Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?

Емпатията ни е все по-чужда, твърдят експерти
24 фев 2020 15:38, Нели Христова
142
Защо хората не помогнаха на детето в автобус 404?
Снимка: NOVA

Случаят с нападнатото 14-годишно момче в автобус 404 потресе хората в социалните мрежи. Много от тях се възмутиха, че нито един човек не е помогнал на детето срещу насилниците. Според експерти, зад безразличието на пътниците се крие апатия и страх. Да се изправиш срещу насилник в България е опасно, тъй като можеш и самия ти да бъдеш нападнат.

Още по темата

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо“, казва пред БНТ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.  По думите й, този инцидент е показателен, че все повече възрастни, не само деца, живеят във виртуална реалност. Те дори не се замислят, какви биха били последствията, ако това е тяхното дете.

"На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници“, обяснява д-р Гълъбова. Според нея у извършителите има чувство на безнаказаност. Навярно те са извършвали подобни деяния и преди, като по този начин изразяват емоциите си.

"Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре“, твърди психиатърът.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред“, категорична бе д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
32
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Пълно е със случаи когато този който няма нищо общо и в опита си да помогне умира.
5
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бездействието на хората е пряко следствие от некадърността на полицията. Не е сигурно дали ако се намеся, няма да дойде полиция познати на нападателите и да изляза аз лошия! При нас е така! Корумпираната полиция е виновна за 80% от всички злини!
4
30
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Щото на неудачниците не трябва да се помага. Това е естественият подбор. Даже медала трябва да му вземат щото уж самбист ,а го събличат да ходи гол по автобусите. Срамота!
3
3
 
32
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Защото сме се превърнали в живите мъртви,загубили вяра в всичко и всеки.
2
1
 
32
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Защото няма държава, като помогнеш и ставаш автоматично подсъдим ... няма такава държава!!!!!!!!!
1
0
 
46
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Защото държавата няма да ги защити и ще се окажат виновни че са помогнали. Пък и не се знае дали не са въоражени с ножове нещо. Много деликатен момент.