Страх от коронавируса у нас, 75% се чувстват застрашени

Жените и младите са по-притеснени от разпространението на болестта
107
Страх от коронавируса у нас, 75% се чувстват застрашени
Снимка: БГНЕС

75% от активните интернет потребители изпитват притеснение от разпространението на коронавирус в България, а близо половината от тях се чувстват лично застрашени.

Разпространението на заразния коронавирус е главна тема в световните медии през последните седмици. 82% от участниците в изследване на Българския национален панел в проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria споделят, че са попадали на новини във връзка с темата.

Още по темата

Въпреки че голяма част от респондентите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия, както и от евентуалното разпространение на вируса в България, малко под половината от запитаните се чувстват лично застрашени.

Това обяснява защо половината от респондентите не са предприели никакви предпазни мерки до този момент.

71% от българите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия – жените (80%) изразяват по-голямо притеснение от мъжете (62%).

Около 80% от хората между 15 и 44 - годишна възраст споделят загриженост по този повод в сравнение с хората над 45 г. -  65%.

Притеснението от това, че вирусът би могъл да започне да се разпространява в България е малко по-голямо – 75%.

Малко под половината признават, че се чувстват лично застрашен от вируса.

Половината от анкетираните все още не смятат за нужно предприемането на превантивни мерки. Въпреки това 30% от запитаните обмислят да предприемат някакви действия в близко бъдеще, а 20% вече са взели някакъв вид мерки, като носенето на маска и по-засилено спазване на личната хигиена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фреди МеркюриТези вируси са от животински произход, като при съответните животни се проявяват с много леки сиомптоми или асимптоматично. Прескачат видовата бариера чрез дълготраен непосредствен контакт с човек - най-вече чрез лигавицата, например ядене на сурово месо без никаква термична обработка. СПИН-ът е прескочил на човека, защото африканските диваци (които сега внасяме под формата на "бежанци") буквално са имали традиция да изнасилват маймуни.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да са притеснени, като държавата се управлява от неграмотни сикаджии. Здравеопазване - йок, контрол на границите никакъв, даже и за персоналана болниците няма маски и защитни костюми. Целия държавен апарат е на автопилот, чудо е, че все още съществуваме. Ще е още по-голямо чудо, ако не измрат няколко милиона от тая корона.
91
0
 
2
 
! Отговори
Притеснен преди 4 години
Как да не си притеснен като пристига самолет от Италия и пасажерите от самолета директно в метрото където всеки ден пътуват 400 хиляди!
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПЕШНО да отзовът от чужбина Лиляна Павлова за да оспокои хората както оспокои перничани преди 2 години, че няма да останат без вода.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е хората да се притесняват защото се говори само за лошото и никой не казва нищо положително. Например какво се прави по въпроса с овладяването на вируса и дали някой изобщо работи по въпроса. Ако не се направи нещо масовата истерия е сигурна защото хората пътуват местят се от място на място и разнасят вируса.За момента Китай трябва изцяло да се постави под карантина. самите китайци след като не правят нищо сами да си берат гайлето, но да спрат да ни заразяват. Като свинската чума
88
2
 
