Подаръци по време на приватизацията? Митове!

Разговорът край проверката е полезен за обществото
24 фев 2020 22:36,
45

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

"Самият факт, че започва разговор за приватизацията е много полезен, защото чрез този разговор ще се развенчаят много митове", заяви предприемачът Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR". Според него през 1997 г. България е стигнала дъното.

Още по темата

"Голямото разграбване започна 1989 г. и падението започна тогава. И всички държави, които предприеха бързи, нелицеприятни мерки да не се разграби това имущество, спечелиха", отбеляза Дачев пред Bulgaria ON AIR.

"Без усилия не става, без жертви не става", допълни той.

Дачев разказа, че през 1995 г. Световната банка прави оценка на всичко, което трябва да се приватизира на 8,2 млрд. долара или 580 млн. лева.

"Преди 20 години ние бяхме едно дъно, предприятията бяха гримирани като живи, но бяха умрели отдавна. Как да продадеш нещо, което е декапитализирано", попита предприемачът.

Въпреки това според него е имало много "подаръци" по време на приватизацията.

"Трябва да се води този разговор, защото е много тъжна картинката. В България не се чуваме. Това са митове, които трябва да се развенчаят", твърди Дачев.

Държавното обвинение ще поиска информация от професор Стив Ханке за твърденията му "за корупция по високите етажи на властта". Ханке, известен у нас като "бащата на валутния борд", разказа за случка преди 20 години, когато на среща с тогавашния президент Петър Стоянов му показал куфарче с документи, доказващи случаи на корупция в България.

"Нас ни принудиха да направим тази приватизация. Нас ни управляваше Международният валутен фонд и Световната банка. Те казаха "пари срещу реформи". Държавата беше тотално фалирала. Защото тези, които бяха в управлението след 1989 г. не взеха бързи мерки", заяви предприемачът.

"Иван Костов с приватизация не се е занимавал. Той се занимаваше с макрорамката, с принципите. Всички са виновни, защото никой нямаше волята да направи нещо. И затова сега критикуват Иван Костов, защото само той направи нещо. Времето го извика него", смята Дачев.

Според него истината за разграбването на българската икономика и българската индустрия е времето преди приватизацията - от 10 ноември до 1997 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъже,маже,лъже,маже,лъъъъъже,маааааже,да му се изплюя в суратя на този закоравял лъжец!
17
14
 
5
 
! Отговори
Без Костов преди 4 години
Сега гладни щяхте да сте
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Костов ни изглежда като цветенце в сравнение с герберите,поне не преследваше и тормозеше хората в България,за разлика от герберите.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анти-мафиотСамо от внос на чужда стока са фалирали едно 40-50 % от бг производители и почти 90 % от ТКЗС и селското стопанство за сметка на моловете напр. И митничари не събират мита като прибират подкупи от частни фирми и ето загуба и за бюджета и за бг прозводство. Същото и с БДЖ след вноса на коли нa инвалиди от Германия и строежа на магистралите за ТИР. Пенсия на 40 г. а сега АБВ и ГЕРБ 67 г.
14
1
 
12
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 4 години
Не става ясно обаче с какво разговорът край тази проверка ще е полезен за обществото , както казва г-н предприемачът ?!Сигурно парите ще се върнат на обществото , а крадльовците ще си посипят главите с пепел ?!Кьорфишеци и разсейване на вниманието от "розовото" настояще ...
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издръжка на футболни клубове, почивни станции, безплатно образование, субсидирани парно, транспорт, храна, ток, пътища без винетки и др. и парите все трябва да дойдат от заводите.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До приватизацияИ сега се краде от държавата. Пример държавните болници където всяка година им дават двойно повече пари и осигуровки и все не стигат.
11
12
 
20
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 4 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само БДЖ губи и сега по половин милиард на година от загуба на пътници и на товари.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Костов твърди, че не са активи а пасиви и на кой да вярваме.
8
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво "хортуваш"другарю Дачев,ама хайде да ни обясниш като как всички активи в държавата минаха в ръцете на ЧЕРВЕНАТА "аристокрация" и техните наследници??????
7
16
 
11
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 4 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Червените милионериДържавата изгуби контрол върху частните фирми и банки след като падна чл. 1. 2 го пише, че Костов умишлено не събираше данъци и хаоса се използва от всички за да натрупат печалба и пари.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До И. КостовДържавата беше източена от частни фирми и банки, които купуваха евтино от заводите и продаваха с печалба и така източиха каквото можаха без да плащат данъци. После всички заводи задлъжняха и накрая не останаха пари за повече крадене. От 1990 до 1996 г. се крадеше яко докато накрая МВФ поиска да затворят и банките, но всичко отлетя към офшорките в САЩ и Швейцария.
4
9
 
15
 
! Отговори
Червените милионери преди 4 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
3
17
 
2
 
! Отговори
И. Костов преди 4 години
Много ме обвиняват че съм продал БГА Балкан за 150 хиляди долара и послед Гад Зееви продал активи за 20 милиона. В крайна сметка държавата е на печелба и то голяма. При 110 милиона дългове които иначе трябваше да връщаме, после кредиторите трябваше да си ги търсят от Гад.
2
1
 
19
 
! Отговори
приватизация преди 4 години
Първо СДС приеха реституцията, после почнаха съдебни дела срещу държавата и държавата свърши парите за обезщетения. Накрая останаха само предприятията и накрая и те бяха разграбени.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВФ са искали приватизация и реформи но вие ги направихте по-най неизгодния за народа начин и най-изгодния за вас.