"Разкажи ми за Васил Левски" - какво не знаем за Апостола?

Разговор с авторите на книгата Ивайло Кючуков и Райчин Генов
18 фев 2020 11:03, Анисия Иванова
66

На този ден отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Какво обаче не знаем за човека Васил Иванов Кунчев? И как се пише за историческа личност от такъв мащаб? Отговорите на тези въпроси потърсихме от авторите на книгата "Разкажи ми за Васил Левски" Ивайло Кючуков и Райчин Генов.

"2016 г. започнахме с един малък тираж от 2000, който за две седмици се изчерпа. Успяхме да направим още един - 3000. Впоследствие всичко се изчерпа и направихме още един 5-хиляден тираж. Децата реагират доста изненадващо за нас. Стряскат се на въпроса какво за тях е един апостол, но в даден момент заедно достигат до отговора - Васил Левски", разказа Райчин Генов в "България сутрин".

С Ивайло Кючуков са направили и английска версия на книгата, за да успеят да достигнат до повече деца. А след книгата за Левски двамата създадоха "Разкажи ми за Ботев", която също е с изчерпан тираж.

"По-приятно ни изненадва реакцията при срещата с децата, когато си говорим за Левски. Това, което ни подават като сигнали за разбирането за образа на Левски. Впечатлява ни и ни радва много. Малко е спорен въпросът какво въобще българинът разбира от образа и същността на Левски. Децата ти предават в най-чиста форма това, което са възприели и разбират от нас", обясни Кючуков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че искат да запознаят децата не с мита за Левски, а с Левски като човек и съвкупност от качества.

"Левски безкрайно много е обичал семейството си, помагал е на възрастния, обичал е много книгата. Левски не е това, което е, само защото е бил силен, ловък и е търсил революцията, за да освободи България", подчерта Ивайло Кючуков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До QВасил Иванов Кунчев ( Левски) е народен / национален герой, той е реално съществуваща личност, а не измислица. Васил Левски до края на живота си е съжалявал за някои свои грешки, дори и за смъртта на онзи ратай,който услужливо е искал да го издаде. Критикарите и злобарите да замълчат, защото самия Левски се е каел за грешките си и сам не се е мислил за това, което неговите съмишленици, а и днешните българи му приписват. Васил Левски трябва да бъде почитан, защото не е искал да сме роби
6
1
 
16
 
! Отговори
Q преди 4 години
Всякой народ си иска герой и ако няма -то той се създава.
5
5
 
9
 
! Отговори
Да попитам преди 4 години
В. Левски е умрял на 36 години,а има толкова случки,местности,държави,хора и версии свързани с него,че реално трябва да е живял над 350 астрономически години,как става този номер това не ми е ясно!?
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от номер 3Васил Иванов Кунчев известен като йеродякон Игнатий и българския революционер Васил Левски има нужда от българската памет, обич, уважение, а също така и от молитвите за упокоение на душата му. Васил Кунчев ( йеродякон Игнатий ) е починал 3 дни след Големия и Господен Православен Християнски Празник - Сретение Господне. Трябва да му отдадем почит, макар и някои негови грешки и грехове, защото той е починал за Родината България, както и за Вярата Христова и за българщината.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васил Кунчев преди да бъде обесен е казал пред изповядващия го свещеник - отец Тодор Митов, да бъде споменат като йеродякон Игнатий, а не като " апостола" ,Левский/Лъвский, нито пък да иска да бъде канонизиран. Самият Васил Кунчев приживе НЕ се е смятал за Апостол, тъй като е бил вярващ и знаел много добре Кои са Истинските Апостоли - Светите и светли Ученици на Спасителя Господ Бог Иисус Христос, а не бг тумба революционери.Към В. Кунчев трябва да има спомен и уважение, но не и идололизиране
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васил Левски се превърна в супер герой за страхотен бизнес.Филми,книги,музеи,политически локуми на типажи като Пламен Митев,Румен Радев,Стефан Цанев.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полза никаква, ако просто знаем всичко за Левски, възхищаваме се, въэхваляваме го, издигаме го в култ, но не правим нищо, на което той ни е учил или правим точно обратното.