Подаръци по време на приватизацията? Митове!

Разговорът край проверката е полезен за обществото
24 фев 2020 22:36,
45

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

"Самият факт, че започва разговор за приватизацията е много полезен, защото чрез този разговор ще се развенчаят много митове", заяви предприемачът Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR". Според него през 1997 г. България е стигнала дъното.

Още по темата

"Голямото разграбване започна 1989 г. и падението започна тогава. И всички държави, които предприеха бързи, нелицеприятни мерки да не се разграби това имущество, спечелиха", отбеляза Дачев пред Bulgaria ON AIR.

"Без усилия не става, без жертви не става", допълни той.

Дачев разказа, че през 1995 г. Световната банка прави оценка на всичко, което трябва да се приватизира на 8,2 млрд. долара или 580 млн. лева.

"Преди 20 години ние бяхме едно дъно, предприятията бяха гримирани като живи, но бяха умрели отдавна. Как да продадеш нещо, което е декапитализирано", попита предприемачът.

Въпреки това според него е имало много "подаръци" по време на приватизацията.

"Трябва да се води този разговор, защото е много тъжна картинката. В България не се чуваме. Това са митове, които трябва да се развенчаят", твърди Дачев.

Държавното обвинение ще поиска информация от професор Стив Ханке за твърденията му "за корупция по високите етажи на властта". Ханке, известен у нас като "бащата на валутния борд", разказа за случка преди 20 години, когато на среща с тогавашния президент Петър Стоянов му показал куфарче с документи, доказващи случаи на корупция в България.

"Нас ни принудиха да направим тази приватизация. Нас ни управляваше Международният валутен фонд и Световната банка. Те казаха "пари срещу реформи". Държавата беше тотално фалирала. Защото тези, които бяха в управлението след 1989 г. не взеха бързи мерки", заяви предприемачът.

"Иван Костов с приватизация не се е занимавал. Той се занимаваше с макрорамката, с принципите. Всички са виновни, защото никой нямаше волята да направи нещо. И затова сега критикуват Иван Костов, защото само той направи нещо. Времето го извика него", смята Дачев.

Според него истината за разграбването на българската икономика и българската индустрия е времето преди приватизацията - от 10 ноември до 1997 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подаръците от държавата поддържаха бизнеса. Последният пример - фалитът на 'Лафка". Вчера беше голям бизнес на голям бизнесмен, днес затваря. Така бяха всички държавни предприятия. Край Лафка затварят също футболен отбор, вестници, журналисти, експерти, анализатори, други бизнеси. Затвори Булгартабак.
37
1
 
1
 
! Отговори
3 преди 4 години
А Западът няма никаква заслуга за разпадането на източния блок. КНДР и Куба оцеляха при много по-тежки изолации. А Западът не би могъл да се справи с Русия дори ако последната използва само оръжията си от времето на СССР. Въобще от 31.10.1961 когато СССР изпита Цар бомба, Западът нито за миг не си е помислял, че може да нападне СССР.
36
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 4 години
Няма пълна сигурност, че позициите, които имаш, ще успееш да завещаеш на децата си. Това не харесваше на младите политици от БКП и решиха да го променят. И тъй като младите политици в СССР бяха стигнали до същите заключения и решиха да променят и там, нашите се почувстваха свободни да се развихрят. Същото се получи и в другите държави от соц. блок и отцепилите се от СССР републики. Но в България (и в Украйна) политиците бяха най-добре оперирани от морал, ограбването на нашите народи беше ужасно.
35
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Провалилата се БСПВъобще не си разбрал, какво е станало. Китайската планова икономика защо оцеля? Защо Виетнам се развива с бесни темпове?Ето истината: По-младото поколение комунисти, които тогава бяха на власт разбраха, че властта е хубаво нещо, но временно. Антон Югов - човек с голяма власт и големи възможности за всичко. Изведнъж идва пленум и вече е никой. Много други велможи на по-високи и по-ниски постове имаха подобна на неговата съдба. Имаш власт и всичко, но не ти е вечно сигурно!
34
3
 
4
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 4 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
33
4
 
5
 
! Отговори
Червените милионери преди 4 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
32
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Подаръците бяха за уволнените работници,и представляваха ...готова продукция,вместо изработените /и откраднати от другарите приватизатори/пари.Знаете ли колко са вкусни спални комплекти,престилки,калъфки за възглавници,знаете ли другари?
31
0
 
