Антрополог: Лотарийните билетчета се превърнаха в напаст

Голяма част от хората били като деца и имало злоупотреба
Обновена: 18 фев 2020 10:42 | 18 фев 2020 10:39,
44

Неофициално 40% от българите редовно са си купували лотарийни билети с надеждата за бързо забогатяване. Закономерно процентът е по-голям в по-малките населени места, където възможностите за добре платена работа са по-ограничени. На този фон държавата забрани златните талончета и остави тотото като една от възможностите за любителите на хазарта.
Още по темата

 
"Тези талончета се превърнаха в напаст, тепърва предстои да видим какво ще се намести в тази ниша. Има и много тъжни сцени, тези хора са обучени да са наивни. Голяма част от хората се държат като деца и има злоупотреба с това, държавата се ангажира, но е свършена 50% от работата", каза за "България сутрин" социалният антрополог Харалан Александров.

Държавата, по думите му, можела да помогне на тези хора да извървят пътя си и да не са жертви на предприемаческия интерес. По дефиниция църквата се занимава с развитие на душата, защото предлагала друга гледна точка.

"Социалната работа се намесва там, където липсват другите възможности", посочи Александров.

Психотерапевтът Боряна Ангелова обясни, че колкото повече несигурността на света се засилва, толкова хората започват да вярват, че неща извън тях могат да им помогнат.

"В социума ние зависим от изборите на хората около нас. Когато изпаднеш в дългове, тогава осъзнаваш проблема. Почти денонощно сме облъчени от реклами, които ни карат да инвестираме в материалното. Това е феноменът "всички го правят", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в момента фокусът се измества и финансовото не е това, което е било някога, a посоката била към споделяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
9
 
! Отговори
Скакауец преди 4 години
От комунистите по-голяма напаст няма!
18
7
 
16
 
! Отговори
Реално преди 4 години
Можеше да им ограничат агресивната реклама но лакомите мутри им откраднаха бизнеса ,нали знаете,че държавните капитали са личните пари на Борисов!
17
6
 
16
 
! Отговори
Статистика преди 4 години
Превърнаха се в напаст 2012, когато герберите влезнаха в тотото и държавната лотария.По цял свят лотарийните игри и тотото са държавни, а постъпленията отиват за подпомагане на инвалиди и спорт. В България не се знае къде отиват. Промениха законите в услуга на нечии финансови интереси.Резултата го знаем.
16
12
 
20
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Много напасти ще бъдат ликвидирани през тази година. Билетчета, битова престъпност, бързи кредити, русофилистичната cгaн, агресивни шофьорчета и др. България ще започне да става нормална държава.
15
5
 
23
 
! Отговори
ТАКА Е преди 4 години
Когато отнемеш ВСИЧКО от хората, и даже вярата в утрешнения ден ЕДИНСТВЕНО ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА е шанса от ТОТОТО. 1 на много, много милиони. И пак от парите на другите баламурници, дали последните 5 лева за билетче вместо за хляб.ОСТАВКА ТИКВО! СВАЛЯЙ ХУНТАТА от ВЛАСТ. МАФИЯТА ГЕРБ в ЗАТВОРА
14
2
 
32
 
! Отговори
Прост преди 4 години
Промяната на българина върви заедно със социалния провал на държавата. Все по-необразован, все по-глупав и все по-беден. Независимо от повишаващите се в София заплати. Българинът вече е възпитан да е беден, обществено пасивен и безпомощен.
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да не ги оправдаваме онези, които в несвяст са търкали билетчета. Всеки има глава на раменете си. Всичко от тези лотарии беше направено толкова глупаво, елементарно. Толкова ли сме лесни за манипулиране, бе хора. Дяволът се крие в отчаянието.
12
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прости, необразовани и мързеливи хора са търкали билетчета. Явно в България това са повечето от народа.
11
1
 
19
 
! Отговори
Светла Вълчева преди 4 години
Даааа,така е,....имаше възрастни хора,които даваха последните си левчета,с надеждата,че ще улучат билет-печеливш....,но напоследък това се случваше все по-рядко ....Истината за хазарта:Хората бяха зарибени,а печелившите билети-все по-малко....,всеки влагаше своите 2,3,5или 10 лв.за големите печалби....,но хазартната страст свързана с някаква надежда си е вид наркотик....
10
3
 
31
 
! Отговори
ЕДНО НЕ РАЗБИРАМ преди 4 години
Как никой не пита великия икономист ГОРАНОВ КАК е пропуснал да събере за хазната едни 700 МИЛИОНА ЛЕВА. Като има толкова органи за контрол и толкова кадри на ГЕРБ следят и подслушват ДЕСА РАДЕВА за едни 400 лв за половин работен ден как са ги ПРОСПАЛИ тези пари. Ами че те са на обем да запълнят хасиендата на БОЙКО-МУХОБОЙКО чак до покрива....
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
И политиците се превърнаха в напаст , но не ги забраняват. А колко би било добре да се забранят със закон всички партии
8
2
 
23
 
! Отговори
Не е съвсем лъжа преди 4 години
Поначало е малко съмнително мнението на човек, който се кичи с безсмислицата "социален антрополог". Проблемът не е в конкретния вид хазарт - дали ще са талончета, дали ще е казино, дали ще е тото. Някаква сума винаги ще бъде прахосана залудо за комарджийство. Прав е обаче, че колкото по-зле са хората, толкова по-глупаво харчат за такива залъгалки. А хората тук са много зле, каквито ще "успехи" да си изсмукват политиците от пръстите и разни други части на дебелите телеса.
7
1
 
10
 
! Отговори
НА МИЛИОНЕР преди 4 години
когато говори за социални проблеми не вярвам
6
4
 
15
 
! Отговори
НАПАСТ преди 4 години
са също така разни СОЦИАЛНИ АНТРОПОЛОЗИ, адвокати на БАНДИТА от БАНКЯ. Уж социален, а МИЛИОНЕР. Тая мъжка МИСИРКА не слиза от екрана на всички ТВ. Завършил йезуитско-сороската школа неговите състуденти на грантове от разни НПО са на всички ръководни постове в медиите. НАПАСТ както от ***! Трудно се отървава човек
5
4
 
6
 
! Отговори
Мантрополог преди 4 години
Според църквата, парите спечелени от лотарията(от организаторите й), е най-добре да бъдат инвестирани в парцели в регулация 2мХ60см и в свещи.
4
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВАСИЛ БОЖКОВ ПЕЧЕЛЕШЕ ОТ ОТЧАЯНИЕТО НА ХОРАТА, ТОЧНО КАКТО РУМЕН РАДЕВ.
3
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя безсмислен лаладжия един път го водят "антрополог" друг път "анализатор" трети път "социолог"...Добър занаят си е намерил.. добре платен!
2
3
 
23
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
и от това се възползвоха БОЖКОВСИ ОЛИГАРСИ МУТРИ ПРАВЯТ ПАРИ ОТ БОЛКАТА И МЪКАТА НА ХОРАТА
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДобрЮтро!