Децата рано задават въпроси за секс, но какви отговори ще получат?

Сексуалното възпитание да започва от детската градина, смята сексолог
Обновена: 20 фев 2020 11:04 | 20 фев 2020 11:03, Ния Христова
89

Близо 1000 души са се подписали в петиция на Асоциация "Родители" в подкрепа на здравното и сексуално образование в училище, съобщава Bulgaria ON AIR. Въпросът стана силно обсъждан след бурната реакция на родители и държавни институции, заради предаван урок на четвъртокласници в Перник. Родители подадоха сигнал и се оплакаха, че децата им са карани от учители да се целуват и опипват, както и да рисуват полови органи.

След острата обществена реакция програмата беше спряна.

Още по темата
"Такова образование трябва да има, да е качествено и да се предлага по подходящ начин на децата на различна възраст. Много е важна ролята на родителите. Истината е, че децата все по-рано задават въпроси", коментира Антоанета Василева от Асоциация "Родители".

Според нея има голяма опасност детето да получи грешни отговори от друго място. Децата, ровейки се в интернет, доста рано попадали на порнографски материали и това ги стресирало, понеже не разбирали съвсем какво гледат.

"Понякога наистина е свързано с липса на знание. Сексуалното образование не е свързано само със секса, а и с отношенията", добави Василева.

"За секса се отделя една малка част в учебника по биология. Официално сексуалното възпитаниe трябва да започне в детската градина, то трябва да съпътства човека, защото възрастните хора имат нужда от топлина и ласка", изтъкна сексологът Станка Маркова.

Тя смята, че е невъзможно да се угоди на всички родители, но най-важният въпрос е кой ще пише помагалата, кой ще ги рецензира и преподава.

"За всяка възраст си има адекватно образование. До 16 г. децата трябва да знаят всичко, защото тогава стават най-големите трагедии", подчерта Маркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 години
Вниманието на учениците трябва да е насочено към образователния процес , а за секса ще му дойде времето и най- вече е родителски проблем да обясняват на "любознателните " !
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква педофилия другарю. Очевидно е, че имаш сексуални проблеми! И като цяло, хората които реагират твърде остро на темата, със сигурност имат проблеми в тази област.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между насила наложеното сексуално "ограмотяване". на децата още в предучилищна възраст и педофилията, има само една крачка - и двете са насилствени действия, без съгласието на другата страна! Плюс това, аз мисля че едно правилно възпитавано дете,.с добра сем. среда, никога няма да пожелае да започне полов живот на 12 год. То и на 18 не би поискало, ако не се почувства достатъчно зрял/а и влюбен/а.! А така им се внушава, че в любовта всичко се свежда до секса и който си мисли за някаква романтика, е пълен (НЕПРОСВЕТЕН) ***!
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не просто сексът е естествен, освен това е и навсякъде. Във всеки филм го има по някаква форма. Звучи несериозно да си въобразявате, че децата ви до 15 годишна възраст няма да видят нито една реклама със сексуално послание, нито един видеоклип, нито един филм с цуни-гуни и т.н. Още повече, вие като имате деца, секс с половинката си не правите ли? И като ви хванат в действие какво обяснявате, че правите - ритуал за призоваване на щъркели? Няма никава логика, много по-добре е да знаят.
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо по-естествено от секса. Какво смущаващо има в него?! Добавена му е тежка стигма от някакви религиозни особи във вековете, когато знанието е било табу. Не трябва да има предрасъдаци в тази област. Секса е основна функция, като храненето, съня... Сина ми знае как е направен още от най-ранна възраст, няма притеснения, няма лъжи. Ако някой има проблем с това, да спре да мастурбира толкова много.
67
1
 
13
 
! Отговори
Э73 преди 4 години
Аман от тези ***, които ги мъкнат сега по всички телевизии да искат секс образование в училище. И това само, за да изкарат някой лев на гърба на нашите деца. Егати, долните хора!
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Истанбулската конвенция не можаха да пробият, сега ще пробват по други начини.
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оставете детство на децата бе изврат.еняци... аман от модерно мислещи, но не мислещи за малките
64
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личи на 99% от коментиралите липсата на адекватно здравно обучение в училище.
63
13
 
6
 
! Отговори
@64 преди 4 години
На 14-15 годишна възраст детето ти ще е изгледало всичкото възможно порн0 в интернет и ще знае повече за секс.а от теб. Но няма да знае нищо за това до какви проблеми води, какви отговорности изисква, как да се предпазва от нежелано посегателство. По света в детските градини обясняват на децата защо тяхното тяло си е тяхно и кои негови части не трябва да се пипат от други хора под никакъв предлог. Но в България родителите са твъред притеснени, и затова решават, че най-добрият учител е интернет.
62
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не желая чужди хора да образоват детето ми, за нещо толкова лично до навършване на 14,15 годишна възраст-след това може, при условие, че е проведена широка обществена дискусия кой, как и какво съдържание се предоставя по темата. Искам детето ми да има щастливо и безгрижно детство, а не да съзрее без време.
61
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
децата, ровейки в интернет не гледат порнографски материали, защото родителите ограничават достъпа до подобно съдържание! и ще ме извиняват модерно мислещите без деца, но 10 годишните в голямата си част все още рисуват еднорози, а не ваги.ни и пиш.ки!
60
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21 век... не мога да повярвам колко ***, непросветен, суеверен, сексистки и сектантски е този нароТ. Пищите като госпоици, ама си гледате пайнерките на тиливизора, а децата ви им подражават. Онзи пък 5 ще ми говори за вероучение... ей, в 15 век се върнахте, бе хора... Засрамете от тесногръдието и простотията си.
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Яла ти покажем млада даскалица, ходеща на работа със скъсани дънки, не вади фасовете от устата - макар и бременна във втори месец.Който не става за нищо, става даскал, да учи другите.
58
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моят син зададе въпрос на майка си как се раждат деца жена ми му обесни беше на 9 год сега е на 20 год. останалото се учи природно в школото аз съм против да се учи тези уроци се преподават от родители децата като чуят от преподавател остават узумлени и притиснеи в класа през соца такива уроци не сме имали но знаехме всичко.природата учи
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете парите на НПО-тат и всичко ще си дойде на местото. Изведнъж всички ще станем нормални, никой с никой няма да се занимава излишно и никой на никой яма да пречи. А сега с тези евро парички НПО-тат се чудят какво да правят за да кешират.
56
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате да кажете, че нашите поколения сме пълни *** и от нищо не разбираме, понеже сме нямали сексуално образование в училище толкова малки.
55
7
 
3
 
! Отговори
Танер преди 4 години
Имах авери преди години в 4 клас по време на час лъскаха бастуна под чиновете....
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм против, някой извратеняк, да седи пред детето мии да му говори за секс, за видовете секс, за видовете полове и тн. Вие сте ***, оставете децата да си изживеят детството, стига само сте мислили глупости.За пари сте готови и майките си да продадете.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момичета на 6-7 години вече са научили от детската градина мръсни думи и говорят с шантонерски тон, какво сексуално образование ще им трябва. Просто цялата семейна, образователна и обществена среда е *** и всичко върви на самотек, дали заради родител, възпитател или учител който предпочита да си пафка цигарата вместо да се занимава с децата и да им показва смислени неща.