Гледат ни за чакалнята на еврото през юли, Борисов: По-полека!

Българският парламент е гарант за курса , заяви премиерът
309
Гледат ни за чакалнята на еврото през юли, Борисов: По-полека!
Снимка: БГНЕС, архив

През юли, не през април, България и Хърватия ще бъдат разглеждани за чакалнята на еврозоната, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма допълнителни пречки, заяви Борисов.

Още по темата
Премиерът се среща днес с изпълнителния замeстник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговоря за еврото.

На въпрос дали ще има отлагане на влизането ни в чакалнята, Борисов отбеляза, че сме вторите в Съюза по малък външен дълг, с траен растеж на Брутния вътрешен продукт, което показва финансовата стабилност на страната. По думите му това се оценява високо от Еврокомисията.

Казах, че по-полека трябва да вървим към чакалнята заради негативни примери, които били дадени, каза премиерът, според когото българският парламент е гарант за курса лев-евро.

Той сподели, че не е спал от 30-40 часа. "Когато вицепрезидентът на Еврокомисията казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната, аз няма с какво още да убедя хората. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна или по-слаба. Еврото е втора валута в света. Затова работя без сън", обясни премиерът.

Лидерите на страните от ЕС не успяха снощи да постигнат споразумение за дългогодишната финансова рамка - бюджета на съюза за следващите седем години. След дълги преговори през цялата нощ, срещата продължава и днес. 

 


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете как се прави- Менда внася законопроект и набързо минава без да разберете
275
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Njama li da Blagodarite i za Evtinite samoleti - oshte na chertej ?!
274
0
 
6
 
! Отговори
ГОШ преди 1 месец
Не виждам как НС ще бъде гарант на курса на лева. Той е колективен орган и не носи отговорност. Освен това поне 80% от депутатите са пълнеж и нищо не отбират от икономика. Гарант за курса е правителството в лицето на премиера и финансовия министър. Те да се разбират с БНБ и Б.Б. да не се измъква с думите , че БНБ е независима институция. ГЕРБ, ОП, Воля, ДПС и част от БСП избраха шефа на БНБ. Сега ИГ да се оправя.
273
1
 
2
 
! Отговори
do do 268 преди 1 месец
Нека да е така.
Мисля, че лева може да е стабилен още много години. Дори може да поскъпне, ако имаме лидери, котио си го постравят за цел.
272
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българският парламент бил гаранция за курса лев-евро. Значи гаранция - Франция.
271
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новината че премиера прал пари е смешна и комунистите квичат на умряло.Испанската медия е спонсорирана от комунягите. ДА БЛАГОДАРИМ НА АМЕРИКА ЗА ЕВТИНИЯТ ГАЗ.
270
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Започва турист.сезон след 1.5 месеца,дойде ли Китайският вирус в България през сухоп.граници или през летищата,ни сезон,ни евро,ни икономика ще остане!
269
0
 
0
 
! Отговори
До 270 преди 1 месец
От расъжденията ти веднага си личи че живееш на Балканите .
268
2
 
2
 
! Отговори
До 268 преди 1 месец
Да но оскадноста и фискалния резерв няма как да се нарушат.Бнб е независима институция.
Само Радев ако въведе военно положение както го караха.И стане диктатор може да го наруши.хахаха. С една дума майтапа на страна Стабилността на лева е гарантирана от валутния борд.А БГ е и сега неофициално в Еврозоната.
Приемането на еврото ще има големи икономически предимства и за страната и за населението.Да не говорим за престижа пред инвеститорите .
267
0
 
3
 
! Отговори
ох добре преди 1 месец
До До265

Нищо не обясняваш. Твърдиш голословнио на принципа вервайте ми. Тепърва ще видим какви проверки на данните ще протекат и дали няма да замижат с едното око, защото чисто политически на някои им е изгодно да влезе нова страна в ЕЗ.
За мен е очевидно ,че макроикономическите ни данни са захаросани. Ако ЕЗ иска да ги превърне в реалност преди да влезем - няма да е зле. С при всичко става.
266
2
 
