15 хил. българи са планирали почивка в Италия, Франция и Испания

20 000 италианци са посетили България от декември до януари
28 фев 2020 10:00, Павел Гълъбов
26
15 хил. българи са планирали почивка в Италия, Франция и Испания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Около 15 500 българи са планирали почивка до юни месец, основно в Италия, Франция и Испания. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ.

Още по темата

„Само за миналата година, ще направя едно сравнение и сега към днешна дата, над 245 хил. българи са посетили Италия миналата година и около 153 хил. италианци – България. Ние изискахме информация от туроператорите през техните асоциации, какви са планираните почивки на българите до юни месец, така наречените пролетни пакети. Получили сме информация от 80% от туроператорите, около 15 500 българи са планирали почивка до юни месец. Основно 80% от тях в Италия, Испания и Франция и индивидуално в други държави“, добави министърът на туризма.

„По отношение на италианците, които към момента са посетили България в зимния период са неповече от 20 000 от декември до януари месец. Тук искам да кажа, че от декември до януари имаме над 958 000 чуждестранни туристи, които са посетили страната ни. Това е двуцифрен ръст на фона на тежката 2019 г. – 11,2 % е ръста за този период в сравнение с предходната година. Към днешна дата не е критична по отношения на записвания и данните, които имаме. Тук вече стои въпросът свързан с нагласите за едни бъдещи пътувания, което вече изключително се влияе. Към момента нямаме реално отражение по отношение на резервациите, но това не означава, че в утрешния ден или след седмица няма да имаме“, каза още Ангелкова.

„Има регистрирани случаи в съседни държави, дай Боже, да не се разпространяват толкова бързо и да останат изолирани. Към момента случаите не се отразяват на ранните резервации. На този етап няма реална опасност от фалити на туроператори. Искам да благодаря на всички туроператори, които влизат в положение. Надявам се бързо света да намери решение на този проблем“, посочи министър Ангелкова.

Ангелкова коментира и отминаващия зимен сезон. „Противно на критичните очаквания и на сериозните предизвикателства, с оглед и на времето, имаме 11.2 % ръст от декември до януари месец на чуждестранни туристи. Над 958 000, като само за януари те са 460 000. Най-приятната изненада с оглед на туристите, които са посетили нашата страна е, че от наши конкуренти като Франция и Германия, ние имаме 34% ръст на чуждестранните туристи. Към момента първоначалните данни показват, че при ранните записвания може да очакваме ръст между 2-6% на фона на изключително трудното лято, което имахме миналото лято“, обясни Николина Ангелкова.


26
Още от Страната
Паника и на борсите заради коронавируса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой не би искал да види Велика Франция? Най-посещаваната страна в света. Люлка на световната цивилизация и майка на съвременния свят. Франция е най-великата страна!

Vive la Republique! Vive la France!
24
2
 
2
 
! Отговори
до Телото преди 4 седмици
Верваме ти, вервай си.
23
2
 
9
 
! Отговори
Тялото преди 4 седмици
Най-якото е, че тази година италия ще е супер евтина и няма да има много туристи. Ще изчакам още седмица и буквам за лятото един Италиански тур. Италия e 60 милиона, от тях 600 човека са болни и почти всички си се лекуват вкъщи.
22
1
 
1
 
! Отговори
ЪХЪ преди 4 седмици
До 20. Това дали ще се връщат пари или не се решава от самата фирма. Освен това е разумно като се прави резервация да се направи застраховка при случай на анулиране на пътуването, сумата до колкото знам не е никак голяма и си заслужава. И който има такава застраховка няма как да не си получи парите обратно.
21
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 4 седмици
Ами както са я планирали, така ще я откажат! И който реши да пътува в рискови страни да си плаща лечението и никакви болнични. Аз не искам някой безотговорен тАпак да ми лепне вирус
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
... До дни ще има издадена заповед за спиране на полетите до тези страни и прекратяване на заявените туристически пътувания.
Туристите щели да бъдат обещетявани с почивки в хотели на родното черноморие за парите които са платили за ваканциите си в Италия, Франция и Испания . Пари няма да се връщат. Щото да сме помогнели на родния бизнес.

