Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?

Емпатията ни е все по-чужда, твърдят експерти
24 фев 2020 15:38, Нели Христова
142
Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?
Снимка: NOVA

Случаят с нападнатото 14-годишно момче в автобус 404 потресе хората в социалните мрежи. Много от тях се възмутиха, че нито един човек не е помогнал на детето срещу насилниците. Според експерти, зад безразличието на пътниците се крие апатия и страх. Да се изправиш срещу насилник в България е опасно, тъй като можеш и самия ти да бъдеш нападнат.

Още по темата

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо“, казва пред БНТ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.  По думите й, този инцидент е показателен, че все повече възрастни, не само деца, живеят във виртуална реалност. Те дори не се замислят, какви биха били последствията, ако това е тяхното дете.

"На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници“, обяснява д-р Гълъбова. Според нея у извършителите има чувство на безнаказаност. Навярно те са извършвали подобни деяния и преди, като по този начин изразяват емоциите си.

"Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре“, твърди психиатърът.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред“, категорична бе д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами толкова - всеки с пистолет и ... и ще се оправят работите. Малко ше е див запад, ама се налага явно ...
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ааИ в САЩ не е много по-добре.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81Щеше да е добре, някой бивш военен, да им пръсне картунките на тримата смешковци ...
83
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
радеф ви обеща промяна - ЕТО Я!!!!!
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да 81Затова е време нормалните хора да са въоръжени! Най-голямата лъжа не тая за мирния човек!
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди ни учиха, че за приятел и в огъня се скача, днес ни учат, че трябва да си правим селфита и да ламтим за пари ...
80
1
 
22
 
! Отговори
Немеца преди 4 години
В Германия има паник бутони в автобусите. Стане ли нещо такова автобуса се спира, паник бутона се натиска. Почва да свири аларма като при бомбено нападение, а полицията е след минутка на място и гони вече малките ***. Полиция тук в България? Прокоратура? Държава? Къде бе хора. Тук сме по зле от тъмна Индия. Там вече използват слогана че нещо е като "тъмна България". Толкова сме зле вече.
79
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ГЕРБ е така човек за човека е вълк жените се е а т с мутри за пари не поглеждат слабите безработни или работещи за минимална или до 800 900 лв заплата и мъжете са девствени до пенсионна възраст 90 100 години и емигрират да си намерят чужденка
78
1
 
23
 
! Отговори
аа преди 4 години
Нека да не се лъжем за причините. Хората се чувстват безпомощни. Защото всеки вече вади ножове и пистолети, убива, а след това с условна си живее пак живота. А някое семейство е почернено. Затова и ще си гледат настрани хората. Защото полицията и държавата ги няма. Защото дерибейства всякаква *** по улиците и нямат страх от нищо и никой. Защото в Америка ако удариш някого и отиваш в затвора. А тук се убива и пак си навън на свобода. Затова ще си бъде по този начин.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69МЛАКНИ УЕЕЕ!Като никой не помага, ние ще помагаме! Като ги видите такива, целята тълпа отгоре им и ритнци, юмруци, ножове .. и така!!!
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек за човека е вълк ,затова всеки емигрира затова и жените се е ат с мутри за пари и с олигарси за пари а не със някое нормално слабо безработно или работещо за 500 700 момче
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истАко видя някой, да изнасили сестра ту, ше се сетя за съвета ти ше си трая ... ни ще викам за помощ, ни ше се опитвам да го спра, ни ше кажа че съм видял нешо!
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ее ако беше преди моралните ценности бяха други сега и да го бяга намушкали щяха да гледат безучастно
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В такава ситуация, ако не можеш да помогнеш, най-малкото трябва да се обадиш на 112.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня който биеше онова момиче миналата седмица другия не само не го защити момичето а ми и насърчаваше и тук е било същото но когато им се случи на тях реват така ви се пада точно така ви се пада
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само не са го защитили ами и са с кефили във всички клипове когато бият някой другите снимат клипове и се кефят и насърчават да го бият мислят като животни но когато им се случи на тях реват ,защо не са ги защитили
70
5
 
18
 
! Отговори
Феликс преди 4 години
Интересно, а какво би направила великоморалната психиатърка Гълъбова в подобна ситуация? Варианти:а) Би пуснала тихомълком един гълъб.б) Би пуснала срамежливо два гълъба.в) Би отворила широко вратите на гълъбарника.Неприемливо за нея било! ай сиктир от многознайковци..
69
4
 
15
 
! Отговори
ист преди 4 години
Ако се намесиш или си свидетел на престъпление, поне 5 пъти ще те викат да даваш показания, а делото ще се отлага поне още пет пъти. С други думи свидетелят ще бъде разиграван от следователи и адвокати докато стане пишман че се е родил. ЗАТОВА НИКОЙ НЕ СЕ НАМЕСВА.
68
3
 
9
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
Държавата това сме ние, г-н мишок! Защитата на гражданите е задължение на всички, аз, ти и т.н., не на някакво виртуално полубожество, което ти наричаш държавата! Когато човек е в опастно твой дълг е да му помогнеш, когато полицията има нужда от твоето съдействие си длъжен да съдействаш, когато стане война си длъжен да защитиш родината си! Много дразнят хората като които винаги се крият зад държавата и така си мислят, че оправдават безотговорността си!
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редовно е група от 3 *** 8 10 20 човека да бият един и другите да снимат клипове и другите да не се намесят ,защото когато са били на тези години и тях са ги били 3 *** 8 1020 и другите са снимали клипове и не са се намесили казват си те не помогнаха на мен и аз няма да помогна на него сега той ще си каже те не ми помогнаха ако и пред него се случи да бият ще си каже нека да го бият и аз нямада помогна