България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо

Страната ни е следвана от Куба и Бахрейн
19 фев 2020 21:00, Петя Славова
179
България - на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия - на първо
Снимка: БГНЕС

България заема 45-то място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца. Това сочи доклад, изготвен от експерти в Световната здравна организация, медицинското списание "Ланцет" и детския фонд на ООН Уницеф.

Документът, озаглавен "Бъдеще за децата на света?", започва с отрезвяващо твърдение: "Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им. Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн".

Създаден е индекс, който измерва степента, в която децата "процъфтяват" в съответните държави, като са взети предвид показатели за здравето и богатството в 180 държави, както и бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, отчетени посредством данните за емисиите на парникови газове.

Начело на класацията е Норвегия, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

България е поставена на 45-то място, следвана от Куба и Бахрейн.На последно място за добри условия на живот за децата е Централноафриканската република.

Съседните на България страни са класирани по следния начин: Гърция е на 31-во място, Северна Македония на 40-то, Сърбия на 48-мо, Турция на 60-то и Румъния на 80-то място.

Експертите, изготвили доклада, смятат, че най-бедните държави трябва да изминат дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот.

От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа.

Подчертава се, че нито една държава не е постигнала добри резултати и по трите параметри за процъфтяване, устойчивост и справедливост спрямо децата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
9
 
6
 
! Отговори
До 110 преди 4 години
"Умнико",повсеместно в цивилизованите държави ги гонят от вкъщи да си търсят сами хляба и да станат самостоятелни, а те да си гледат кефа.Лошите българи ги дундуркат цял живот,тук се счита за нормално работещи пенсионери да издържат 30-40 годишното чедо, което още живее при тях или да им спонсорират семейството цял живот.Делата за имоти между братовчеди,стринки нямат нищо общо с това вместо да оставиш в наследство имот/и на детето,а да му го продадеш за да си поживеешсамоболенмозъкможедагонаправ
111
7
 
7
 
! Отговори
До 111 преди 4 години
За телата на нашите деца не съм съгласен.Почти всички деца са с наднормено тегло.Хранят се с негодна храна,стоят с часове пред лаптопа и отгоре на това са супер мързеливи и непослушни.В днешната младеж бъдеще няма.Много са хлабави и меки:))
110
10
 
10
 
! Отговори
IYI преди 4 години
Как да създадеш и отгледаш деца в тази скапана страна където няма здравеопазване,лекари,закони и добре заплатена работа.На децата ми винаги казвам като завършат училище да се махат от тази прокълната територия.
109
4
 
21
 
! Отговори
Валери преди 4 години
Класацията е следната..... първо са страните от персийския залив после някои от западнала европа и тогава сме ние. Защото.... нашите деца са на хубав климат и имат прекрасно лято, все още не са масово дебели и зомбирани от "яката западнала европа", също така още не са ги изпедерастили съвсем. Та затова са ни дали и престижното 45 място. Но иначе Бг си поне в топ 20 за гледане на деца. Абе с две думи плюя ви на западния модел на възпитание.
108
7
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Да "лошите" български родители се разкъсват за децата си,гледат да ги подсигурят и в бъдеще,каквото и да им коства това и какво ли не.Добрите норвежци и американци не си оставят къщата или апартамента в наследство на децата с,а им го продават,поне в няколко книги на техни автори съм го срещала това,явно го считат за нормално.Днешните български деца са мног дундуркани, но на по- тата и алчните търговци на деца въобще не им пука за това, борбата е ясно за какво.
107
2
 
