Шеф в държавна фирма - заплата 10 980 и годишни бонуси 40 хил.

Слагат таван на възнагражденията в държавните предприятия
Обновена: 21 фев 2020 07:29 | 21 фев 2020 07:22, Елка Василева
49
Шеф в държавна фирма  - заплата 10 980 и годишни бонуси 40 хил.
Снимка: архив, БГНЕС

Заплатите на изпълнителните директори в държавните предприятия ще бъдат до 10 980 лв. Освен това при отлични финансови резултати на дружествата те ще взимат и годишни бонуси, които може да бъдат до около 40 хил. лв. Това предвижда проект на Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане, пише „Труд“.

Заплатите на шефовете в държавните фирми ще зависят от показатели за дейността им като размер на активите и брой на персонала, наличие на задължения, както и дали печалбата и ефективността на работа се подобряват или влошават.

За всеки от тези показатели ще бъдат давани бални единици. За всеки бал изпълнителните директори ще взимат по една и половина минимална заплата, а членовете на борда – по половин минимална заплата.

Но е поставен и максимален праг на възнагражденията, като изпълнителните директори ще взимат до 18 минимални заплати, а членовете на борда – до 6 минимални заплати. Възнагражденията ще бъдат преизчислявани на всеки три месеца на база финансовите резултати от предишното тримесечие.

Шефовете в държавните предприятията ще взимат и два вида бонуси – тантиеми, ако дружеството няма задължения и печалбата нараства, както и още едно допълнително парично поощрение с решение на общото събрание на дружеството при изключително добри финансови резултати.

Всеки един от тези бонуси ще бъде в размер до три средни заплати за членовете на борда, или общо шест заплати допълнително. Това прави максимална сума на годишните бонуси от около 40 хил. лв.

 


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Heti преди 1 месец
А има и фирми където се работи на 6 часа за 300 лева. Та да има за шефовете че те работят повече от работника.В коя държава има такива заплати още?
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още Маркс беше казал защо на някои се плащат огромни заплати - за да държат в подчинение останалите работници, на които се плаща малко.
42
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Не може да има заплати и пенсии с много голяма разлика , е в крайна сметка всички са работили и от всички е имало нужда , но едни да гладуват , а други да се насират от живот , не е правилно !
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тия държавни заплати ?Затова ли имаме най- ниски пенсии ?По време на соца се работеше пък такива заплати не е имало , а сега обедняваме все повече за сметка на огромните заплати , които си раздават !
40
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демократите си получават нормални доходи, а народа кучетата го яли. Те, демократите затова подрипваха и реваха като мaгapeта след 1989 година - за да има много пари за тях и банани и тоалетна хартия за нас.
39
8
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
Не са си раздали. Във държавните структури заплатите по правилата се делят на две части - 75% всеки месец и 25% от възнаграждението се дава най-много 4 пъти годишно и неправилно се нарича бонус. Премии няма. Примерно, взимат по 630 лева заплата всеки месец и веднъж на всеки три месеца по още 630 лева, т.е. средно на месец по 840 лева. Тези твои 400000 лева, стигат за 158 човека, а в НОИ работят повече хора. Отиде ти да работиш в НОИ за 840 лева средномесечна брутна заплата, а някой мaлoyмник д
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези в НОИ си раздали 400000лв премия и бонуси. Само казвам ако сте го забравили де, че българина помни точно 3 дни. А вие как сте, усуквате ли се още дали да си купите кисело мляко или другата седмица....
Спи робски народе, спи зимен сън
37
8
 
2
 
! Отговори
!? ама сериозно преди 1 месец
800лв да началник на предприятие, пък наглите лекари и мед.сестри искат повече.
36
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Незнам, майка ми е още с 220лв пенсия ... тези бонуси по 40000лв.
Това ми прилича на едно време, всички сме равни но тези са по равни и следователно ще вземат по 10000лв заплата. Е нищо де, не се ядосвайте че ще карат поршета, живеят в апартаменти за млн и ще ходят на почивки докато вие ровите по кофите. Всички сме равни дами и господа.
Беее беее, спете още овце
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези 10980 лева реално ме са много, даже са малко, но на фона на 610-800 лева заплата на работещите в тези държавни предприятия е много. В нормалните държави съотношението на средниите доходи на 20% с най-високи доходи към 20% с най-ниски доходи е от 3:1 до 4:1, а в България е 8,5:1. 10980 към 700 е съотношение 15,7:1 и това е проблема. Трябва заплатите на шефовете да не са по-високи от 3 или 4 пъти средните заплати във фирмата, която ръководят. При средна заплата е 3000 лева, нека взимат 10980
34
0
 
27
 
! Отговори
До 34 Павката преди 1 месец
Този хубавец Васил Инджов, който се изживява на мутра освен зам. директор на Митница Бургас е и Директор на Капитан Андреево - тоест 2 заплати. Не знам как успява да съвмести тези две тежки длъжности.
33
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите станаха антикомунисти и си построиха комунизма за сметка на овчедушния заспал народ населяващ територията България.
32
0
 
32
 
! Отговори
Павката преди 1 месец
Проверете колко взима зам. Директор на Митница Бургас - Васил Инджов. 2 пъти уволняван за корупция и възстановен от съда. Прякора му е ръчичката! :))
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
най забавното е че ако ги съкратят ще вземат 1000 лв обещетение
30
1
 
47
 
! Отговори
Безхаберие преди 1 месец
Днешното безхаберие е най-епичното. Държавата взима от работещите парите, защото на малко им остават спестени, после си ги раздава. Много интересно. Парламентът си гласува "заслужена" почива, когато си поиска. После същите и приближените им си "гласуват" бонуси, ама каквито си поискат. А пък работещият да се гърби, има 20 дни отпуска, ако е спестил ще ходи на море най-много за 1 седмица.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за държавната администрация, съдебната власт, парламента ,кога?
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четиридесетте процента кешбек, не се брои, нали?
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не пише колко са заплатите и поощренията в пенсионните фондове. Винету видя че хората няма да сложат всичко в НОИ и наложи такса рекет. И така постепенно опразват спестяванията. Отначало си представяхме че от втория стълб ще е допълнително към пенсията , но сега се оказа че просто всичко е окрадено и не се знае въобще ще има ли за пенсии. След Борисов като лъсне колко кредити има и като спрат наливането на пари отвън ще последва катастрофа , която и без да си специалист се усеща.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо работа.Ако се напънем,можем и по вече.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама това са дребните годишни сумички - за гурви, пиячка и кльопачка на корем. Каже сега колко са едрите годишни сумички под масата, лява ръка десен джоб?

Спонсорирани публикации