12-годишен на протест пред МВнР, иска помощ за баща си

Стоян Боянов е задържан по искане на Киргизстан
19
12-годишен на протест пред МВнР, иска помощ за баща си
Снимка: МВнР

12-годишно дете протестира пред външното ни министерство. Бащата на момченцето повече от половин година лежи в арменски арест. Стоян Боянов е задържан по искане на Киргизстан заради административно нарушение.

Семейството му твърди, че българските дипломати бездействат.

Вече няколко дни 12-годишният Алекс стои с плакат пред външно министерство. „Баща ми се намира в Армения. Задържан е през август месец. Искам си тати! Моля помогнете!”, казва той.

Стоил Боянов е повече от половин година в ареста в Армения. Той е задържан по искане на Киргизстан. Властите в Бишкек искат да бъде екстрадиран и да го съдят за административно нарушение. „Минал е незаконно границата между Казахстан и Киргизстан. Не знам как е минал незаконно, но той си дойде със самолет”, коментира Мария Христова, майка на задържания, пред Нова тв.

Две години след това нарушение, за което дори не е подозирал, Стоил е задържан в Армения. Семейството веднага потърсило българските власти. „И нищо! Те си разменят информация - Президентството, Външното министерство, Министерския съвет… и 7 месеца така. Всъщност, те са постигнали доста, защото той вече е почти инвалид. Той е със счупена ръка. Това, че са му паднали зъбите, го прескачам, че има бъбречна криза също го прескачам”, посочва още Мария Христова.

От посолството ни в Ереван твърдят, че правят всичко по силите си. „Още от датата на неговото задържане вицепремиерът и министър на външните работи лично повдигна този въпрос пред нейния колега. Посолството оказва редовна консулска и правна помощ. Стремим се най-вече да осигурим спазване на човешките права на г-н Боянов”, заяви българският посланик в Армения Мария Павлова.

Семейство не проумява защо след толкова месеци няма резултат. „Той не е наркотрафикант, не е убиец, не е криминален тип. Той е нарушил някакво местно административно правило, за което дори няма и съзнание, че го е нарушил”, коментира Боряна Пунчева, режисьор и приятел на семейството.

В ход на отчаяние Стоил Боянов е поискал статут на бежанец в Армения, за да получи защита от тяхната държава. „Не мога да приема как ще иска убежище в Армения, след като той си има държава. Не си представям това ако беше американец. Ами то досега да беше станала война”, казва още Пунчева.

Майка на Стоил Боянов не спира да моли. Сега на арменците, от които синът й е видял само добро през годините и последните месеци. „Моля ги, арменската общност в България, помогнете на моя син”, казва Мария Христова.

Делото за екстрадицията на Стоил ще се гледа в Ереван след 2 дни. Синът му вярва в добрата развръзка, защото вчера във Външно един човек му обещал, че всичко ще бъде наред.

„Аз обичам България и се надявам, че тя ще помогне на мен”, категоричен е Алекс.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
питанката преди 1 месец
Защо нашите "журналисти" разказват небивалици, споделени от дете и майка. При всички случаи това е половината истина. Със самолет как прелита "незаконно" и какво точно е правил в едната и другата държава? Неприятно е, че коментарите на повечето хора веднага се обръщат срещу правителството, дипломатите и т.н. А дали тоя "чичко" не е престъпник, наркодилър или нещо подобно? Какви са му обвиненията, че е в затвора?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За жалост гражданите на държавата Гууввнняррияя нямат почти никаква дипломатическа защита извън територията си!
13
1
 
8
 
! Отговори
Баце преди 1 месец
Баце сев интересува само от дипломатическите отношения с БарЦелона.
12
1
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
До анонимен №10"Ние отдавна нямаме държава. Една Тиква се гаври с народа ни и се хвали с някакви въображаеми успехи. Подобна случка не може да стане с гражданин на нито една нормална страна"---Като правило хвалбите му имат две ,даже три направления.Едните са вътрешна консумация,те са бравурни релации за вътрешното политико-икономическо състояние,които нямат нищо общо с действителността.Второто е за външна употреба,там е коленопреклонно пред началниците.Третата за обща консумация.
11
15
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Вкарвал е някакви прахчета, какво толкова, да го пуснат човека, изведтна туристическа дестинация е, на всеки може да се счучи. И да не го пуснат, добре, по-малко натровени наши деца по улиците...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да го предадат на българските власти,ако е съгрешил.Ама не щат,щото имат голяма вяра на нашето правосъдие..
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много грозно е така да се използва едно дете! А и за дребно административно нарушение не вкарват в затвор, комо ли да искат екстрадиция. Има нещо друго и родата се прави на ощипана. Когато се лети със самолет, граничния и митнически контрол е на летищата.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата България не съществува. Мафията не се интересува за добитъка.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние отдавна нямаме държава. Една Тиква се гаври с народа ни и се хвали с някакви въображаеми успехи. Подобна случка не може да стане с гражданин на нито една нормална страна
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българската дипломация да си свърши работата. Мястото на това дете е в училище.
5
3
 
9
 
! Отговори
отломка нищожна преди 1 месец
Ех,арменци,а Яворов ви величаеше в стихове...неблагодарници!
4
1
 
18
 
! Отговори
. преди 1 месец
А защо не отидем днес при малкия и не протестираме с него срещу свиншината и малодушието на тези във външно ?
3
6
 
1
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 1 месец
Естествено, че има факти, които не се споменават тук...
Незаконно преминаване на държавна граница - административно нарушение???
Може, между Австрия и Германия :)
2
0
 
37
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
""Семейството му твърди, че българските дипломати бездействат"" Това е нормалното състояние на българските дипломати.Та те всички настанени на съответните дипломатически постове,за партийни заслуги,а не да са в помощ на гражданите
1
0
 
37
 
! Отговори
? преди 1 месец
До къде стигнахме... Българийо! Български гражданин да поиска статус на бежанец през 2020 година!