1
 
! Отговори
Фидел преди 4 години
Не е толкова зле положението. Баба Ванга и Петър Дънов бяха казали, след 2024 г който, където е, да се връща. Демек, тук ще е по добре.
87
0
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
ще убивате прасета а?...цитирам бога на прасетата
86
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОГАТО МОЖЕШЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПУСНЕ ЯДРЕНА БОМБА НАД КИТАЙ СЕГА ВЕЧЕ РАБОТАТА Е ИЗПУСНАТА!!!И ОНАЯ ДЕТО ВРЕЩЕШЕ ДА СИ ПРИБИРАМЕ БЪЛГАРИТЕ ЗАСЛУЖАВА КУРШУМ В ГЛАВА!!!ГРАНИЦИТЕ С КИТАЙ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЗАТВОРЯТ И НИКАКВО ПРИЕМАНЕ НА ГРАЖДАНИ ОТ ТАМ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА ОТ НАШАТА НАЦИОНАЛНОСТ ИЛИ БЕЖАНЦИ ОТ КИТАЙ!!!НАПЪЛНО ИЗПУСНАТА СИТУАЦИЯ!!!
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета Тунберг го е изпратила.
84
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ ИСКАХ СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ ДА НАМАЛИМ СУПЕР ГОЛЯМОТО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ХОРА НА ЗЕМЯТА НО НЕЩАТА ОТИВАТ ВЕЧЕ КЪМ АПОКАЛИПСИС!!!!КИТАЙСКИТЕ УЧЕНИ ЗАЯВИХА, ЧЕ ВИРУСА МУТИРАЛ В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАСАТА И ТАКА ЕДИН ЧОВЕК МОЖЕЛ ДА ГО КАРА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ТЪЙ КАТО ТОВА СА РАЗЛИЧНИ ЩАМОВЕ НА ЕДИН ВИРУС!СИЛЕН СЪМ ДА И МНОГО ПРИРОДНИ ЛЕКОВЕ ЗНАЯ НО 5 ПЪТИ ДА ГО КАРАМ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМУННАТА МИ СИСТЕМА ЩЕ ИЗДЪРЖИ НА ТАКЪВ СРИВ!СУПЕР КОРОНА ВИРУСА НАИСТИНА ИМА КОРОНА И ЩЕ ВЛАСТВА НАД СВЕТА!
83
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
75%?Повече трябва да са!Включвайте се. Ето - бай ви Стамат вече се страхува.
82
1
 
1
 
! Отговори
varg преди 4 години
Аз чакам да дойде ебола.
81
1
 
3
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
аз се чувствам застрашен, без да съм от тези 75%
80
6
 
0
 
! Отговори
РЕАЛНО ПОГЛЕДНАТО преди 4 години
ГЛУПАВА СТАТИЯ И НЕНОРМАЛНИ КОМЕНТАРИИИСТИНАТА Е ВЪВ ФАКТА НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ ПОЗНАНИЯ ЗА ХАРАТЕРА НА ВЪЗНИКВАНЕ НА ПОДОБНИ ВИРУСИ ПО ЕСТЕСТВЕНН ИЛИ ИЗКУСТВЕН ПЪТ С НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ПРЕДСКАЖАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЪЛНИЯ НАБОР ВЛИЯНИЯ ВЪРХУ ОРГАНИЗЪМА,ВИРУЛЕНТНОСТА МУ И РЕАЛНАТА СКОРОСТ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО МУ ЧЕСТО ВОДЯТ ДО РЕАЛНА ПАНИКА.ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ВИСОКООРГАНИЗИРАН ВИРУС СЕ ПОЛУЧАВА ОТ ЕФЕКТА НА ЕДИН ЖИВОТИНСКИ ПАЗАР.ПРОБЛЕМИТЕ СА ОТ ЕСТЕСТВО И ГЕНЕТИКА НАДХВЪРЛЯЩА ПАЗАРА
79
0
 
8
 
! Отговори
Пътеводител преди 4 години
Трябва да ревеме за да има кой да ни чуе. На който му се живее да излезе на вън и да реве.
78
2
 
10
 
! Отговори
Istanbul преди 4 години
Аз се притеснявам да не подпишем Истанбулската конвенция...това е по важно!
77
0
 
5
 
! Отговори
Свако преди 4 години
До ЧичоКакво трупаш - този вирус минавал и през очите!
76
1
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Нещата като цяла не вървят на добре, така като гледам. Почнах да трупам запаси от консервирани храни и спирт (за външна и вътрешна дезинфекция).
75
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- Добре де, ако ислямски терористи се докопат до тоя вирус и могат да го пуснат навсякъде - Какво правим?
74
0
 
6
 
! Отговори
;-) преди 4 години
До ББЩо, ще си лягаш ли?