От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачка ГЕРБ, мачка, всички ни смачка за тези 10 години.
229
20
 
9
 
! Отговори
Помня преди 4 години
До Анонимен 239 А при Костов ръст на БВП от 6.5 %. И бил лош , а ?По негово време само Нова Зеландия бе с по висок ръст на БВП от 8.0 %. Извади ни от блатото на Гечев и Виденов и икономиката тръгна.А сега се радваме на 3.0 %.
228
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грешката на правителството на Виденов беше, че намали с 2,5 милиарда долара външният дълг на България, не отчитайки, че чрез външния дълг САЩ ни държаха на каишка и ни нареждаха какво да правим. Затова ни спряха кредитирането. Колкото до банките, те бяха фактически фалирани още през 1991-1992 години при правителството на СДС-Филип Димитров.
227
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай Бойко бсп тахтирите
226
13
 
25
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
10 години управление на ГЕРБ и пак е първа политическа сила... - а комунистите още след първия месец управление падат в канала, парламента се огражда с метални ограждения и се налага да викат белия автобус...
225
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един комунист пита Бог До кога бсп ще губим от ГЕРБ ?Още 10 годиниТолкова дълго ли !?Да след това ще СВИКНЕТЕ
224
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде го този растеж, който ГЕРБ твърди, че го има? Нещо се не види.
223
7
 
18
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
С икономическите си успехите през 95-96 г. Гечев пише дисертация " Как да намалим вътрешния дълг на губещи държавни предприятия, като предизвикаме хиперинфлация "и по късно става професор.Човека знае как!
222
21
 
7
 
! Отговори
Абе преди 4 години
На времето народът изгони БСП с камъни, задава се редът на ГЕРБ.
221
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според ГЕРБ растежът е 3,3%, заплатите са скочили с 50%, както и пенсиите.
220
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой от ГЕРБ е сънувал, че растежът е 3,3% са го дали официално.
219
6
 
15
 
! Отговори
Новини 2099 преди 4 години
По света Задръстване по Украйно Китайската граница У нас издигат 55 метрова статуя на Бойко на мястото на позитано 20 по повод 100 тна поредна победа над бсп
218
5
 
24
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Едно селско момче от Банкя, което мажеше филии с мас разказа играта на Столетницата... - партия с дългогодишен опит в конспирациите, машинациите, манипулациите... - партия с огромен материален ресурс, а сега стои одрипана в ъгъла и се чуди какво се случва...
217
3
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Гечев е червен б.унак - с откраднати от народа пари милионер...
216
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно е, че ГЕРБ не струват, колкото и да се напъват троловете им.
215
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЖан Виденов занулил и т.н.Жан Виденов няма никаква вина и не може да промени законите приети от седесарите които не гарантираха влогове в банките и огромен брой валутни бюра и банки за грабеж. 1992 г. Костов, СДС и ДПС приеха закони за реституция и либерализация в народното събрание, а Желвв стана президент, за да блокира Виденов ако върне законите преди 1989 г.
214
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай червените ***
213
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме Гечев,искаме Гечев.. Народе опичай си акъла, какво си пожелаваш!Защото ако преди 20 и кусур г. след резила на БСП и Гечев,беше дошъл прокурор като Гешев,нямаше да се налага да гледаме и слушаме през 2020г. подобна нагла,безочлива личност!
212
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Растеж имаше при тройната коалиция 2005-2009 години, както и преди това при коалицията НДСВ+ДПС през 2001-2005 години. От 2009 година при ГЕРБ има само застой, който е равносилен на спада в икономиката. В осемте години преди ГЕРБ заплатите растяха с над 15% на година, а при ГЕРБ с 2% в началото до 8-9% в последните 2 години.
211
14
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Как сте, гербокухи?:))) Не е ли време вече за оставката или ще се насерете до ушите, ще го омажете по лицето и като поседи, та се поразмирише усилно, тогаз ша бегате от управлението?;))))