Страховете от еврозоната на българите – неоснователни

Ефектът от еврото - по-добър отколкото очакваме
Обновена: 19 фев 2020 10:37 | 18 фев 2020 23:00, Нели Христова
113

Според ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни.

"Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща - взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция", категорично заяви той в судиото на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната.

"Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата...", каза ректорът.
"При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин", убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

"Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект", каза доцентът.

Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален, смята доц. Вазов.
"Проблемът не е в самата приватизация, а да се разследва какво е стояло преди приватизацията. Големият проблем на приватизацията е пак политически", отбеляза той.

В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

"Законът за промените във висшето образование - това е един от пътищата, но не истинският път. Това е един от бавните и много внимателни пътища, по който да се стигне до някакво решение с българското образование. Но въпреки това има находки в сегашните поправки в закона", коментира доц. Вазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Не на евротоЗабрави. Референдум - друг път. Това е най - лесният начин да манипулираш хората. Този който пожела референдум във ВБ сигурно сега се хапе някъде. Вече някой едва ли би допуснал такова нещо. Що се отнася до свободното движение, на англичаните то им беше дерта и точно него искаха да премахнат. Направиха го. Другото не го мисли. ЕС И ВБ пак ще си се разберат.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В една интегрираща се общност има тенденция към уеднаквяване на цените в отделните страни. Сега, ако вземем Франция и България, цените номинално са еднакви, грубо казано - едно пиле струва 5 евро и 5 лв.,1 франзела - 1 евро и 1 (дори по-малко) лев, една бутилка кока-кола 2 л - 2 евро и 2+ лева. Което означава, че при нас е двойно по-евтино. При еврото цените ще се стремят да се изравнят с тези във Франция или с тези в България ? Очевидно с тези във Франция, т.е. у нас ще има известно увеличение
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕ И ЗА ЕЕРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ТАКА КАЗВАХА -САМО ПОЛЗИ, НИКАКВИ РИСКОВЕ...... Е КАК Е ????А ТОВА ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ОБВЪРЗАНА ОТ ВАЛУТЕН БОРД, Е ТРАГЕДИЯ, ДАЖЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ ГО ЗНАЯТ! НИЕ СМЕ ЗАРОБЕНИ С ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД ОТ ТОЗИ ВАЛУТЕН СЪЮЗ! Така е удобно на нашите политици.
94
1
 
1
 
! Отговори
ПРОСТО И ЛЕСНО преди 4 години
ЗА ДА ПРЕСТАНАТ ВСИЧКИ СЪМНЕНИЯ В ПРОБЛЕМА КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ВЛОГОВЕТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО Е ДОСТАТЪЧНО В ПРЕРОГАТИВИТЕ НА БНБ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАКОНОДАТЕЛНО ДА РЕШИ:"БАНКОВИТЕ ВЛОГОВЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ НОМИНИРАНИ ПОСТОЯНННО В ЛЕВА/ЕВРО БАЗИРАНО НА ОФИЦИАЛНИЯ ФИКСИРАН КУРС КАТО ВЛОЖИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ БЕЗПРЕПЯТСВЕНО ПЛАЩАНИЯ В ЛЕВА ИЛИ ЕВРО ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ "ТОВА ЩЕ ПРЕМАХНЕ ШИРЕЩИТЕ СЕ СЪМНЕНИЯ И СТРАХОВЕ В НАСЕЛЕНИЕТО.
93
1
 
0
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Същият този Стив Ханке се обяви против увеличаването на мин.раб.заплата през лятото на 2019 !!!!
92
1
 
2
 
! Отговори
Не на еврото преди 4 години
Единственото добро нещо от европейския съюз е свободното движение на хора ,но само в частта си европейски граждани,а не както отвориха границите и ни напълниха с така наречените хора бягащи от войната в сирия-лъжи.Всичко друго трябваше да си остане както е било автономност на държавите свои закони и правила както си е било.Затова Англия излезе и трябва и ния да я последваме.Ама не нашите политици се нагъзват както им заповяда Германия и Франция.Не на Еврото Референдум
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интервюто от недела Стив Ханке ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТА че еврото е КАПАН за българия. От който измъкване няма. Губим и последното парченце от националния суверенитет. Стив Ханке не е случаен човек, нашите доморасли, но затова пък сервилни и продажни икономисти не казват истината. Той обвини някаква жена на отговорен пост Стоянова че заблуждава народа. Ще изгубите поне 15% от спестяванията си предупреди С. Ханке. На него може да се вярва, на нашите НЕ. МАМЯТ НИ!!!!!!!!!!!!!
90
4
 
