти по-малък, съобщава БНТ. 

Още по темата

От зооветеринарния комплекс вече са изработили интензивна програма за хващане и кастрация. Обсъжда се и възможността за създаване на специален приют в града.

Във всеки квартал на Пловдив има стотици безстопанствени котки. Най-много са те в зоните, където лесно си намират храна и укрития.

Зоозащитници и природолюбители с тревога отчитат, че броят на уличните животни нараства. Екип от зооветеринарния комплекс всеки ден ловува на терен. За 4 години немския кастрационен център в Пловдив е успял да обработи 80 процента от котките в една десета от територята на града.

За овладяване на вълната от четирикраки бездомници в края на 2018-та година Министерски съвет предостави терен от над 5 декара на „Зооветеринарния комплекс" в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
9
 
21
 
! Отговори
До 79 преди 4 години
В Австралия са ги обявили за инвазивен вид. Точно заради това дето описа.
74
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ще има достатъчно малки котета за Божинката.
73
30
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Котките са голяма напаст по принцип. Единственото животно, което убива за удоволствие, освен за да се храни. Трепят малки птички, врабчета и въобще нарушават екологичното равновесие и това е доказано с наблюдения от учени, а не от някакви измислени загрижени 'еколози'.
72
26
 
14
 
! Отговори
Шошо преди 4 години
Лоши хора,добри котенца.
71
18
 
38
 
! Отговори
оффф преди 4 години
Аз не мога само да разбера, защо ми се качват по колата и я правят цялата на малки, прашни стъпчици??? Много е гадно и ме дебнат да го правят това след като съм я измил. Ужас. А фъшкиите им са носител на смъртоносни за човека болести но това дали го знаят от благородните анти-човешки организации??
70
8
 
46
 
! Отговори
ей я пак? преди 4 години
Какво значи бездомна котка??? Това е все едно да кажеш бездомни мечки или бездомни лисици...Котката няма 'дом', тя си скита по цял ден освен ако не я затвориш да не може да излиза. Ако спреш да я храниш, ще спре и да се 'прибира' в 'дома си'. Въобще, изключително неблагодарни животни-използвачи са и са нахални влизат коя къде свари аз съм намирал котки вкъщи през лятото влизат през балкона и ми се търкалят по дивана като вляза в стаята и скачат навън. Оставете ги да се оправят не ги мислете
69
18
 
56
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Много нагли животни. Нахални и подли. Напаст страшна, а *** дето ги хрантутят да си ги вземат вкъщи. При нас в квартала никой не толерира тези бълхарници и сами си тръгнаха като няма кой да ги храни. Е, имаше една стара мома *** дето им сипваше помии по тротоара, но нашия вход се надигна . Пазете се, че скачат от клоните, завират се под колите, ужас просто. . .
68
9
 
1
 
! Отговори
До 73 преди 4 години
Само така ще стане няма начин. Ама и сами си вярвате коткари, кучкари. Само така ще стане няма начин. Ама и сами си вярвате и се самонавивате коткари, кучкари.
67
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще махнат котките и ще дойдат плъховете и мишките, а с тях и болестите. Чумата точно така е започнала. А в Столипиново хигиената им не е мръднала от 700 години. Честита ви епидемия, Пловдив!
66
23
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто ги уморете веднъж и после кастрирайте останалите
65
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не обичам кучетата и котките, но хубавото на котката е, че е животно което няма физическата възможност да те убие за разлика от кучето. Не са й интересни хората, за разлика от кучето, което има навика да тича към теб с неясни мотиви. Но не обвинявам кучето за това, а лигавите му комплексирани стопани, страдащи от липса на внимание. "Какво толкова, то само си играе с теб". Слагайте им каишка и не ги хвърляйте на улицата като ви писне от тях.
64
1
 
10
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
Не се намесвай където не ти е работа ..кухар !
63
20
 
13
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
Ти си ми ясен. Не помниш от какво детето ти е боледувало, а помниш кирливата ти котка какво била правила по това време. Само въртоглави, майко мила!
62
8
 
8
 
! Отговори
Стара мома преди 4 години
Дайте ми ги, ще ги гледам заедно с другите ми 135775336 котки. Те са моите бебчета, мац-пис-пис.
61
9
 
30
 
! Отговори
Cats преди 4 години
Синът ми беше на 8, когато се разболя и цяла седмица остана на легло - вече не помня от какво, но никога няма да забравя как котаракът ни Руди буквално не се отдели от него, дори спря да се храни. Чак когато малкият смъкна температурата и взе да оздравява, този велик котарак протегна лапички и слезе от леглото да се ближе. Голяма работа са котките!Друг случай - в двора се раждат 2-3 котета, едното сляпо женско. Когато тя роди, сестрите й се грижеха да връщат малките при майка им да сучат...
60
19
 
11
 
! Отговори
Ме преди 4 години
Всяка *** баба храни по 10 котки в разрез с всички норми и закони...само бълхи и зарази...
59
16
 
9
 
! Отговори
куче преди 4 години
Начетох се на алабализми и инфантилизми, но да знаете че бездомните котки са едни от най-лошите преносители на болести и зарази. Да не говорим, че котешката тения е една от най-опасните.
58
1
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
На село гледаме 4 котки и ПРЕЗ ПЕТ къщи НЯМА ПЛЪХ ИЛИ МИШКА - нищо!И в мазетата си стои зимнината,и житото БЕЗ ЯДОВЕ.Кой не е гонил и вардил за плъхове,не знае КАКВИ ГАДОВЕ са и какви ядове имаме с тях!А и разнасят БАЦИЛИ!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 53 Котка порода "донски сфинкс" върви 1000 евро ако е малко около 3 месеца. Такава котка на зряла възраст около 9 месеца..година, вече струва 1500 евро.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чисти!