Страховете от еврозоната на българите – неоснователни

Ефектът от еврото - по-добър отколкото очакваме
Обновена: 19 фев 2020 10:37 | 18 фев 2020 23:00, Нели Христова
113

Според ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни.

"Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща - взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция", категорично заяви той в судиото на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната.

"Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата...", каза ректорът.
"При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин", убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

"Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект", каза доцентът.

Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален, смята доц. Вазов.
"Проблемът не е в самата приватизация, а да се разследва какво е стояло преди приватизацията. Големият проблем на приватизацията е пак политически", отбеляза той.

В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

"Законът за промените във висшето образование - това е един от пътищата, но не истинският път. Това е един от бавните и много внимателни пътища, по който да се стигне до някакво решение с българското образование. Но въпреки това има находки в сегашните поправки в закона", коментира доц. Вазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
28
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Кой ще ви пита вас раята какво искате бе?Питаха ли ви дали искате ЕС? Ви имате само задължения и права само на хартия.Предизвикайте референдум като не сте съгласни.Може те ли?Само пишете по форумите.Айде излезте на улицата и кажете ,че не сте съгласни.Стиска ли ви?
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен блокаж на управлението вече 10 години...
35
7
 
7
 
! Отговори
Sirtaki преди 4 години
Българите - собственици са си добре и със евро и със лева. Няма никакво значение за човек , собственик на имоти, земи и други недвижими собствености дали валутата ще се казва лев, евро или тугрик. Бъдете здрави !
34
11
 
11
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Една от прехвалените нови Евро държави е Словения,където месечната заплатата е 1,100;1200 евро,но примерно едно кафе може да си купиш м/у 1 и 3 евро! Е - благодаря,не искаме Евро!
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу еврото не стои нищо освен дългове на държави от ЕС и всички видяхме, че Гърция не може да връща дълга си. Италия също. Гърция имаше 500 милиарда евро дълг, но на Италия е 3 трилиона или 6 пъти колко Гърция. България е с 50 милиарда външен дълг или 10 пъти по-малко и 100 пъти по-малко от Италия и Гърция и няма причина да е в клуб с фалирали държави. Първо нека се реформират и платят всичко и тогава. А сега ще повлечат и България което вече няма да оцелеем като държава.
32
6
 
26
 
! Отговори
ЮДО-МАСОНИТЕ преди 4 години
ви лъжат отново !!!какво значи да "приемеш" еврото:1) БНБ минава на пряко подчинение на ЕЦБ, т.е. на Ротшилд2) златния ни резерв безвъзмездно и безвъзвратно става собственост на ЕЦБ, т.е. евреина Ротшилд3) Бедна България ще я дерат около 2.8 МИЛИАРДА ЕВРО на година за т.н. фонд за стабилност - от тези пари ще стасяват евреиските банки и корпораций, кой банки обаче решава ЕЦБ, на България и се полада да плаща и да не знае многоето това искат да ви въведат !!!
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом АНглия не го искат 20 години и сега бягат и от ЕС значи еврото е най-малкото съмнително че има някаква корупция в него. Хайде Борис Джонсон може да е ***, но от останалите преди него английски политици никой не го поиска.Всички ли са *** или Вазов е най-умния.
30
8
 
8
 
! Отговори
cringe girl преди 4 години
Не е нужно да си финансист и дори да разбираш много от финанси. Темата с чиста логика се разбира. Дадем ли си валутата, наред с всичко друго, което вече сме отсртъпили от държавния суверенитет на ЕС, направо ще сме с вързани ръце. Ще зависим от ЕС за всичко. А, който живее случайно "на запада", знае добре, че почти всичко младо там е една гнусна, *** wanna be eco-socialist помия. Ако от тези ще зависим дори и за валутата ни, отписвай България от картата.
29
3
 
9
 
! Отговори
Счетоводител преди 4 години
На нашенските държавници много ама много им се иска да си получават рушветите в евро . Стига с тези мизерни левчета дето и за подпалки за печката не стават . А и нашенските тролчета мечтаят за заплати в жълти евроцентове а не в жълти стотинки .
28
1
 
2
 
! Отговори
dj dance machine преди 4 години
Ние които не делим хората на бедни и богати ние които даваме всичко от себе си полагаме 24 часа искаме добър начин на живот тая държава трябва да осигури това ние които си плащаме данъци сметки на такива като нас ние служим на тая държава вън на всички *** дякона би се обърнал да види българин с българин всеки ден безобразия защо заради скапаната система е тия докога питам вън слугите от живота ни вън ние не сме *** ние сме нормани хора помня хората които ме подгряваха е те нямат място
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу Тиквата!
26
4
 
10
 
! Отговори
Cringe girl преди 4 години
Държава без собствена валута е роб, вижте само какво стана с Гърция. България (като единствен казус!) има легално фиксиран курс на еврото, което е и приемуществото от цялото изравняване на валутата. Т. е., ние вече големият плюс от цялата работа си го имаме от години, левът ни е стабилен с еврото. Не ни трябва да си предаваме валутата, защото тогава ще зависим от EZB. (еврей... ъъъ европейската централна банка) Виждам, че във всички предавания думата се дава само на подкрепящи тази страшна идея.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като ни мразите подобни хора дано се скъсате да ни мразите цял живот ни е ще ви казваме истината в очите колкото и да боли и на нас в Ловеч няма да ни пука от абсолютно никои не ни интересува съвестта ние чиста даваме всичко от себе си а вие приятно ви завиждане
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си видял как се изкарват 40 години пари с честен труд а не като теб корумпиран доктор които и една инжекция дали е сложил а такива като баща ми мръзнат всеки ден бъди здрав ти и цялата ви компания
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми то не от еврозоната а от селски завистливи да се пазим и искам да попитам слугата дето ми ги натриса доволен лив понеговия път ли върви а бате Жоре теб питам ти ги правиш копия те те слушат затова ли ги пращаш да завиждаш има една приказка които завижда Добро да не вижда за всеки влак си има пътници моя баща дава всичко от себе си хвърля труд 12 часа и ти си тръгнал да завиждаш ми благодарности на теб и целия ти род ние може да не видим с честния си труд добрина но дано и ти не видиш
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак пропаганда, аха да им повярваме на експертите....
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този ректор не знае ли, че тичането по Еврозоната е заради 18 милиарда евро резерв на валутния борд? Властта и експертите признаха. Колко да му пишем? Слаб 2.
20
20
 
8
 
! Отговори
София преди 4 години
Българина винаги ще си остане Бай ***,една овца заблеяла а след нея цялото стадо,еврото е стабилна валута която дава повече плюсове от колкото минуси но Българина си остава най големия бай ганьовица.....
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходните процеси винаги създават условия за ограбване. Няма промяна от 1989 до сега, която да не е била използвана за нечисти цели и ограбване на народа. Затова не вярваме в поредните убеждения, колко ще ни е добре. Защо левът не е самодостатъчен? За какво ни е еврото? За по добра интеграция с кой? Европейският съюз? Който UK напусна и е доминиран от Франция и Германия и естествено техните интереси.
18
10
 
25
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
доц. Григорий Вазов явно разбира много повече от бащата на валутния борд Стив Ханке, който каза:"България не трябва да се присъединява към единната европейска валута. Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират."