От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
8
 
! Отговори
Мухахаах преди 4 години
НСИ е бутафория ...Това е партийна хранилка и *** фабрикаПо цял ден кибичат и тролят в форуми и сайтове ...Знаем че ще се разпознаете. Мухаха
9
20
 
26
 
! Отговори
ЕЛЕНА преди 4 години
ОМРЪЗНАХА НИ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ НА БСП И ИЗМИСЛЯТ НОВИ И НОВИ ЛЪЖИ !
8
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управниците ни хванати в лъжи сега в 2020та, а герберите и седесарите късат ризи и потници за истории от 1997ма.
7
3
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
щото и да стане отнася го обикновения човек не и олигарсите политиците бизнесмените
6
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Аман от ченгета!
5
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя финансов гении докара 1 долар да струва 3000 лева. И вместо да е в затвора за хиперинфлацията, която забърка, седнал да иска оставки! Ми давай я, кой те спира?
4
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжлива гербехрастова мафия
3
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я! Другаря Гечев! Иска пак да фалира 19 банки и да направи долара 3000 лв. ли? Това го може, знаем.
2
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЙДЕ ПОНЕ МАЛКО СРАМ!ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР НА ВИДЕНОВ ИСКАЛ ОСТАВКИ????
1
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърът на икономиката на Жан виденов