Калфин пресметна: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Може да ги задържим с добри условия за отглеждане на деца, смята бившият министър
25 фев 2020 09:45, Красимир Ангелов
216

Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната, обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.

Още по темата
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.

"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.

България в чакалнята на еврозоната

В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви.  Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо няма реална статистика? На границата ти проверяват документите и се знае дали след 3 дни се връщаш. Дайте реални резелтати, а не просто предположения.
132
3
 
10
 
! Отговори
Как така ? преди 4 години
Калфин , по ваше време как беше ? Не те ли е срам да коментираш ?Нали от вашата пост социалистическа бедна България българите бягат , а не от Борисов.
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
невъзможност да приемат, че това е реалносттаПо-скоро, че това е частичен случай. Аз познавам точно двама завърнали се. И двамата са програмисти. Тук просто стандартът им на живот е по-голям, защото са на по 6-7000 лева. И ги разбирам. Други завърнали се не познавам. И тях ги разбирам - все пак, не всички хора са програмисти :)
130
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам че някакви комплексари са сложили минус на пост 134, та ми е любопитно какво изразяват тия минуси: невъзможност да приемат, че това е реалността?
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 137Такива които имат по-добри перспективи в България в сравнение с другаде. Знам, че на хора които нямат перспективи това им се струва невероятно поради личните им проблеми, но .... това е положението.
128
4
 
10
 
! Отговори
пук пук, напук преди 4 години
Защо да не спечели БСП избори?На регионално равнище, по селата с население пет човека и половина, може и да вземат кметски места.Баба Вуца помни, че докато БКП е управлявала, нея са я щипали селските мераклии и все още никой не й е казвал "бабо".После кой знае защо са престанали да я щипят, това се е случило по същото време, по което започнали да й казват "бабо". Сигурно СДС-то е виновно, друго обяснение нЕма! Затова Вуца пак ще пусне червена бюлетина, та да се пукате от яд!
127
4
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Тъй ли веднъж поне няма да прочета или чуя от комунист да каже нещо положително.За тях важи когато не са на власт. За България или лошо или нищо.И колкото е възможно повече хаос ,несигурност,и конспирации.Докато свалим тези които вършат добро.За това са мразени.А те не могат да го схванат.
126
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой мазохист би се завърнал в това жалко подобие на държавица ???!!!
125
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 4 години
Съмнявам се, че повечето пенсионери биха останали тук, ако червените кхмери дойдат на власт.Де що има здрав пенсионер ще си намери работа навън, та ако ще да е като болногледач или нещо от този род.За специалистите под 70-годишна възраст изобщо не говоря. Те ще си сключат трудови договори по специалността в държави, в които не достигат кадри като тях.Братчедите и те ще побягнат, червенушковците ще дръпнат и техния кокал и ще го сменят с по-малък, ако спечелят избори. но едва ли ще спечелят.
124
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай и си викай, че чудеса няма. И докато гледаш, болниците вече връщат на работа пенсионирани лекари, защото други няма.
123
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОСВЕДОМЕНПознавам лично трима програмисти, които се върнаха в БГ (единия сега пак ще излиза навън, но за много повече кинти), поне 5-6 човека с икономика, архитект, биотехнолог и множество по-обикновени професии.
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги гледам как се връщат облечени евтинко и тихичко...!А селяните си седят до бентлитата и фераритата, облечени в Армани от глава до пети, с петцифрените заплати в лева и им викат: "Ей, чудеса няма!"
121
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У БЪЛГАРИЯ СЕ ВРЪЩАТ ПОВЕЧЕ ХОРА И МОЙО САСЕД КИРЕ КОЙ Е КОМПЮТУРЕН СПИЦИАЛИС СЕ ВЪРНА ОТ АНГЛИЯ И АЗ ВЕРВАМ НА ПРЕМИЕРО А НЕ НА ТОА КАЛФИН КОЙ Е МРЪСЕН КУМУНИСТ
120
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До сега не сме чули напуснали родното село,да са станали милионери и известни личности на Запад! Като ги гледам как се връщат облечени евтинко и тихичко...! Чудеса няма!
119
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напуска се месарница,а не държава бе буфон!
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не са се върнали ще се върнат. Вече е демокрация.Никой не бяга от времето на бай Тошо! Тогава стреляха и затваряха в лагери и ни наричаха изменници на Родината!
117
3
 
17
 
! Отговори
ОСВЕДОМЕН преди 4 години
Напускащите България 2 пъти повече от завърналите сеПРАВИЛНО; НЯМА ТИКВИ НАПИРАЩИ ДА СЕ ВЪРНАТ
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко зъболекари, лекари, програмисти (хора, които носят нещо на икономиката) напуснаха?Явно доста, защото постоянно има търсене :)
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един напуска,друг идва! Какъв е проблема на господин Калфин. Ами той беше неотдавна във власта,така както се изредиха всички от ляво до надясно,барабар с царя! Е кой да дойде? Слави Кукуто!?
114
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От България никой не бяга и не напуска! Това беше по времето на социализъма и сега за червените това е мантрата! За търтеите в червено деня почва от лъжи!