5
 
! Отговори
pepe преди 4 години
Както и очаквах в коментарите само топ-финансисти - Гaнчовци и Aндрешковци.На Българския Мазач, Таксист, Сервитьорка и Шивачка отръки им идва да дават компетентно мнение по макроикономика. Гледайте си тухлите, парцалите и вмирисаните таксита. Каквото и да стане с Еврото бедните няма да станат много по-богати. Умните ще бъдат пак напред и така.Нека да се случват все така добри неща, като приемането ни в Европейски съюз, Нато и приемане на Еврото. И валутният фонд беше ОК, но му мина времето.
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
97- БЪЛГАРИЯ ОБИЧА РУСИЯ- ЗА РУСИЯ НЕ НИ ТРЯБВАТ ДОПИТВАНИЯ- ЗАТОВА ХАЗИН КАЗА- 2023Г БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ- БЪЛГАРИНО НЕ СМЕНЯЙ В ЕВРО- ТИ НЕ ВЯРВАШ В ЕВРОТО, СМЕНЯЙ В РУБЛИ- БЪЛГАРИЯ ОБИЧА РУСИЯ И ВЯРВА НА ПУТИН.
88
4
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
До Анонимен --КОЛКОТО ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ПРИ ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕС НАРОДА Е ПОЛУМЪРТЪВ И КАПАКА НА КОВЧЕГА ВИСИ НАД НЕГО
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сменя в евро, защото не вярва на политиците си, затова!!!!Малко акъл се иска, ама навреме да ти дойде.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ ДОПУСКАЙТЕ ЕВРОТО- СМЕНЯЙТЕ В РУБЛИ! ДОКАЖЕТЕ ЧЕ ОБИЧАТЕ РУСИЯ- МИХАИЛ ХАЗИН КАЗА- ЗА ДА ВИ ОБИЧАМЕ, ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ МНОГО....СПРАВКА С ГУГЪЛ.
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото казвате вече е ***- но пък рублата е в разцвет и 2023г каза МИХАИЛ ХАЗИН БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ- ТАКА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАТ РУСИЯ, ТЕ ВЯРВАТ В РУСИЯ, А НЕ В ЕВРОПА, ЗАТОВА СМЕНЯМЕ ЛЕВА В РУБЛИ- АЗ ОБИЧАМ РУСИЯ, БЪЛГАРИЯ ВЯРВА В ПУТИН КОЙТО СПОРЕД БЛУМБЪРГ Е ИЗГРАДИЛ НАЙ МОЩНАТА ИКОНОМИКА- ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ЗАЩО ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА БЪЛГАРИТЕ СА СМЕНИЛИ 1 МИЛИАРД ЛЕВА В ЕВРО, А НЕ В РУБЛИ- БЪЛГАРИНО НЕ ВЯРВАШ В ЕВРОТО, А СМЕНЯШ В ЕВРО- ЗАЩО....
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-малкото всички цени ще мръднат с по 4-5 стотинки заради закръглянето. От това дори немците се оплакваха като приеха еврото. А интересно защо гърците са теглили кредити, след като са влезли в еврозоната?
83
2
 
9
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Когато след приемане на еврото се случат всички тия неща,за които се предупреждава,а и са станали навсякъде,където е въведено еврото,тия баш специалисти ще носят ли отговорност?Естествено-не.Така че да вървят на *****та си.Те ако са взели пари да агитират за еврото-тяхна си работа.Основните проблеми са два-възможността да се вземат кредити на поразия(което е особено опасно предвид управляващите в БГ-не само ГЕРБ) и закрепостяването към еврото за вечни времена.Поскъпването ще се преодолее за 3-5г
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономистите, финансистите и банкерите се тресат от страх заради еврозоната. Ще им се разкаже играта от смятане. Изобщо не ми се мисли за проблемите им. Те сами са си избрали тези професии.
81
1
 
10
 
! Отговори
ИСКА СЕ МАЛКО преди 4 години
НЕ ЖЕЛАЯ ДА МИ СЕ СЛУЧИ ОГРАБВАНЕТО "ВИДЕНОВ" И СКОРОШНИЯ "БАНКОВ ФАЛИТ"ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ СРЕДИ В БЪЛГАРИЯ - МАЙСТОРИ ЗА ОРГАНИЗИРАНИ ГРАБЕЖИ НА ЦЕЛОКУПНИЯ НАРОДТОВА Е ПРИЧИНАТА ЗА СТРАХА -НОВ ГРАБЕЖ ПОД НАСЛОВ "ЕВРО"РЕШЕНИЕТО Е ЕЛЕМЕНТАРНО И ПРОСТО - НО "ВИСОКОКОМПЕТЕНТНИТЕ"ИКОНОМИСТИ ЦЯЛ ЧАС РАЗПАЛЕНО СИ "ЧЕШАХА ЕЗИЦИ"БЕЗ ДА ГО СПОМЕНАТТОВА Е:"ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЪВ ВСЕКИ БАНКОВ ВЛОГ СУМАТА СЕ ИЗПИСВА ПОСТОЯННО В ЕВРО/ЛЕВА ПО НАСТОЯЩИЯ ПОСТОЯНЕН КУРС И ВЛОЖИТЕЛЯ МОЖЕ ПО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА
80
3
 
20
 
! Отговори
Основателни са си те преди 4 години
Как ще я карате със 100 евро пенсия? Във всички държави които са приели еврото, цените са закръглени към еврото. Гърчът е голям, а тук и сега не е малък!
79
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно е че с приемането на еврото нищо хубаво няма да се случи.Разни "експерти" обещават всичко да е наред ама тия експерти са като експертите от рекламите-актьори за хонорар.Нека не се бутаме там където няма смисъл.Единственото сигурно нещо е че ще дръпнат още 40 млрд евро кредити ще ги профукат за глупости.Както до сега.Ще излезне вождът и ще каже "Аз ви дадох пътища,вода,храна и живот не съм ли най-големият?!" И клакьорите ще припяват "Батко,ти си номер 1" И тва ще е .Другото мизерия
78
13
 
4
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Повечето които пишат тука са платени за да разпалват омраза. Истината е , че ако сме слаба икономика-цените ще се вдигнат ако приемеме еврото, а ако сме силна както твърди тиквата--даже може и да поевтинеят символично. Аз съм убеден, че не сме силна икономика, но ние трябва да приеме еврото. ЕС все повече се разделя от страни във Валутен съюз и тези извън него. По-добре да сме във Валутния съюз. Иначе пак ще ни прецакат и ще имат оправдание--нали не искахте еврото.И само този път ще са прави.