Откриха телата на изчезналите в Стара планина баща и син

Те са починали недалеч от хижа "Рай", където са се опитвали да стигнат
Обновена: 19 фев 2020 13:42 | 19 фев 2020 13:21, Елка Василева
101
Откриха телата на изчезналите в Стара планина баща и син
Кадър: Bulgaria ON AIR

Дългогодишен спасител е открил телата на бащата и сина, които се изгубиха в Калоферския Балкан. 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриян изчезнаха още на 6 февруари.

Те са намерени в малко деренце над Паниците в Калофер от Тодор Мечкарев.

"Те са били живи. Спасителите са били над тях, а бащата и сина в деренцето. Аз видях светлина, която казах къде може да са, но не ме послушаха да слезнат по-долу и да проверят. Спасителите са минали на метри от тях", коментира дългогодишният калоферски спасител пред karlovopress.com. 

Още по темата

Бащата си синът са били открити на 400 метра от своя автомобил, който те оставили в Паниците, преди да поемат на 5 февруари към връх "Ботев". „Били са крачка от спасението си, но не са имали късмет", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Експерти от Съдебна медицина ще направят аутопсия, за да установят причините за смъртта.

На 5 февруари в 16 часа е бил установен последният контакт с бащата и сина. В продължение на 4 дни планински спасители ги търсеха при ужасни метеорологични условия.

Единствената следа от тях бе намерен челник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и очаквах съдебните медици са направили заключение, че са починали още на 5-ти. А спасителите са уведомени на 6-ти и са пратени в по-високата част на планината.
83
0
 
3
 
! Отговори
Яница преди 4 години
Каэват, че дяволът се крие в детайлите!!! И эа съжаление наистина е така!!!
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе,Мечкаров който е на 60 години ли трябва да слиза да вади,или действащите спасители,които са млади ,оборудвани,екипирани и това им е работата?Казал си е мнението,не са го послушали.Да си беше мълчал по-добре ли щеше да е?Оказва се прав в това което е казал.Ама тука някои така му се нахвърлят,че направо се чудя каква каква е тази злоба.А спасителите-щом не откриха хората,или поне труповете им,на толкова близко място,значи не са се справили.Не ги съдя,просто това са фактите!
81
9
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Тодор Мечкарев - Трябва да бъде поведен под съдебна отговорност. Най малкото от ПСС, за клевета!
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 16 часа на 5-ти последно е имало връзка с тях и последно са ги засекли от мобилния оператор в Параджика. За около 4-6 часа да са стигнали до мястото където са ги намерили. Спасителите са уведомени на 6-ти от майката. Няма да се изненадам, ако съдебната експертиза установи, че смърта им е настъпила преди началото на спасителната операция. Та тези светлини и зелени човечета....
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Леле до 56По Параджика и около връх Ботев има покритие на мобилните оператори. Долу при Паниците също има покритие. А, аз и в града не бих разчитал на Айфон. Има достатъчно достъпни телефони за екстремни ситуации. Аз не се разделям с компактната противоударна, водоустойчива Експерия и досега не ме е подвеждала. Иначе на К2 и Еверест естествено ползват сателитни телефони и радиостанции.
78
2
 
31
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Горката жена, майка и съпруга. Какво ли й е сега? Дано да има сили да продължи.
77
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видял бил светлина, на майка си оная работа е видял. ***.
76
0
 
30
 
! Отговори
Фастер преди 4 години
В планината майтап няма.Преди години на 24 май при преход Петрохан- хижа Пробайница на 1500 метра загиват 4 човека в мъгла и студ ,другите от групата стигат до хижата която е на 1050 метра като по чудо.Не само зимата ,всеки сезон в планината има рискове,та дори и при най-добри метеорологични условия.Там без личен пакет за оцеляване не се ходи доре и на 500метра!
75
4
 
25
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
А защо плюете човека, който е видял светлина и съобщил. Ами достатъчно е да си на отсрещния склон за да няма начин да слезеш. Видял Човекът, казал. Като пишат статия тези немогат ли да попитат и спасителите защо не са го послушали. Тук и разбирачи и моралисти и комплексари. Така им било писано на това семейство.
74
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много тъжно много нелепо... Поне да бяха по-далече, а то... От едното нищо са си отишли, как се живее с тази мисъл? Горката майка, съпруга, това е цялото и семейство... Много сили и пожелавам.
73
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям праз..тия се направиха на големи алпинисти
72
1
 
47
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Съболезнования за близките, горката почернена майка...Това е ПОРЕДНОТО предупреждение - в планината не се ходи като в парка! Ходи се подготвен, с разучен маршрут, екипиран, в голяма група (зимата поне 5-6 човека), с резервни батерии, задължително с план как да се действа при непредвидена ситуация. Пожелавам си да НЯМА изгубени хора в планината, а спасителите да спасяват, НЕ да търсят. Защото от инциденти никой не е застрахован...
71
1
 
44
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Ето това не го вярвам. Не вярвам спасител да го е казал! НЕ вярвам да е видял светлина и другите да се подценили тази информация!
70
0
 
51
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Балкана е дива планина!..Никога няма да забравя едно спускане от Шипка на север..Имаше буря,а БУКИТЕ така ТРЕЩЯХА,СКЪРЦАХА и ВИЕХА,че все още ми се изправя косата при спомена....Да не споменавам останалите проходи /с изключение на Хаинбоаз/...например "Троян-Кърнаре" е толкова ШАНТАВ проход,че в края на м. Май ,когато в равнината всичко цъфтеше и зеленееше под яркото майско слънце,през него беше невъзможно да минеш..-ЛЕД,СНЕЖНИ ВИХРУШКИ,мъгла и студ....див е Балкана..Родопа е най-"човешки"
69
1
 
47
 
! Отговори
Жалко! преди 4 години
Платили са жестока цена за безразсъдството. Дано други не последват примера им. Никога не подценявайте природата! Бог да се смили над душите им.
68
9
 
32
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
". Аз видях светлина, която казах къде може да са, но не ме послушаха да слезнат по-долу и да проверят. Спасителите са минали на метри от тях", А защо не е отишъл той там да провери ми праща други?
67
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е етично това - Аз им казах..видях светлина.. не ме послушаха..! Да е влязъл в деренцето,спасителите щяха да го последват и всичко щеше да е наред! Сега,след дъжд качулка, недомлъвки и ударване на съвест :-(((
66
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Ако са били на 400м от автомобила който е оставен на Паниците те са били в подножието на планината на 500-600м надморска височина.
65
2
 
38
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Много ужасно и трагично.Бог до ги прости.