Калфин пресметна: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Може да ги задържим с добри условия за отглеждане на деца, смята бившият министър
25 фев 2020 09:45, Красимир Ангелов
216

Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната, обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.

Още по темата
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.

"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.

България в чакалнята на еврозоната

В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви.  Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
3
 
30
 
! Отговори
Н.Б. с дете в Лондон преди 4 години
Искате ли да ви кажа защо семейството на дъщеря ми, с любимата ни внучка е в Лондон?В петък, преди Задушница, ходих на гроба на майка и татко и посадих красиви примули и нарциси. В неделя мои роднини ходили да почетат милите ни починали и открили само следи, където са били цветята. Не знам за плача ли, да се ядосвам ли или да проклинам мр.*** да ги сложат на собствените си гробове. Но знам, че дъщеря ми не харесва нашата държава и колкото и да ми е мъчно, има право!
172
4
 
11
 
! Отговори
Мартин Д преди 4 години
В най-добрите соц времена БГ е била малко над 8 милиона. Между '90-'93 напуснаха 1.5 милиона. До '97 и особено след случките през '97 напуснаха още 1 милион. От 2000 до сега са минали 20 години и пресметнете колко още ги няма. Последната година с положителен приръст на населението е 1989. 30 години с отрицателен приръст!Добавете и това към сметката. Колко глупав трябва да си, за да не можеш да събереш горно и да ти стане ясно, че към днешна дата БГ е около 5.5 милиона. + 16000 върнали се!
171
2
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До ПРОСВЕТЕН 159 Кой ти каза че си ПРОСВЕТЕН ?Нещо друго си с първите четири букви -ПРОС... .
170
2
 
0
 
! Отговори
Alex преди 4 години
До ПРОСВЕТЕН до 162 Слагайки този ретро соц-*** в графата "трети свят" е сериозна обида за държавите от същия този трети свят.
169
8
 
7
 
! Отговори
Математик преди 4 години
Ако правилно разбираме, другарят Калфин работи като преброител на западната ни граница и по 24 часа брои колко българи напускат страната. Сигурно е преброил и тези , които отиват на екскурзия до Сърбия ?
168
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фактите говорят: 178Който може, се маха от тая поГЕРБана дъжава. Много заминаха, малцина се върнаха, Това е.........Не са само Герб а цялото БКП, което естествено включва и Герб/БСП/ДПС!
167
4
 
19
 
! Отговори
Фактите говорят: преди 4 години
Който може, се маха от тая поГЕРБана дъжава. Много заминаха, малцина се върнаха, Това е.
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Печалната истина! Не само млади специалисти напускат България!
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 173Ц, не е "същото". Има си и предимства и недостатъци и на двете места, но абсолютно не е "същото". Няма и нужда да е, за да има нормална дискусия по върпоси свързани с проблемите на България. Това противопоставяне на "наши" и "ваши" само играе за такива като ББ.
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОСВЕТЕН до 162Интересно, аз живея в Германия. Кажи сега за "добавената стойност" или рязко ще смениш песента?
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОСВЕТЕНЧесто го виждам това: хора като теб си мислят, че понеже виждаме позитивно развитие, това е директна похвала за ББ. В голяма грешка си, не е нужно едното да значи другото и то и не значи. Всички знаем кой е ББ и за колко проблеми е отговорен, но да се отрича всичко добро за един ББ е всъщност точно това което той би искал: всичко да се фокусира върху него ..
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 170И накъде ако мога да попитам? Живях на запад, почти същата *** си е, само че с малко по лъскава опаковка.
161
2
 
7
 
! Отговори
ХаХа преди 4 години
На този *** Калфин не вярвам да остана някой, който да му иска мнението. Видяхме го и него, знаем какъв е...
160
3
 
20
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Много "***" има тук,за да "възхваляват" "ВОЖДА" и "видимите" му "резултати"!!!!На УМНИЯТ ЧОВЕК не трябва да му казваш фактите!!!!Той сам стига до тях,защото има СЕТИВАТА,за разлика от "облъчените","зомбираните" и тези,които са на "държавна хранилка"!!!!Те са ясни!!!!Личат си по "жалките" факти,които споменават!!!!ИСТИНАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАЯВЕ.......
159
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още една новина от днес ако случайно сте забравили в какво блато живеете - в Бургас двама прибили някакъв мъж за 3 лв, о и още една - внучката на цар киро хваната с 2 кг херойн внесен от Турция.Добър ден мила родна картинке как си днес. Хова спасявайте се фокато е време
158
6
 
18
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 162 преди 4 години
Като за начало отиди във някоя НОРМАЛНА ДЪРЖАВА и виж как се "правят" и как се "получават" нещата и чак тогава ми пиши за "добавена стойност",за "производство","производителност на труда" и.т.н.А пък "инфраструктурата в България е под всякаква критика!!!!За нея въобще недей споменава,защото си много жалък!!!!Аз живея в НОРМАЛНА ДЪРЖАВА и без проблем мога да направя разлика спрямо България!!!! България в момента се е превърнала в Държава от третия свят,но с местоположение в Европа.Това е ИСТИНАТА
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А я Нинова и другарите! От 15 години не са спечелили избори,не са делили от баницата, а си пеят по площадите,децата им по Щатите...! Да живей труда!
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой за каквото е учил батинка! Я го Калфин,цял живот опозиция и си живурка,какво работи не се знае! А бе хора,парите са в България,не в чужбина!
155
1
 
16
 
! Отговори
до 164 преди 4 години
И аз така, инженер с 20 г. стаж, около 1000 лв. (когато има) та така. Не знам колко взимат в моя град лидълките, но като пазарувам от тях, отдавна нямам самочувствие пред тях, знаейки че вземат доста повече от мен. Така е и с майсторите, автомонтьорите - социализма се завръща - някога стругар вземаше 200-300 лв. без премии а техник, инженер - 120-150 лв...
154
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калфин що не сметне по времето когато неговите другари бяха на власт колко бягаха през границата,че и стреляха оо тях,че и в лагери ги държаха,че и до девето коляно родата не пускаха да напусне България както се изразява сега! Нали беше неотдавна във власта какво направи?