Кампания: Дарете стволови клетки и шанс за живот!

Първата е за 23-годишната Михаела от Перник
6
Кампания: Дарете стволови клетки и шанс за живот!
Снимка: StudioPernik

Дарителски кампании за донори на стволови клетки организира УМБАЛ "Александровска", където се намира Българският регистър.

Първата кампания е в помощ на 23-годишната Михаела Димитрова от Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки.

Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит, съобщиха от здравното заведение.

Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в градовете:

Перник

- СМДЛ ”Рамус”, МК "Свети Георги", ул. "Св. Св. Кирил и Методи" №77, тел.: 0878 473 786
- МДЛ "Цибалаб", ул. „Радомир” №3

Варна

- СМДЛ” РАМУС”,  МК "Младост", тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и 202/ , тел.: 0884 645 459

Подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 50 години.

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска". Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация.

По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.
  
Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).
 
Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и ИА "Медицински надзор".

Допълнителна информация на тел.: 02/ 4265614
тел/факс.: 02/ 9230 496
e-mail: bulregistry@gmail.com


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Илия преди 1 месец
Не става дума за даряване на пари. На този етап не става дума и за даряване на стволови клетки. Тази кампания цели да вземе кръвни проби от възможно най-много хора, за да се установи профила на хората. Ако след това се окаже, че сте съвместим с някой болен, чак тогава се стига до изтегляне на стволови клетки и то само ако вие дадете съгласие за това.

Левкимията и още 70 други болести се лекуват успешно по този начин. Но само ако се намери съвместим донор. Затова отзовете се на тази кампания.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забелязвам, че такива трагедии се случват само на хора, които обичат живота много и им се живее. Човек, който го е яд, че се е родил и драпа за отвъдното, напук е здрав и жив, трябва да се самоубие, та да се отърве. Каква е тая работа незнам.
4
2
 
6
 
! Отговори
Чукундур преди 1 месец
Айде пак стария комунист.почин.Другари дайте да дадем.Дарете за децата на ченгетата ,за другите в неравностойно пиложение,за екологията,все дайте да дадем.Дарете вие бе,да дарят депутатите,министрите,бедни ли са?Има ли още абдалу дето да работят за аллах керим?(За бог да прости)
3
1
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Обикновено вземане на кръв ли е дарителството? Защото вземането на собствени стволови клетки е с подговка, която включва мощни имуносупресори. Пояснете за аудиторията
2
0
 
4
 
! Отговори
Къде в преди 1 месец
София?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Успех!