Страховете от еврозоната на българите – неоснователни

Ефектът от еврото - по-добър отколкото очакваме
Обновена: 19 фев 2020 10:37 | 18 фев 2020 23:00, Нели Христова
113

Според ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни.

"Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща - взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция", категорично заяви той в судиото на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната.

"Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата...", каза ректорът.
"При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин", убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

"Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект", каза доцентът.

Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален, смята доц. Вазов.
"Проблемът не е в самата приватизация, а да се разследва какво е стояло преди приватизацията. Големият проблем на приватизацията е пак политически", отбеляза той.

В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

"Законът за промените във висшето образование - това е един от пътищата, но не истинският път. Това е един от бавните и много внимателни пътища, по който да се стигне до някакво решение с българското образование. Но въпреки това има находки в сегашните поправки в закона", коментира доц. Вазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не са страхове то е знание.Хората не са прости селяци от руско село в 15 век .Имат си приятели и познати от цял свят.Питат ги как беше преди еврото -те казват беше по-добре бяхме по-богати,живееше се по-лесно.Сега цените нарастнаха с 50-100%.... И ето идват някакви бг *** и почват комунистическите лафове на канцеларски плъхове "няма основание" .. Абе хора ,бе в тоя свят нещата следват естественото си развитие няма нужда от "Основание" .Естественото развитие е повишение на цените в евро.
56
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ПРИЕМЕМ РУБЛАТА- МИХАИЛ ХАЗИН- БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ 2023Г- ПРЕД БСТВ- СПРАВКА ГУГЪЛ, ТАКА ЧЕ ТАВАРИЩИ ДА СМЕНЯМЕ ЛЕВА В РУБЛИ- КАКВО ЛОШО ИМА. АЗ ОБИЧАМ РУСИЯ, А ВИЕ?!
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
To и Бочко като го слушаш как говори за устойчивост, инвестиции и икономически растеж и се питаш дали за нашата държава говори или за Швейцария. Всички лъжат. А за еврото нф спряха да лъжат.
54
3
 
15
 
! Отговори
1997 г. преди 4 години
Страховете на българите от финансова криза - неоснователни.
53
6
 
21
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Колкото повече ме успокояват, толкова повече се притеснявам. На тази прокълната от Бога държавичка аз не вярвам никога и за нищо.
52
2
 
19
 
! Отговори
,,, преди 4 години
Изобщо не са не основателни! Българина знае, че на известна периодика от време управляващите правят всичко възможно да му "оберат парите". Това се подготвя и сега. Никой не иска да чуе обикновения човек и да го пита иска или не, пък какво остава да се съобрази с него. Прави се нагло и от позиция на силата. Трябва да се съпротивляваме.
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъже.Платили са му някой лев за да приказва глупости.Навремето така като гръмна Чернобил разни доценти и професори се прескачаха един върху друг да обясняват че радиацията била полезна защото била съветска.И тоя така кризата нямало да бъде криза защото ще е българска... Господинът печели няколко хиляди евро месечно и за него криза няма да има.
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** подскачат като че ли са седнали на пирон
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо фаворизират понятието ЧУЖДИ инвестиции? Защо инвестициите непременно трябва да се чужди? Ами защото се предполага, че ние сме бедни и нищожни, задължени сме да просим. и просията се връща по ценим съответно за господаря. Една стока в Швейцария е с различна цена спрямо тук. Турция не е с евро, но израсна, позволиха и....След 5 години не се знае как ще е международната ситуация.
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският лев е обезпечен, еврото не е. Както другите световни валути, то е повече виртуално и политическо. Контролът върху финансовите институции не е от европейската централна банка, тя не дава рейтинг. Няма европейска институция, която да огласява финансов рейтинг, от който да зависят кредити и проч, рейтинговите центрове са само американски...... Когато е създавано, за еврото не е мислено, че трябва буквално да спасява долара, както се случи.....
47
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нашия град вече от няколко дена на главната улица има подписка против еврото и аз се подписах.
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А а нищо чудно да са и пречели от злоба на тия приятели някои ценни кадри там намен ме не интересува
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте как лъжат ниска безработица кое е ниско в борсата усилено тръбят че се намалят заплати и все съкращения нее ли време тия бюра да се закрият и без това не дават на хората работа значи пет години не бях на работа ако не бяха приятели една година нямаше да съм и на тая която съм каквато и да е на бюро по труда кракът ми няма да стъпи
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврозона които има евро Ко не фалират банките добре но по интересно е защо фалира КТБ какво става гледа м други банки се канят да ги последват или и те като операторите само име сменят
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оправете си заглавието!!
42
5
 
25
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ИВАН КОСТОВ съсипа с приватизацията БЪЛГАРИЯ няма предприятия няма заводи няма портове всичко сринато има глад смърт безработица болести управляват ни олигарси мафии мутри има битова ромска престъпност
41
4
 
3
 
! Отговори
Шабан преди 4 години
*** има ли го всички борси се сриват.
40
11
 
11
 
! Отговори
ЕС се срива преди 4 години
ЕС се срива !!! Европейския съюз ще се разпадне като Съветскя съюз !!!! Приемем ли еврото потъваме !!!!
39
8
 
12
 
! Отговори
ЕС се срива преди 4 години
Европейския съюз ще се разпадне като Съветскя съюз !!!! Приемем ли еврото потъваме !!!!
38
2
 
18
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
нямаме държава а престъпност мафия мутри рекет убииства кражби