Радев настоя: Плащаме двойно за газа от Русия, Петкова да се замисли!

Президентът иска от правителството открита политика за еврото
373
Радев настоя: Плащаме двойно за газа от Русия, Петкова да се замисли!
Снимка: БГНЕС

Най-важната тема към момента е цената на природния газ, на която да получим намаление. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за телефонния му разговор с руския президент Владимир Путин, който се състоя наскоро.

Още по темата
Той допълни, че това е продължение на разговора му с Путин в Санкт Петербург през юли миналата година.

"Явно тук трябва изразена политическа воля, защото виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. От осем държави, които са обект на газовото дело между "Газпром" и ЕК, само България остана, която не получава намаление на цената.

Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газа от Русия, това е недопустимо", настоя Радев.

По думите му енергийният министър Теменужка Петкова "трябва да се замисли дали достатъчно добре си вършат работата и защо България изостава". 

Радев каза, че се надява скоро да получим така желаното намаление, защото губят всички - домакинствата и икономиката.

Той коментира и отлагането на влизането ни в чакалнята на еврозоната.  

"От действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани", каза Радев. Президентът допълни, че очаква от правителството много по-открита и ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес.

По думите му позицията ни за участие във всички стълбове и политики на ЕС е ясна, което означава и членство в еврозоната, но въпросът е как ще стигнем до там.

Според мен експертните аргументи, експертният консенсус трябва да предшестват политическите декларации, изтъкна Радев. 

За публикацията в испанския "Ел Периодико", която свързва името на премиера Бойко Борисов с разследване за пране на пари, Радев каза, че е нормално в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник.

"Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, а и България във вътрешен и в международен план", каза президентът, като допълни, че не той трябва да отговаря на тези въпроси, защото няма никакво отношение към действията на прокуратура и полиция, още по-малко на друга държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари