"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар

КНСБ зове институциите, ако е нужно да приемат законови промени
67
"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Доброволна" карантина в българската нормативна уредба няма, а изолацията става само с болничен лист, напомниха от КНСБ по повод на публикации, че кризисният щаб, организиран от правителството заради епидемията от коронавирус, призова завръщащите се от Италия да се подложат на доброволна карантина у дома в рамките на 14 дни, за да не заразят своите колеги и близки.

От КНСБ посочват, че "ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с "доброволна" карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни".

"Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявяват от синдиката.

Според КНСБ призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице.

Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи.

В позицията се посочва, че е разбираемо, че много граждани и работодатели са притеснени от възможността за разпространение на коронавируса.

„Поради това, ако е необходимо съществуващите, правно уредени механизми за поставяне под карантина да се адаптират за нуждите на ситуацията, сме на мнение, че Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, други държавни институции, ангажирани с решаването на нововъзникналата ситуация, съобразно своите компетентности, трябва да предприемат спешни законодателни или други управленски действия, заявяват от КНСБ.

От синдиката призовават компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
7
 
! Отговори
абе преди 4 години
Боце и да има вила с тея вируси де тръгнаха нема да мой да поживее там айде всички сме към парк орландовци ли беше хехе биологичното оръжие е в ход
41
4
 
8
 
! Отговори
брр преди 4 години
тоа па - роднините му да не купували мартеници щот са от китай абре аланкоолу то опре ли до там носът немойш си показа хляб не ядеш ли всеки ден , хлебаря има мартеничка китайска
40
5
 
8
 
! Отговори
Е, НЕ преди 4 години
До Калитко КредитСя Бойко вила има ли в Барселона или няма? Да излезе и да каже.-------------------------Ти глух лиси, вируса ли лепна - колко пъти ви се каза. Ай сиктир вече......... Едно и също. На всички е ясно кой, какво, как, та даже и на вас, нали вие пускате партенките по поръчка на онези д олни предатели !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
2
 
23
 
! Отговори
НОВИНАР ОТ КЛАСА преди 4 години
Следващата ТОП НОВИНА:"Фейсбук не зарежда!"или"Нетипична зима, Грета е в сълзи!"или "Джеф Безос си купи къща за 165 млн"или"Правилно ли си мием зъбите? Коментар на Коцето Калки."
38
4
 
10
 
! Отговори
ехе преди 4 години
новото оръжие е биологично а нашия изхарчу сума пара за стари самолети на снимка
37
6
 
19
 
! Отговори
Калитко Кредит преди 4 години
Докато медиите ни насочват вниманието върху корона-вируса, властващите мафиоти печелят време за следващия си печеливш ход. Единственото от което се страхуват е народната "любов".Ся Бойко вила има ли в Барселона или няма? Да излезе и да каже. Да покажат и тая Мис Бикини, да се изкаже и тя. В Сашо Диков ми е надеждата! МАЧКАЙ САШО!
36
7
 
5
 
! Отговори
MI-6 преди 4 години
До ЩазиНяма майтап, аз още вчера забраних на всичките ми роднини да купуват мартеници тази година, каквото имаме запазаено през годините (те седят в един голям плик при коледните играчки), това е. Също така забраних и да взимаме мартеници от когото и да е. Малко тъпо ме гледаха, но ....аз съм глва на семейството, каквото кажа, това става :)
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да се мре от коронавируса без разрешение на лекар може ли?
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новини от Италия - коронавирусът не е с инкубационен период от 14 дни, а от 28 дни!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СССР2лелети направо си се матирал от обяд!Какво шмъркa!?
32
1
 
7
 
! Отговори
Върховният Сноук преди 4 години
Герберските "калинки" това могат да измислят- "доброволна карантина"!Сиреч, "да се спасява кой както може!"Компетенцио, къде си!?
31
8
 
19
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Другари и драги БГ ***, вирусът е нова форма на СПИН и всъщност правилното му наименование би трябвало да е "СУПЕР-СПИН". Както се вижда сега в Китай плъзна новият СУПЕР-СПИН, който се оказа, че е разработен и пуснат от американска компания филиал на ЦРУ в УХАН. Целта е илюминатите да ни изтровят, за да останат по-малко от 500 милиона души по света! Но с малко хомеопатия и вяра в Путин ще се справим! Няма страшно! По-страшни остават кем трейлсовете, с които ще пръскат този СУПЕР-СПИН.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Семейство Йовчеви състоящо се от Мис долни ***-Луковит 2006г Луксозен магазин за парцали работещ на загуба,майка домакиня,баща безработен водопроводчик от петричкото село Кула и извънбрачната 6 годишна Ема без легален татко са с къща за 3 милиона евро с обслужващ персонал и слуги с две фирми с капитал за над 5 милиона евро и спортна кола Порше за 700 000 евраки с което да си джитка миската долни *** //Доста въпроси които не трябва да намерят отговор ,затова ще ни занимават сега с вируси
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не махне докторите от тях може да умреш при положение че болниците са фалирали за какво здравеопазване говори ще ни изтръшка като за световно то за болки в колената няма лечение а за това не знам
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко ни прекарат с половината от отпуските другия месец щее шест
27
0
 
7
 
! Отговори
Rockmusixboc преди 4 години
Тестваме се :) 89.186.203.229:8000
26
1
 
16
 
! Отговори
Щази преди 4 години
Ще борим вируса със маски от Китай и мартенички за здраве от Китай
25
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Гледачката на Берлускони, позна ли нещо за бедствието в Италия ?!
24
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щаба най-напред да осигури маски. Няма ги вече в аптеките. За каква дисциплина и организация да говорим след като най-елементарната защита не е осигурена. За къф ни е тоя щаб тогава?
23
0
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Наскоро гледах един филм от 2006 г Децата на хората-от къде 2006 г във дни на световен ръст и пари са знаели как ще изглежда днес световното положение,зарази,мигранти,ислямисти,сеедно филма е от 2019.Фантастиката вече е реалност.