6
 
! Отговори
ЛОШ ЗАКОН ! преди 4 години
Мога да поздравя само онези които съзнателно не са създали деца и семейство ! ! ! Видяхте какво става в съдилищата нали ?
106
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
За отглеждане на ромчета, за сметка на работещите Българи е на първо.
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 105По моите лични наблюдения стандартното българско семейство отглежда децата си с много любов и разбиране,с позитивно отношение към образованието и към природата.Аз например от малък съм закърмен с приказките на Шехерезада и винаги съм вярвал в БКП! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Включили са и отглеждането на малцинствата и те там половината не знаят , че имат деца, а другата половина ги отглеждат, като че са им дали куче. Нашият проблем е, че това продължава. Трябва да се вземат от държавата всички деца които се гледат при неподходящи условия, и родителите да се задължават да плащат месечната издръжка докато се появи осиновител или решат да си гледат децата в нормална среда.
103
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни глупости. По моите лични наблюдения стандартното българско семейство отглежда децата си с много любов и разбиране,с позитивно отношение към образованието и към природата. Децата масово ходят лятото на море или на планина. Масово имат домашен любимец. Масово се хранят с готвена, домашна храна. Масово се водят на педиатър и на стоматолог. Съпругът ми е от северна нация. С родителите му връзката е студена и безхаберна. Докато се научи какво е семейство и как да му се радва минаха години
102
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 101В България имаме хубав климат, плодотворна земя, прекрасна природа, и лекарства от много добро качество, освен това и не прие Истанбулската конвенция. За това джендърите от Евразия ни слагат на 45 място.......Има най-чистия въздух, вода и лекарства с най-ясния произход! На първо място сме в ЕС по ракови заболявания както и сърдечно-съдови! Кендзаме си в реките напук на Истанбулската Конвенция!
101
3
 
3
 
! Отговори
помислете преди 4 години
ми не е на добра позиция но се замислете ... от 216 държави в света това си е над средното . Мисля че и HDI индекса на човешко развитие сме на същото място както и Норвегия така че нищо ново с тази класация.
100
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България имаме хубав климат, плодотворна земя, прекрасна природа, и лекарства от много добро качество, освен това и не прие Истанбулската конвенция. За това джендърите от Евразия ни слагат на 45 място.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те там ги отнемат ха ха
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто като чуя думата "ЕКСПЕРТ" или "ЕКСПЕРТИ" и ми става веднага ясно за качеството на информацията. Правят някакви класации за да си оправдаят заплатата.Всяка теория за възпитанието и отглеждането на деца е точно това - ТЕОРИЯ. Невъзможно е да се каже коя теория работи и коя не, защото ефектите се точат с поколения. "Процъвтяващите" норвежки деца добри родители ли ще бъдат и ще възпитат ли самите те качествени бъдещи поколения? Защото това е по-важно от това дали имат сейф спейс или не.
97
5
 
15
 
! Отговори
оих преди 4 години
там където един уби към 50 невинни и му дадоха 20 години затвор само! така ли гледат там деца?те ли са ни за пример?
96
6
 
21
 
! Отговори
ВЪН НПО-отата преди 4 години
Поредната скалъпена и платена от извратените *** статийка! Като толкова ви харесва отглеждането н адеца в Норвегия-отивайте там бе! Ама първо-вие ,болни мозъци,нямате деца,и посягате да вземете нашите!Е,няма да стане,няма да ви позволим да зи задоволите гнусните извратени страсти! Според моя класация-България е всред първите 10 държави в свет апо отглеждане на деца,а Норвегия-на предпоследно място! И аз вярвам на мойта класация,а не на вашата! Както е казал Л.пенев-духайте супата!
95
3
 
17
 
! Отговори
245 преди 4 години
Започна се облъчването от нпо-тата. Нещо за международното разследване за злоупотребите на норвежкото семейно Гестапо- Барневерт що не кажете? Има стотици разследвания на различни езици- английски,немски,френски,включително и BBC.Колко десетки хиляди деца са неправомерно и безпричинно отнети от тях и никога повече не са върнати,а живота им е съсипан завинаги.Включително имаше и разследвания за техни психолози и други чудовища в педофилска мрежа,отнемали деца именно заради тази цел
94
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Норвегия от рано им отварят " третото око"
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия на кое е?