От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!

Грешни данни били причината да "дадем назад" за ERM ІІ
334
От БСП скочиха: Растежът не е 3.3%, искаме оставки!
Снимка: БГНЕС, архив

България дава назад за влизане в чакалнята на еврозоната, защото икономическият растеж на страната ни не е 3,3%. Това твърдят от "БСП за България" в декларация, прочетена от Румен Гечев от трибуната на Народното събрание.

Още по темата
Той посочи, че наскоро мнозинството е приело решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април и изведнъж заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пише, че Владислав Горанов го е уверил, че страната ни се подготвя за влизане в ERM II, т.е. в чакалнята, но може би не в края на април, а няколко месеца по-късно.

Причината за отлагане, ние твърдим, е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции, заяви депутатът от БСП, цитиран от БТА.

Румен Гечев цитира статистически данни и отбеляза, че средно с около 5 процента на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. По думите му няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев.

От БСП заподозряха "малко вероятно, но възможно неволно пропускане на данни за милиарди, или твърде вероятно умишлено манипулиране".

"По наши разчети във вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лева, основно поради неотчетени, най-вероятно - умишлено, внесени петролни продукти", каза Гечев. Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов" от 3,3 процента, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9, изчисли той.

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, Евростат и Европейската централна банка, попита още той.

"Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,3, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са такива, вносът е коренно различен", каза Гечев. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", обвини социалистът.

Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели, заяви Гечев. Премиерът и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а сега виждам - от днес е добре да отидат и до Барселона, и до Брюксел, и да обявят как са манипулирали данните и защо се получават такива резултати, коментира той.

От името на ПГ на БСП, с мотива манипулиране на данни, той поиска незабавната оставка на премиера Борисов и на цялото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бсп няма Никога повече да види парламента
209
9
 
7
 
! Отговори
Счети преди 4 години
За съжаление от БСП са прави. Най-лошото от всичко в тази сикуация е, че една толкова прогнила партия като БСП изглежда по-добър вариант от ГЕРБ. Другото лошо нещо е, че БСП се сеща за народа само, когато са в опозиция, когато управляват народа се превръща в интернет ***. Нещото, което трябва да се направи в момента е измитане от властта на ГЕРБ, БСП,ДПС и другите малки про-руски партии, като АТАКА и ВОЛЯ. Въпросът е кой ще дойде след тях ?
208
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти да видиш!негодникът Румен Гечев за растеж говори.
207
7
 
1
 
! Отговори
Ха преди 4 години
В парламента всички партии са леви, даже и тези, които се представят за десни.2 милиарда за саниране не е нищо друго освен ляв популизъм.Т.н "патриоти" и депесари са пълни с бивши агенти на ДС, т.е. откровени комунисти, а както се знае, бивш комунист няма.
206
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 години управление на ГЕРБ - най-гадните 10-години за БСП
205
5
 
5
 
! Отговори
Путин преди 4 години
аз съм гей продавам и лада 3
204
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали БСП е дясна партия, ама определено са леваци.
203
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 години управление на ГЕРБ, 10 години грабеж.
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 211Колко беше пенсията на 100% от пенсионерите по време на Гечев?
201
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хибриди Нали съзнавате че минималната 350 лева Тук е вашата средна от 14000 рубли в блатная хи хи хи
200
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като тролите не забравяйте, че в последните 30 години БСП е най-дясната партия от значимите партии в България. Уж сте десни, а сте против най-дясната партия. Защо така?
199
4
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
*** и прецедентчето непрекъснато призовават за преврат и революция, но нямат смелостта да излязат на барикадата... - по правило комунист в ръкопашен бой не влиза... - само се крие и от засада стреля с парабелума, хвърля две ръчни гранати и се скрива в землянката...
198
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 214Е как бе?Всичко може да се докаже.Една жена на пазара каза, че Бойко борисов бил черпил в центъра на банкя послучай 50-тия милиард. И тя е била там. Три дена са яли, пили и се веселили.Казал е, че за 100-тния милиард пак ще почерпи.
197
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 208Марката беше 1 за 1 костов лев или 1000 стари лева. Същото си е ако не и по-лошо сега, защото тогавя нямаше евра.
196
10
 
2
 
! Отговори
Стъкмистика преди 4 години
Стъкмистиката е наука измислена от самите комунисти. Защо се сърдят сега на своите изчaдия от ГЕРБ?
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвет към хибридите от блатная ... що не варите на магистралата като жените ви
194
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2/3 от пенсионерите са с пенсия под 350 лева благодарение на огромния растеж измислен от ГЕРБ.
193
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре да скочат в някой трап веднъж за винаги да не излизат
192
7
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Можеше и да сме много по добре, но БСП прави диверсии и саботажи срещу правителството... - по стар обичай...
191
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината българи са с брутна заплата под 750 лева - голям растеж, няма що.