"Български пощи" поемат разпространението на печата

Кметовете трябва да определят места, на които ще има нови будки
27 фев 2020 12:42,
29
"Български пощи" поемат разпространението на печата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Заради фалита на Lafka, от 1 март се предвижда разпространението на печатни издания в страната да се поема от "Български пощи" ЕАД. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на редовното правителствено заседание, предаде "Фокус". Министърът е провел среща с издателите, която е имала за цел да се изяснят неяснотите около разпространението на вестници и списания.

Още по темата
"Мисля, че отговорихме на техните въпроси и притеснения. В момента се организират взаимоотношенията с издателите и търговците. "Български пощи" ще бъдат разпространителят в ситуацията, в която досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си. В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит", отбеляза Желязков.

По думите му в рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес. Една от причините това да бъде възможно е, че "Български пощи" ЕАД са 100% собственост на държавата.

Предвижда се размерът на отстъпката, която се предоставя от издател към разпространител, да бъде намален.

"Аз мисля, че това ще бъде оценено. Като се направи анализът в реална пазарна конюнктура, тези разговори ще продължат и държавата ще поеме ангажимент да насърчава отпечатването на издания и разпространението за максимално достигане до читателите", отбеляза Росен Желязков.

Издателите са изразили притеснения, че досегашните атрактивни като локация места за продажба на вестници и списания, каквито бяха будките на Lafka, вече са затворили. Според тях за разпространението на печатните издания трябва да се открият подобни магазини, на популярни за потенциалните читатели и купувачи места.

"Предлагаме на кметовете на общини да взаимодействат с "Български пощи" и да се определят места на територията на общините и градовете. Предлагаме и ще определим в синергия между пощите и общините допълнително места, за да компенсираме липсата на Lafka", уточни министърът.

До половин година ще Росен Желязков ще внесе нов доклад, с който да бъде определен размерът на компенсацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
14
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Изкуствено дишане за един труп.Български пощи отдавна умряха.Но пък се родиха над 20 куриерски фирми, които БП никога няма да догонят.Защото работят по правила от времето на княз Фердинанд.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там,където се появяваше Ланка,малките будки ги прогонваха,за да им вземат бизнеса.Едни айдуци по-малко
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализмът отново фалира.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората в Български пощи работят в мизерни условия с мизерни заплати. как пък тази фирма не направи нещо з аподобряване на условията , а само смуче!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЧАСТНИЯ БИЗНЕС ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ, А В ДЪРЖАВНИЯ ЗА 500 ЛЕВА МОЖЕ ДА НАТОВАРИШ РАБОТНИЦИТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАШ. НО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ТВОЯ ЗА ДА СИ ГО ПОЗВОЛИШ. А ТОВА СЕ ПОСТИГА С ИЗБОРИ С ПОДХОДЯЩО ФИНАНСИРАНЕ.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ме принуди да затворя будката за вестници, за да отворят лафката. Ама сега фирмата я няма и няма кой да го пази ...Идвам за теб Рангелеее, идваааам!
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лафка не се занимаваше с разпространение на печат. Търсенето на глупави поводи показва глупост.
1
2
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Дано поне живнат малко. Ще им бъде от полза