"Разкажи ми за Васил Левски" - какво не знаем за Апостола?

Разговор с авторите на книгата Ивайло Кючуков и Райчин Генов
18 фев 2020 11:03, Анисия Иванова
66

На този ден отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Какво обаче не знаем за човека Васил Иванов Кунчев? И как се пише за историческа личност от такъв мащаб? Отговорите на тези въпроси потърсихме от авторите на книгата "Разкажи ми за Васил Левски" Ивайло Кючуков и Райчин Генов.

"2016 г. започнахме с един малък тираж от 2000, който за две седмици се изчерпа. Успяхме да направим още един - 3000. Впоследствие всичко се изчерпа и направихме още един 5-хиляден тираж. Децата реагират доста изненадващо за нас. Стряскат се на въпроса какво за тях е един апостол, но в даден момент заедно достигат до отговора - Васил Левски", разказа Райчин Генов в "България сутрин".

С Ивайло Кючуков са направили и английска версия на книгата, за да успеят да достигнат до повече деца. А след книгата за Левски двамата създадоха "Разкажи ми за Ботев", която също е с изчерпан тираж.

"По-приятно ни изненадва реакцията при срещата с децата, когато си говорим за Левски. Това, което ни подават като сигнали за разбирането за образа на Левски. Впечатлява ни и ни радва много. Малко е спорен въпросът какво въобще българинът разбира от образа и същността на Левски. Децата ти предават в най-чиста форма това, което са възприели и разбират от нас", обясни Кючуков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че искат да запознаят децата не с мита за Левски, а с Левски като човек и съвкупност от качества.

"Левски безкрайно много е обичал семейството си, помагал е на възрастния, обичал е много книгата. Левски не е това, което е, само защото е бил силен, ловък и е търсил революцията, за да освободи България", подчерта Ивайло Кючуков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Пълни глупости. Скоро нали излязоха документите от Турция? Обесен е за убийство. И пет пари не са давли за неговата дейност защото е била нищожна.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До акудПо никога просто на никой не му е пукало за него. Личността на Левски е много романтизирана във времето и е превърната едва ли не в светец.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЛевски е съден и обесен за убийство. Това е факт документиран. Това, че личността му е романтизирана много по-късно в годините е друга тема. Всеки народ си има нужда от герои (по някаква причина) и Левски е превърнат в един от тях.
24
4
 
6
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
А спазваме му заветите на лицето Кунчев - крадем, убиваме, всеки по - заможен наричаме изедник и се опитваме да го изнудваме и ограбим.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бил ...илиКолко да е " бил " "масон" според теб? И ако го сравниш с " великите" зидари и масони, според теб Левски е принасял е човешки жертви по време на масонски ритуали и той е участвал деейно и ревностно в тях? Пий си поне хапчетата.
22
4
 
3
 
! Отговори
Бил ...или преди 4 години
Бил ли е Левски масон или само си е имал работа с масони?
21
1
 
12
 
! Отговори
От 3, 4, 7, 11 преди 4 години
Нека да си и зададем въпроса, каква България е искал Васил Левски? Такава ли България е искал, където по заведенията, магазините се пуска бясна чалга и ку.рр.варска "музика" на английски и други западни езици? А Българският език, писменост, българската история, българщината и българското самосъзнание да останат в историята или да бъдат музейно изложение? Българите да бъдат слуги на западняците, които ни презират и мразят и нищо добро не са направили за нас? Или да бъдем прекалени русофили? НЕ!
20
2
 
10
 
! Отговори
Аз съм преди 4 години
До Анонимен 20Времената много се промениха.Българите изгубиха вяра и надежда, която Левски и Ботев са давали на народа.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В днешни дни ако се появи такъв като Левски ще го подгонят заради това че се бори против Евроатлантическите ценности. Ценности които са по лоши от турското иго. Евроге, ьове които ни диктуват кое и как да унищожим кое и как да поскъпне. От държава която щеше да разпределя газ станахме вносители на турска газ. Как мислите щеше да реагира В. Левски на това гаврене. Дали щеше да гледа като вас и да търпи подигравката. Едвали щеше да търпи и най вече свои да го правят на мамуна.
18
0
 
14
 
! Отговори
акуд преди 4 години
не знаем защо и по чия заповед Васил Лъвски не бе освободен по пътя към София. когато е охраняван само от трима човека
17
0
 
17
 
! Отговори
Жо преди 4 години
КАКВО не знаете за Левски?През 1867 г. във Влашко войводите Панайот Хитов и Филип Тотю сформират чета. Моят прадядо Атанас е бил на 17 г. и се се включил в тази чета. Байрактар (знаменосец) на четата е бил Васил Левски.Четниците преминават Дунава и след тежки сражения с турците отиват в Белград. Там те се включват във Втора българска легия и преминават военно обучение за Сръбско-турската война. Левски решава да се върне в българските земи за да създава Тайни революционни комитети за въстание
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 7 от QИ освен ,че сме били под политическата и духовна и религиозна грижа на царска Русия, която малко е попрекалила с тези три вида грижа, самата царска Русия едва ли би била съгласна българите по онова време да почитат за народен герой Васил Левски. Като се има и предвид факта, че въпросния " граф" Н. Игнатиев съдействал за убийството на Левски. Даже и сайта Бултаймс .ком ( bultimes. com ) има новина, че Игнатиев НЕ е виновен за смъртта на В. Левски и че това е русофобска лъжа.
15
0
 
13
 
! Отговори
Соня преди 4 години
И сега нашите политици, лицемерно ще му се покланят...
14
2
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Това казвам и аз. Имам съмнения, че тази случка ще бъде удобно пропусната в книгата. Което е контрапродуктивно.По-добре за всички нас е да покажем Левски като човек като нас, със всичките му недостатъци. Той не е полубожество, но въпреки това си е поставил големи цели и се е борил за тях.Така можеш да вдъхновиш и други нормални хора. Не с идоли.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах репортаж как журналист пита случайни деца по улицата:Журналиста: "Кой е Левски?"Детето: "Левски е футболен отбор!"
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 7 от QЗащо управниците на България след 1878 не го зачитат Левски за геройЗащото тогавашна България е била под духовната и политическа опека на царска Русия, а също така и ново " българската" царска власт в България също не е подкрепяла това. И в днешна България има много нещастници, включително и българи, които оплюват Васил Левски. Погледнете и статиите на Православния сайт " Бъди Верен - budiveren ) - там ще видите много малко сериозна критика, но и много помия по Левски.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питамКакво искаш да кажеш? Левски до края на живота си се е каел за това - убийството на слугата и ратая Стойчо Гергинов, защото последния щеше да услужливо да го издаде. Васил Левски е правил грешки и той самият много добре е знаел това, но въпреки всички негови грешки и грехове, той трябва да бъде уважаван и почитан (не и идололизиран), защото въпреки грешките му, той се стремеше към Освобождението на България от турска власт и иго и сами да си я извоюваме без помощта на други народи
10
7
 
11
 
! Отговори
До 7 от Q преди 4 години
Хм,а какво е направил значимо Васил Левски 0нещо значимо,а не какво е искал ! То и Бенковски и Волов заедно със Захари и те са искали ...ами хъшовете в Браила ,след всяка чашка все повече и повече искали да освободят България... . Защо управниците на България след 1878 не го зачитат Левски за герой ,а героизацията му започва след 1944 !?
9
13
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Случката със заклания чирак има ли я в книгата?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левски беше опозорен като футболен идол от група *** начело с Томислав Русев и Тодор Батков.