Калфин пресметна: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Може да ги задържим с добри условия за отглеждане на деца, смята бившият министър
25 фев 2020 09:45, Красимир Ангелов
216

Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната, обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.

Още по темата
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.

"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.

България в чакалнята на еврозоната

В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви.  Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЖивея в малък град, имам две висше образования и заплатата, която получавам е 700 лв. И не съм само аз така....
152
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 162А в други градове ЛИДЛ дават 850 бруто заплата. Така, че на господинът Софиянецът (платения ***- 154) пропагандата му за високите доходи издиша тотално.
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 154Ама БРУТО и то в София. На обявите в лидл в Пловдив заплата беше обявена нещо от рода 1050 БРУТО или към 800-850 лв НЕТО. Аз ти обяснявам колко са НЕТНИТЕ заплати на повечето специалисти в нашия хубав градец.
150
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не иска да живее в една държава с бай балгар чорбаджи велики защото в нормалните държави такива типове ги наричат криминални а в чалга републиката са бизнесмени.
149
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПРОСВЕТЕНЗначи всички тези фирми, които произвеждат продукт и добавена стойност в България са плод на фантазията на почитателите на ББ. Новата инфраструктура - също???
148
3
 
19
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
БОКО ТИКВАТА извършва "геноцид" спрямо собствения си народ!!!!Вместо да създава условия за НОРМАЛЕН ЖИВОТ----нещата се влошават със всеки изминал ден!!!!Едно е да ИСКАШ!!!!Второ е да МОЖЕШ ДА ГО НАПРАВИШ!!!!Трето е да го НАПРАВИШ!!!!Аз досега не видях необходимия капацитет и няма и да видя,а само елементарна "демагогия"!!!!!Докога с тези "лъжи"!!!!!
147
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 153Имаш ли идея, че 2000 лв в България в сравнително евтин град (т.е. нещо извън София, Варна, Пловдив и Бургас) са равностойни на около 2500-3000 евро в Германия? Да не говорим за по-големи пари.
146
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще се оправи, когато напускащите русофили станат много повече от идващите руски шпиони !
145
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 152В Кауфланд работят нискоквалифицирани хора (поне тези които не са мениджъри или в ръководните екипи), тъй че, да, за хора които са такива в Германия ще вземат повече пари. НО, те и ще плащат по-скъпо за почти всичко значимо. Между другото, в България за да станеш касиер не ти трябва никаква квалификация. В Германия минаваш 2 годишно обучение (да, дори за касиер), т.нар. Аусбилдунг, тъй че и повече усилия трябват дори да станеш касиер там, но тия неща такива като вас не ги мислят
144
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 152на колко места по Света има фолксваген?
143
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди малко пак видях обявата за работа в ЛИДЛ.касиер-аранжор - 1450 + 60лв бруто.Та да ми разправя някой, че инженер бил на 1200лв е смешно.
142
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 86И защо си мислиш ,че всички със заплати под 3000 лв са мързеливи, необразовани и алкохолици?! Не всички можем (или желаем) да бъдем програмисти, мениджъри и не всички живеем в София, където заплатите са доста по-високи. Аз живея в голям областен град и заплатите на повечето ми приятели ( няколко инжинери, лекар, учителка, архитект, няколко оператори в кол центрове, агрономи) варират в интервала 1200-2000 лв.Със заплати 3000 и нагоре са само някои от познатите програмисти.
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
146 ти на коя планета живееш? В кауфланд в бг или в кауфланд в германия дават по-голяма заплата? фолксваген що още го няма?
140
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
но и не всичко опира до стандарт. от дълги години съм на запад, виждам по-високия стандарт, но въпреки това няма усещане за щастие, материална задоволеност да, но щастие не. дори и с много висок стандарт всичко ти остава чуждо, странното е, че колкото повече време живея тук, толкова повече ми е чуждо, а очаквах обратното. мисля, че много нашенци бъркат висок стандарт със щастие.
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 149"стига с този комунизъм", но още номенклатурчици държат кинтите а ченгета от бившото ДС ни управляват. Трудно се изкоренява комунистическата чума
138
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
30 ГОДИНИ СА МНОГО ВРЕМЕ - СТОГА С ТОЗИ КОМУНИЗЪМ И СОЦИАЛИЗЪМ
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много фирми, които имат нужда от качествени кадри навлязоха на българския пазар и предлагат добри условия за работа.Няма лошо да има различни мнения, но аз с това не мога да се съглася. Първо - за многото фирми дошли в БГ и предлагащи добри заплати и второ, за българите в чужбина, които гледат на БГ като добро място за реализация. Второто го казвам като човек, живял в чужбина - повечето българи, за съжаление, към момента грам не искат да се връщат. И парите дори не са основният проблем.
136
2
 
21
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Да не забравяме коя държава беше изобразена като кл.е.т?Не е тайна, че българските емигранти раждат повече българчета от нас в България, защото от и без това малкото родени тук половината са от ромски произход.Ха сега познайте, колко от децата извън страната, и тези тук говорят, четат и пишат на български обаче? И в двата случая са малко.И сега в задачата с понижена трудност се пита не е ли това заплаха за националната ни сигурност?Кой ще работи и изкарва пенсиите на бъдещите пенсионери?:)
135
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 142Не е "частичен случай". Много фирми, които имат нужда от качествени кадри навлязоха на българския пазар и предлагат добри условия за работа. Много хора натрупаха опит и започнаха техен бизнес и т.н. Разбира се, България е малка държава и няма място за всички които искат да се занимават с престижни професии, но като цяло много от българите в чужбина гледат на работата в БГ като на още една реална възможност за реализация.
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т вашата пост социалистическа бедна България българите бягат , а не от Борисов.Че то Бойко си е част от постсоциализма.