Политизирането на Васил Левски - пагубна грешка

Имаше партийна режисура, смята политолог
21 фев 2020 09:40, Красимир Ангелов
85

Отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Васил Левски предизвика пореден политически сблъсък по остта президент - управляващи.

Според политолога Цветанка Андреева това е естествена част от предизборната кампания, която по думите ѝ вече тече. От една страна политиците прегряват, от друга - имат по-голям времеви диапазон да грешат, смята тя.

"Това бяха груби грешки от гледна точка на политическия пиар. Със сигурност имаше партийна режисура, тя беше съвсем очевидна. Самото шествие, което излъчваше партийният канал на БСП, президентът Радев, заобиколен с две от най-емблематичните лица на БСП, това беше превърнато в партийна манифестация", посочи тя пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че за българите Левски е критерий за политик. Затова било изключително трудно да правиш пиар с образа му. Голямо е изкушението на партийните централи да заиграят и да правят реклама през Левски, но това е пагубно, категорична е Цветанка Андреева.

"Левски е експлоатиран веднага след Освобождението - от политическата гледна точка, от образователна, от спортна - един от най-големите футболни клубове носи неговото име. Левски винаги е част от партийната пропаганда. Социалната памет ни кара да бъдем критични", подчерта политологът.

Според Андреева живеем в епохата на популизма, но да си популист не означава да си Левски. Левски е харизма, популистите не са харизматични. Нашите политици правят груба грешка, убедена е тя.

Историкът проф. Искра Баева отбеляза в студиото на "България сутрин", че смущаващия факт, че подобни исторически събития винаги се политизират. Това е големият проблем, смята тя.

"Когато има такова отбелязване или честване, на преден план винаги са политиците. Никой не се интересува от мнението на историците. Така е замислено и отразено в медиите. Фигурата на Левски е малко по-особена, това е задължителният символ, който се използва от всяка партия и всеки политик. По един и същи начин ли го възприемат? Разбира се, че не", коментира проф. Баева.

По думите ѝ избягваме от истинското осмисляне, а във Васил Левски може да се намери желание за обединение, за противопоставяне, за абсолютно всичко. Уникален е, защото може да бъде използван от всички във всякаква посока, подчерта историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това е нормално и няма никакъв политически привкус! Хората са гневни, за това че в този свят ден на паметника на българската светиня застават откровени мошеници, далавераджии и антибългари!
6
6
 
44
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Левски е светиня, национален символ, чийто въжделения за чиста и свята република остават непреходни във времето.Щом разни ***, клепоуки аскери посегнаха на националния еталон, значи работата е сериозна.
5
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
радеф пак стана за peзил
4
7
 
37
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
До 1Кой щял да изтече в канала, че не се сещам? :)))
3
15
 
42
 
! Отговори
ще помним преди 4 години
Не знаем кой предаде Левски, но знаем кой оскверни паметта на Апостола, едно руско *** и харманлийско заптие
2
6
 
37
 
! Отговори
Чак преди 4 години
пък пагубно...Тая се е престарала.
1
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пагубна за кого?! За тези, които ще изтекат в канала след месец - герберунгели, путриоти, аптекари и тн?! Или пагубно за мисирките и платените псевдо - аналитици, свикнали да облизват банкянски дирници и сигурно пътуващи към борсата?! Ще бъдете изринати! Точка!