9
 
! Отговори
Интересува ме преди 4 години
По какъв начин Илия Павлов купи подводницата? (Той казваше, че е започнал, като е продал една подводница за скрап) Ние имахме две, сега имаме една (Май миналата година я бракуваха и нея). Та Павлов купи ли я от ВМФ или му я подариха? Защото по онова време военните нямаха право да продават на цивилни.
30
3
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Умнико,Ти би ли продавал имот в момент когато струва 1/100 от стойността? Би ли допуснал да изгубиш толкова пазари, че да не можеш да си покриеш разходите? Би ли разбил единствените структури способни да изведат страната защото били кооперативи? Този е един от Приватизаторите. Да не би да очаквате да каже "Взех без пари леарна фабрика за стомана, после ми подариха структуроопределящ комбинат Свилоза, а текстилна фабрика ми дойде като бонус?"А Иванчо Костов разори целия дребен бизнес.
29
13
 
8
 
! Отговори
Помня преди 4 години
Звучи логично.А що се отнася до Костов той не е толкова черен. Само с икономически лостове тласна икономиката напред. Продаде държавни фалирали предприятия с милиони задължения към банки за "жълти " стотинки и освободи бюджета от тези тежести.Икономиката тръгна бурно напред с ръст на БВП от 6.5 % .Народа се полъга по лъжите на царя и Костов не проговори две години , оскърбен от българската неблагодарност.И те такива ми ти работи.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости! Големите предприятия ги купихте с продукция изработена в самите предприятия възползвайки се от галипотащата и флация. Други пък ги подарихте за един долар на " стратегически инвеститор" , той от своя страна ги ликвидира, ( продаде ги на скрап, хвана самолета, дръжте му петите) защото не са му нужни.
27
1
 
22
 
! Отговори
Митове ли? преди 4 години
31, но това не е краят на сделката. След няколко години, нали сме умни и бързо загряваме, ни светна, че авиокомпания "Балкан" беше продадена заедно с всичките и имоти зад граница на цената на гарсониера в кв. Левски и подадохме иск срещу вече собственика Гад Зееви. Той обаче чудно си беше опекъл далаверата и осъди България да му плати допълнително още $милиони. Българските управници хем подариха авиокомпания "Балкан", хем я платиха. Дали сделката е записана в "Дарвин" и "Гинес"?
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авиокомпания Балкан беше продадена заедно със всичките и имоти зад граница които са хиляди на цената на гарсониера в кв. Левски
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нас ни принудиха да направим тази приватизация. Нас ни управляваше Международният валутен фонд и Световната банка. Те казаха "пари срещу реформи"-------------------------Колко неистини в две изречения? Принудиха ви, но след като ви спретнаха майдан срещу непокорния Жан, който не даваше да се разграби народното добро. Международният валутен фонд ви бил управлявал? А сега, през 2020 г., да не ви управлява Буда?
24
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,спасете правителството,спасете ГЕРБ и ОП,защото са европейски партии,а тезикоито искат да свалят правителството искат да ни сменят европейското управление с англо-американско и да ни изкарат от ЕС насила,за да станем тяхна собственост!Страхувам се,да не станем втора Украйна!Моля,ви!
23
0
 
11
 
! Отговори
демократичен подарък преди 4 години
Пазарна реформа и демокрация в България в 1990 г. Държавата вече не може да контролира цялата икономика по конституция и новите закони за частна собственост. Освен държавните фирми се появяват частни фирми като гъби и всички са свободни да търгуват помежду си. Държавна фирма има свободни пари и стока и кредитира частна фирма срещу обещана висока лихва. Частната фирма изнася парите или стоката в офшорка в чужбина и прави умишлен фалит. Съдът я ликвидира. Държавната фирма не може да си получи парите и изпада във фалит. Костов обявява търг за нейната приватизация. Офшорка се появява и купува дълг
22
3
 
15
 
! Отговори
Миризлива Пута преди 4 години
Тоя от тогава до сега лиже кат захарна пръчка на църният Ванко биберона в гащите и си мисли ,че казал нещо. Целият Доспат е на Костов оти нищо не е барал нали?
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дачев защо не кажеш къдравия как те караше да търчиш и ти с чанта, за да не ти спре парата, че чак продаде пристанището на гърците. Ами си станал адвокат на Костов
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото разбрах от този господин Предприемач, предприятието е умряло, защото хората са спрели да си говорят. А после, след като господина взел предприятието и започнал да си говори с хората, предприятието живнало. Това бетер като животно това предприятие.
19
6
 
21
 
! Отговори
някой преди 4 години
аз не съм съгласен,че предприятията бяха фалирали преди 89-та!Напротив-започнаха да фалират след като Живков бе свален и започна голямото разграбване