На път към еврозоната - ще има ли политически консенсус?

Откъде идва недоверието на българина, пита Александър Иванов
26 фев 2020 22:45, Красимир Ангелов
10

До постигането на абсолютен консенсус няма да бързаме с влизането ни в "чакалнята" на Еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов преди дни.

"Доста се спекулира по темата с еврозоната. Парите в левове са гарантирани от държавата, валутният борд няма да отпадне. Миналата седмица бях в Брюксел, където се учудиха какво е това напрежение в България", каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в "Денят ON AIR".

По думите му в следващите 3-4 години ще плащаме хляб, сирене и ток с левове и левът щял да е вързан с еврото. Това е минимумът и с влизане в чакалнята можело само да берем плодове.

"За мен по-важен е проблемът откъде идва недоверието на българина, дори финансово грамотните - това идва от 1996-97 г. с фалита на банки", посочи той.

Иванов припомни, че парламентът е взел решение да се преговаря с този курс на лева.

"Икономиката изсветлява и онази, която е била в сенчестата част, сега си плаща осигуровки. За мен българите трябва да бъдат спокойни относно влизането в еврозоната. Аз съм за една обяснителна кампания, дори и медийна за еврото и еврозоната", коментира той за Bulgaria ON AIR. 

"ЕЦБ си взе поуките и тези механизми гарантират сигурността на България относно спестяванията. С Гърция историята е друга, където харчeха повече отколкото изкарват. Надявам се да има политически консенсус", подчерта още Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
cri cri girl преди 4 години
Ясно ми е едно. Засега не видях нито едно публично изказване против еврото, а гласове има много. Не се дава никаква възможност за изява на тези против идеята, което означава, че просто ни го набутват. Нужда от евро нямаме, защото левът е свързан легално с еврото, т.е. курсът е винаги стабилен и реално погледнато нямаме нужда от евро, защото имаме именно търсената сигурност. Второ, без национална валута сме вързани към EZB. Който е запознат, знае какви глупости вършат там.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко лъжат. Онзи ден отново емигрираха заем. Едни " ценни" книги отидоха в банките, а банките отпуснаха пари на правителството. Тези дългове трябва да се връщат, другия начин е обезценка на лева. Познайте какво ще се случи.
6
3
 
3
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Герб нито ще вкарат тол системата нито еврото защото нишо не могат да направят като хората и така 10 г
5
0
 
12
 
! Отговори
Мизерия преди 4 години
Хайде спрете се убихте се да ни убеждават колко хубаво и прекрасно ще е за нас еврото и чакалнята. Не разбрахте ли че не го искаме. Тозу европейски съюз ще се разпадне а вие Евро та Евро.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла България се надява до юни това правителство да го няма. Доверието в правителството на ГЕРБ е паднало с над 5% за последните 2 месеца. И как не като им слушаме непрестанно глупостите, включително и на този.
3
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Недоверието е в геп , а не в 1996 и7ма от ваз хората очакват и не очакваното.Някой беше казал "по делата ги съдете"
2
1
 
6
 
! Отговори
kvi pari преди 4 години
ОНИЯ ДЕН ПРАТИХ ЕВРО В КЕНЕФЧИЙСКОТОТО ЧЕНЧИБОРО ДАЛИ ЛЕВОВЕ ЩОТО НЯМАЛИ ЕВРО В БЪЛГАРИЯ ЕВРОТО Е КЪТ ЛЕВА НЯМА ПОКРИТИЕ С ЕВРО КОГО ЛЪЖЕТЕ БЕ ?
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 15 % спад на лева и поскъпване на стоките, чакалнята става удобна само на ГЕРБ за да пълнят бюджета и да си дигнат заплатите.