"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар

КНСБ зове институциите, ако е нужно да приемат законови промени
67
"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Доброволна" карантина в българската нормативна уредба няма, а изолацията става само с болничен лист, напомниха от КНСБ по повод на публикации, че кризисният щаб, организиран от правителството заради епидемията от коронавирус, призова завръщащите се от Италия да се подложат на доброволна карантина у дома в рамките на 14 дни, за да не заразят своите колеги и близки.

От КНСБ посочват, че "ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с "доброволна" карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни".

"Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявяват от синдиката.

Според КНСБ призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице.

Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи.

В позицията се посочва, че е разбираемо, че много граждани и работодатели са притеснени от възможността за разпространение на коронавируса.

„Поради това, ако е необходимо съществуващите, правно уредени механизми за поставяне под карантина да се адаптират за нуждите на ситуацията, сме на мнение, че Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, други държавни институции, ангажирани с решаването на нововъзникналата ситуация, съобразно своите компетентности, трябва да предприемат спешни законодателни или други управленски действия, заявяват от КНСБ.

От синдиката призовават компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
ДС преди 1 месец
Нямаше такива вируси при соца.Имаше здравеопазване,служби,ДС,милицията пазеше реда.Болните от шарка бяха под карантина.Никой не смееше да се опълчи.Нали искахте демокрация,Америка-ето ви сега.Нито икономика,нито армия,нито ред,нито здравеопазване.Мангализация и анархия,медиина и всякаква.Нищо не става от нас
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ако пламне епидемия какво? Всеки болен ще си ходи при джи-пито за хапчета и разни илачи,и какво? Някой да не тръгне да се притеснява за всеки заразен? Както всяка година до сега.
62
0
 
3
 
! Отговори
КопаКабана преди 1 месец
До Анонимен
Накъде с отпуска от 20 дни? Тя не стига даже за карантината.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че НОИ се отказа от абсурдното си предложение лич.лекар да дава болнични до 7дн вместо до 14 дни и ЛКК до 20 вместо до 30дни. Така хем застрашаваха ЗДРАВЕТО на хората, хем отнемаха ПРАВА на работниците. Браво на Подкрепа, че се обади в защита на хората/понеже обикновено рядко се случва/.
60
0
 
7
 
! Отговори
perry преди 1 месец
"Доброволна" карантина - Добре доши в първобитно общинският строй. Честито българи.
"Кризистен щаб"! България си отива! "Доброволната карантина за сметка на отпуската на работника". И това само за 30 години!
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банско, Боровец и Пампорово са full с чужденци. Ще е чудо ако между тях няма някой заразен.
58
2
 
10
 
! Отговори
Да сте на ясно! преди 1 месец
В България нещата с коронавирусът седят така: КОЙТО ОЦЕЛЕЕ!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маскирайте се,но навън кой ще ви ръси и пръска с дезинфектант като в Китай?! Евроталнтическите власти не взимат никкави мерки,както всички виждаме.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aми нали докторите давали много фалшиви болнични,бре.Те като ви думаха,че такова животно като фалшив болничен няма плюехте ги,нали.Сега си стойте дома с неплатен отпуск. Да пестите парите на НОИ.
55
0
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 1 месец
Медиите създават Паника! Реално правителството е зад тях и съществено нищ друг не върши!
пп. как върви разследването за пране на пари в което има връзка и ББ , м? ББ най-богатия на Балканите и в ЕС , а страната /БГ/ най бедната! Пари за превенция няма в държавата!
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До някой

бойко борисов не е от Китай, за което много съжалявам - досега щеше да се счупи и да го изхвърлим, а той само се изтърква.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накратко положението в бг е пълна паника, никой нищо не знае и не казва, хората тичат наляво надясно за маски или сега пък някакъв казва с очила да ходели или с каски от мотори сигурно... е нема такава държава
52
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 1 месец
до коментар 27 - щази
Че то кое не е от Китай, бе човеко?
Дори белият боб и медът са китайски, дори не мога да се сетя за нещо, което да не е Китай или пък съставките му.
Няма дори детски играчки, които да не са китайски!
Трябва да изхвърлим всичко от домовете си.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всички си слагат маски но вирусите проникват и през конюктивата на очите
50
2
 
10
 
! Отговори
8 преди 1 месец
Затворете границата
49
1
 
15
 
! Отговори
Врачанин преди 1 месец
Га сме у карантина ...нал мое се пии....
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след като 1 месец разправяха, как няма проблем с китайците които се връщат от тяхната нова година, защото се поставят под доброволона карантина сега изведнъж се оказа, че такава няма.
Сега остава въпросът , дали има за китайци в Б-я , но не и за българи, което би била поредна тежка дискриминация в собстъвената ни държава, или всички успокоения досега са били чиста лъжа?
Кое е истината другари?!?!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Италианец е тестван за вируса в хотел в Тенерифе, Испания. Тестът е положителен. Затворен и изолиран е целият хотел с всички гости в него.
46
4
 
12
 
! Отговори
Къде преди 1 месец
Чуйте речта на Кенеди за илюминатите
45
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другари, термина "карантина", означава да си в изолатор 40 дни. Въведен е в град Дубровник, като са пристигали отдалеч всякакви по море. Ако си отговорен индивид, ще си стоиш у дома, да не разпространяваш.