5
 
! Отговори
До265 преди 1 месец
Повтарям пак и повече няма да ви отварям очите. Една страна може да стъкмява данни колкото си иска.Но кандидатства ли в Еврозоната започват такива контроли и проверки години на ред.Че бедната ти е фантазията за какво става въпрос.След Гръцката трагедия Швабите най вече така се уплашиха.Че изградиха контролен отдел от 3000 човека супер специалисти в ЕС които вземат под лупа всяка кандидатка за Еврозоната.Влизане в Еврозоната с фалшиви данни е невъзможна.
265
0
 
5
 
! Отговори
обяснявам преди 1 месец
До До262

Щеше да си прав, ако примерно ЕЦБ беше ганрт на лева и беше цаявила, че ще купи колкото левове й пшредложат на този курс при всички условия.
А всъщност стабилността на лева идва от фискалното покритие и от строгата оскъдност, която се поддържа. Лева би бил стабилен при същите условия дори да беше вързан за швейцарския франк, долара или британската лира.
Ако се наруши оскдността или се опатка резерва - ще видиш една стабил;ност....
264
0
 
5
 
! Отговори
хипотеза преди 1 месец
Как "пада" вноса? Турските и македонски домати стават "български", ширпотребата от Азия минава контрабанно и прочее.
За да ми обяснят, че вноса бил паднал при повишено потребление, трябва да уточнят какво точно сме спрели да внасяме с какъв български продукт сме го зменили, къде и кога точно сме го произвели същия в повече.
При положение, че в магазина бг стоките са такава рядкост, че ги указват със специални етикети, много странно ми се вижда това падане на вноса и покачване на потребленеито
263
2
 
3
 
! Отговори
До262 преди 1 месец
Лева е стабилен само защото е вързан за еврото.(валутен борд) И де факто, ние сме не официално отдавна в Еврозоната.Ако го няма борда а сме с плаващ курс,като останалите страни.Обменния курс ще е поне три пъти по висок .А лева ще е по скоро нестабилен
Особено ако управляват некадърници като бсп.
Които докараха даже хиперинфлация и то не чак толкова отдавна.Гечев все още е там даже дава съвети .Смях в залата.
262
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До 77
Ти от Марс ли падаш?
Проблема на гърците не беше че лъжат, а че лъжат много. Инак всички си подслъгват в статистиката. А на ганьовската стъкмистика ако си седнал да вярваш - то си е диагноза.
Няма макроикономически показател, който да се хване и да не може да се оспори.
Да не би случайно данните във фактбука на ЦРУ да са толковеа по-различни от данните на НСИ?
Извинявам се но виждам повече логика в данните на ЦРУ.
261
0
 
4
 
! Отговори
стар комунист преди 1 месец
Бързат, бързат завалиите ,ама бързат към гробищата!
260
0
 
8
 
! Отговори
топло преди 1 месец
До дядо

Те не са никакъв гарант. Гарант е резерва и оскърността на лева, формирана от строги правила.
Управляващите май вече се дразнят на валутната стабилност и им се ще да обърнат лодката, че народа панически да се хване за еврото без много колебания
259
0
 
5
 
! Отговори
като са прости преди 1 месец
До Жеков

Тези българи нагушиха банките с марж и такси. Еврото няма да е официално разплащателно средство иоще години, така че вероятността този 1 млрд да се обърне отново в лева е голяма - банките чакат още някоя такса да захлебят.
Цялата тази истерия, подпомагана от властите сякаш беше опит да гътнат най-стабилната валута в Европа след франка - лева. Няма друга валута, която да се печата при такива строги правила и да е покрита с толкова активи.
258
3
 
2
 
! Отговори
77 преди 1 месец
Сега обяснявам на троловете .Един писа че БГ манипулирал данни .И за това можела да кандидатства.Това стана веднъж извърши го Гърция преди 20 години.И се получи гръцката трагедия.Докара ЕС в тежка криза.Контролните органи в Еврозоната в момента са такива че е и магьосник да се опита не може да ги излъже с данните си .Абсурд е.А колкото до поскъпването има лесен начин Показаха го Балтийските страни
Една година преди и една след приемането на еврото.Етикети на стоките с две цени евро/месна валута
257
1
 
8
 
! Отговори
дядо преди 1 месец
На тоя жалката сбирщина в т н парламент му била гарант! Ами народа за какъв чемер го имаш бре?

Спонсорирани публикации