Изберете българското ... или ....
19
5
 
4
 
! Отговори
плащайте си каранита преди 4 седмици
Ха така! Здравният министър да ги резне, като издаде заповед до кои държави е рисково да се пътува от днес нататък и който не спазва - сам да си плаща карантината. И да е длъжен да я спазва - граничен и здравен контрол. При нарушение - и глоба. Защото рискува не само своето здраве, ами и нашето!
18
1
 
5
 
! Отговори
Ве kind преди 4 седмици
До 9 /анонимният дето се чувства овца.
Чета много онлайн вестници от различни страни. Чета и коментарите. Дали защото тука никой не се страхува ,че може да бъде разследван само на основа на коментара си, много комениращи са си чисти хейтъри ръсещи глупости и безмислици. Със сигурност знам , че средния българин е интелигентен и добронамерен човек. Е, разбира се има и изключения. Има и специализирана помощ за такива , които се чувстват овце
17
4
 
8
 
! Отговори
Безкомпромисен преди 4 седмици
България спря да съществува на 09.09.1944г.! Превратът на 10 Ноември 1989г. беше извършен от комунистите и след 1989 г. до ден днешен ни управляват чисти комунисти независимо дали са от СДС,БСП,НДСВ, ДПС,АТАКА, ГЕРБ ,Реформаторски Блок , ВМРО,НФСБ и т.н!
16
6
 
2
 
! Отговори
Гумен Крадев преди 4 седмици
Офффф, аман от тия!Тъкмо ги убедих, че само си фантазират, че ходят цяло лято по Гърция, сега по Италия и Франция се запътиха.Трябва да действам докато са само 15000, че след няколко години ще станат 150000, пък после не се знае.Като поскитат още малко насам, натам как ще ги убеждавам да ходят в Сочи и Краснодар после?Чакай да звънна на големия шеф Решетников да го питам какво да правя.
15
3
 
5
 
! Отговори
то като гледам преди 4 седмици
ще си останат само с плановете.
14
1
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 4 седмици
До Неграмотност

Да,благодаря,прав сте.

дО 17
А ти не си прав ,това че е ром-не означава неграмотност,а това че си бг -не означава ,че си грамотен и умен,налИ !?
А то бай ти ***,всички бг -са ганьовци -тъй ли Е ?)
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само 15500 българи са планирали почивка в Италия, Испания и Франция? Толкова малко? Не може да бъде. Ние от 15 години ходим главно в Испания и Италия и винаги има доста българи.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ангелкова, каква е таз усмивка ма кон.
15000 почиват извън страната, а колко в страната 150 ли? За какво ги вземаш тези 10000 евро заплата всеки месец?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до Неграмотност

Нали е казал човекът, че е ром - какво искаш повече...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отивам за два дни до Венвция, за да взема 15 дни болнични...
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Овчи народ със cвине и коне за управленци
8
1
 
4
 
! Отговори
Неграмотност преди 4 седмици
Цитирам коментар номер 6
А да ,и без тур агенция,тъй че тази цифра 15 500 е само през агенциите.
*
15 500 е число, а не цифра.
Учи се в първи клас.
7
1
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 4 седмици
И аз смятам, че е правилно да се ограничат пътуванията. А който обижда на външен вид, е окровено т.......ъп или непоправимо злобен. Даже жената е елегантна и би могла да бъде и по-хубава .....
6
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
До два мес. никой не трябва да ходи никъде и да му отложат пътуванията, защото дори и да не е толкова опасен вирусът, има други опасности - завишени цени, дефицити на стоки, напр. ще се злоупотреби всякак с карантината и ще искат болнични дето са ходили насам - натам. Пътуване само по жизнени показания - трансплантации и др. подобни, понякога правата трябва да се ограничат, стига лиготии!