Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?

Емпатията ни е все по-чужда, твърдят експерти
24 фев 2020 15:38, Нели Христова
142
Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?
Снимка: NOVA

Случаят с нападнатото 14-годишно момче в автобус 404 потресе хората в социалните мрежи. Много от тях се възмутиха, че нито един човек не е помогнал на детето срещу насилниците. Според експерти, зад безразличието на пътниците се крие апатия и страх. Да се изправиш срещу насилник в България е опасно, тъй като можеш и самия ти да бъдеш нападнат.

Още по темата

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо“, казва пред БНТ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.  По думите й, този инцидент е показателен, че все повече възрастни, не само деца, живеят във виртуална реалност. Те дори не се замислят, какви биха били последствията, ако това е тяхното дете.

"На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници“, обяснява д-р Гълъбова. Според нея у извършителите има чувство на безнаказаност. Навярно те са извършвали подобни деяния и преди, като по този начин изразяват емоциите си.

"Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре“, твърди психиатърът.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред“, категорична бе д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не народ а горда с древната си история от преди 1000-3000х.г. пр. ***. А сега като тормозят и изтребват сънародниците му голяма работа. Защото сме си чужди и само се използваме.
105
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са причините и всяка една е достатъчна сама по себе си.Примерно:След 1989 година на почит е бухалката и грубата сила, а не закона, състраданието, морала и т.н.Всеки знае какво става след като се намеси, даже и да не го пребият - започва едно многогодишно ходене по мъките по полиция, прокурори, съдебни заседания, на които често те откарват с полиция.И т.н. и т.н.
104
0
 
23
 
! Отговори
Наивник преди 4 години
Ако се намесите, стигне се до физическа разправа - нищо чудно след това да ви осъдят вас. Такива са ни законите и съдебната система. Както стана ясно - след сигнал до 112 от там са казали да подадат заявление в районото управление на МВР... Гражданите са си свършили работата, а МВР - не. Това са фактите. Другото са упражнения по говорене и замазване на истинската причина нещата у нас да са така. Както винаги става - гражданите са виновни. Така е, ама за друго сме виновни.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 103
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не помагат,защото когато са ги били не са им и когато те виждат някой да го бият не му ако когато ги бяха били им бяха и те когато са бидяли някой да го бият щяха
101
4
 
6
 
! Отговори
ДА преди 4 години
До Анонимен"радеф ви обеща промяна - ЕТО Я!!!!!"Не!Гешеф ни обеща видими резултати-ЕТО ги!!!!
100
1
 
2
 
! Отговори
До 104 преди 4 години
Дай адрес ден и час на среща и кажи как ще си облечен да се видим да видим дали аз няма да те направя труден за сглобяване на нови зъби отворко
99
2
 
4
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Тука има някакъв *** спамаджия дето си мисли че знае бой изкуства. Ако го срещна на улицата ще го направя труден за рисуване.
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 98 така се процедира в нормална държава с хубав народ не в азиатски клозет населен с върли психопади.А МВР след като се само напръскаха със сълзотворен газ на оня протест имам сериозни съмнения дали изобщо могат да мислят.По-добре си купи пистолет.В България всеки сам трябва са се спасява.
97
0
 
17
 
! Отговори
Помогнах преди 4 години
И после ходих в съда да се оправдавам плюс това можеше да ме наръгат с нож ,а кандидат убиеца понеже не успя да ме наръга беше награден с. Мъмрене....
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги е страх но на повечето им се е случвало да са бити а класа им вместо да ги защити от бабаитите на класа снима клипове и ги унижава и си казват след време дори и да са станали еди кой си дан по еди кое си бойно изкуство ,защо да го защитавам след като на мен не помогнаха и аз няма да помогна и ония си оставата бит и сниман в клип и унижен и някой ден той прави същото не помага няма как да се помага при тия обстоятелствга
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Актуалния българин в *** и тренира да стане по-голям такъв.Да помага ли?Той ако те набият ще дойде след това да те пребърка като долнопробен мародер а ти помощ от такива чакаш.Съмувствието на българина се свежда до снимане с мобифон и уфкане вкъщи, това в България каузата на бития е кауза на бития, обаче гледай кво ще стане ако някой от тия коментатори беше набит щеле да ореве орталъка какво се е случило и каква жертва е.
94
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Ако станете свидетели на нещо подобно просто направете клипче с телефона си и го дайте на МВР. Ако в МВР е останал поне един мислещ човек, ще знаят какво да направят.
93
2
 
17
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
абе каква емпатия...хората просто ги е страх и толкова...и с право...
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно инстимктите ако искаш да имаш добри инстинкти за битка забрави традиционните и държавните ценности.Възпитанието с бой те учи да си роб и *** на по-силните а държавните ценности те учат да си добър гражданин демек овца която полицията да я бие а тя да си трае.Ако искаш да възпиташ дете с добри иснтинкти за самоотбрана учи го на бойни изкуства и рицарски морал не да коленичи пред *** дъртаци и диктатора Бойко.Пък що не помогнали, лесно сегашния българин е лицемерна мишка.
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да забравя, преди ВРМЕ един ит на братя Галеви аверите, го бяха поубили и си умря. Имаше хора, разказващи как ги е осакатил, как ги е избудвал, заплашвал ...Майка му ревна, че бил добро момче и злите езици нещо си. И много хора я подкрепиха!Ко! За престъпниците НИКАКВА МИЛОСТ!
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 91Ако ен емпатия, то поне дова и неубиздана агресия ... Но ит Ива го няма. Избиват го от децата рано-рано. Карат ни да вървим против натуралнте си инстинкти.
89
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
според мен хората се страхуват, всички знаем, че убийци се пускат на свобода, а какво остава за хулигани... в бг престъпниците са на почит от съдебната система
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пие сме българи бе. Какв емпатия се очаква!?!
87
0
 
19
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Ами хората не помогнаха,защото в България няма ред и законност,всеки с пари в джоба е на свобода,ако някой се притече на помощ на момчето,има голяма вероятност да попадне в затвора,а насилниците с пари- на свобода.