Борисов нареди спирт от резерва и призова: Без паника за коронавируса!

У нас към момента няма болен, увериха здравните власти
Обновена: 28 фев 2020 12:54 | 28 фев 2020 12:06, Веселина Йорданова
166
Борисов нареди спирт от резерва и призова: Без паника за коронавируса!
Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов нареди да се отпуснат 100 хил. литра спирт от Държавния резерв заради голямото търсене. Борисов призова да не се създава паника и истерия заради коронавируса, като се изкупуват масово храни или дезинфектанти.

Към този момент няма доказан случай на болен у нас, увериха представители на здравните власти на извънредното заседание на правителството днес.

Премиерът нареди икономическият министър Емил Караниколов да предприеме мерки, за да няма недостиг на консумативи по аптеките.

"Още днес каниш българските производители, които произвеждат тези артикули, осигурявате им достъп до спирт и всички свързани с него производни, свързвате се с производители на маски или ако има такива, които биха могли да си претрансформират производството, да го направят", нареди премиерът.

След като стана ясно, че болен от новия вирус засега у нас няма, Борисов коментира: "Измислете един, че имаме, за да спрем да съжаляваме, че в България нямаме".

Той настоя да се говори само истината по темата и нареди да има два брифинга за деня, в които обществото да бъде информирано - в 8 и в 17 часа. Борисов поиска да не се политизира и хората да слушат само експертите.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще работят още две референтни лаборатории за изследване за коронавирус освен в София - във Варна и в Стара Загора.

До края на работния ден ще има указания до всички оброщпрактикуващи лекари за попълването на болнични за карантина.

В момента по всякакъв начин трябва да се успокоят хората, нареди премиерът.

"Всеки ден имам някаква делегация, вие преглеждате ли ги тези, като идват? Те ме целуват, аз ги прегръщам", коментира Борисов по повод това, че публичните му срещи не са забранени.

"Хората да не се паникьосват и да изкупуват хранителни продукти, не че няма кой да ги внесе или няма да ги запълним, но е безсмислено. И това ще отшуми, ще мине, казват го всички доктори", успокои премиерът.

По думите му властите нямат никакво основание, ако се появи случай на болен, да се скрие информация или да не се каже.

"Щом го има там, то ще дойде, около съседите виждате, навсякъде има, и като дойде, то но не значи, че нещо по-различно от днес се е случило", обобщи Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
14
 
3
 
! Отговори
Тото преди 4 години
Абе, къде се покри опозицията? Само тролските пълчища са активни. Да вземат да предложат нещо градивно, да си задействат връзките да намерят маски, легла за болниците и успокоителни. Снишили са се като косена трева. Вируса не признава БКП, ДПС, ГЕРБ.... Всички трябва да действаме заедно. Като го разберат вече ще е късно. И пак стигаме до мантрата " Ние нищо не направихме, ама искаме оставки".
79
1
 
15
 
! Отговори
не разбрал преди 4 години
''Премиерът Бойко Борисов нареди да се отпуснат 100 хил. литра спирт от Държавния резерв''-За ПИЕНЕ или КЪПАНЕ ще е това количество?
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че толкова българи си идват от Италия, няма начин вируса да не е доставен. Но понеже няма доказан изследван случай, народа си шари насам и натам, и си е нормално. Е вирус като вирус. Всеки който го заболи гърло - коронавирус ли е??? Така че нещата са - квото такова. Ни спирт, ни локум ще ни спаси. Кой каквато имунна система има, това е. Вирус не би трябвало да вирее в алкохол, сол и млечно-кисели бактери.
77
1
 
8
 
! Отговори
фен преди 4 години
До Бойко и лекар ли е?ооо, не си сигурен..:) току-виж се изкаже и ще лепим пиявици колкото може - вече нищо няма да ме учуди в тъпотията българска
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За спирта браво,но защо няма нещо толкова елементарно като медицински маски в резерва?Трябва да се зареди за подобни ситуации с всичко необходимо,противогази,консерви,брашно,храни от първа необходимост,лекраства,вода дори и т.н.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и ракия жадно жуля ...
74
4
 
17
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Луд народ с къса памет! Забравиха повечето хора за "птичия" грип, в пъти по-опасен от този сега. Но когато велики медийни манипулатори нагнетяват страх и ужас от нещо обикновено и три влакови композиции със спирт няма да стигнат.
73
1
 
15
 
! Отговори
Голем оцуквач преди 4 години
''Те ме целуват, аз ги прегръщам", коментира Борисов''
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спирта от резерва е чист популизъм. Това е дневното производство на една спиртоварна като тази в Ихтиман или тази в Катуница. Няма никаква необходимост да бъде вадено подобно количество от резерва, освен за нуждите на политическия популизъм на Борисов.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юруш на ракията и водката!
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виното по може да помогне в борбата с корона вируса понеже е киселинно,а спирта е основа квалифицирана в химията-киселина и основа,като киселинноста в организма или повишена на която съществува организма и изграден на такава база е предпоставка да не виреят ракови клетки или както писаха вероятността от ракови заболявания е 0 докато при организми на база основа вероятността е вече е в % или раковите клетки в тез организми как среда се внедряват и действат,а в киселинна не,а вирусите също що рака
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 52Каскет Грешев прави шоуто но не глобява Тиквата и герп дупетатки че карат без маски и каски.
68
2
 
13
 
! Отговори
страшна ДРАМА преди 4 години
Дали някой ни обяви война, та и във резерва бръкна Бойчето?
67
3
 
5
 
! Отговори
.. преди 4 години
прав си е човек за всичко, което е казал. а за изказа му, не го обвиняваите, защото масовката от хора не могат да го разберат иначе- това за тия с брашното става въпрос.
66
3
 
16
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Борисов вече е станал шеф и на резерва, а не само на Министерския съвет. Само нарежда, заповядва, разпорежда, а полза от него и мненията му няма. Очаквам да разпореди на корона вирусите изобщо да не доближават България. Ако не го направи, ще свършат левовете, а и българите в страната.
65
3
 
18
 
! Отговори
Котьо преди 4 години
В на коча семенниците има повече акъл от Боковата глава! Може и свещички за хемороиди да внесе против грипа.
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37Тогава предложи ти решение! НЕ стига, че не предлагате никаква алтернатива, но и сте вечно контра на всичко. И сте големи специалисти, много вещи и все мрънкате, все не одобрявате, все да отричате всичко. Като не ти харесват маските, не си купувай. Никой не те кара насила. За теб специално ще поръчаме хирургични маски като за операционната.
63
5
 
10
 
! Отговори
Бойко и лекар ли е? преди 4 години
Бойко, Бойко. Сега и като доктор се изживяваш. Добре,че не си посъветвал българите да се лекуват с пиявици и добре,че толкоз глупави българи няма.
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората да не се паникьосват и да изкупуват хранителни продукти, не че няма кой да ги внесе или няма да ги запълним, но е безсмислено."Не съм видял никой да се паникьосва и опразва магазините. Тоя пак в някакви филми се е вкарал.
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти въобще не се паникьоса,когато свали от самолета една от мисирките,щото покашлювала малко.