Борисов нареди спирт от резерва и призова: Без паника за коронавируса!

У нас към момента няма болен, увериха здравните власти
Обновена: 28 фев 2020 12:54 | 28 фев 2020 12:06, Веселина Йорданова
166
Борисов нареди спирт от резерва и призова: Без паника за коронавируса!
Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов нареди да се отпуснат 100 хил. литра спирт от Държавния резерв заради голямото търсене. Борисов призова да не се създава паника и истерия заради коронавируса, като се изкупуват масово храни или дезинфектанти.

Към този момент няма доказан случай на болен у нас, увериха представители на здравните власти на извънредното заседание на правителството днес.

Премиерът нареди икономическият министър Емил Караниколов да предприеме мерки, за да няма недостиг на консумативи по аптеките.

"Още днес каниш българските производители, които произвеждат тези артикули, осигурявате им достъп до спирт и всички свързани с него производни, свързвате се с производители на маски или ако има такива, които биха могли да си претрансформират производството, да го направят", нареди премиерът.

След като стана ясно, че болен от новия вирус засега у нас няма, Борисов коментира: "Измислете един, че имаме, за да спрем да съжаляваме, че в България нямаме".

Той настоя да се говори само истината по темата и нареди да има два брифинга за деня, в които обществото да бъде информирано - в 8 и в 17 часа. Борисов поиска да не се политизира и хората да слушат само експертите.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще работят още две референтни лаборатории за изследване за коронавирус освен в София - във Варна и в Стара Загора.

До края на работния ден ще има указания до всички оброщпрактикуващи лекари за попълването на болнични за карантина.

В момента по всякакъв начин трябва да се успокоят хората, нареди премиерът.

"Всеки ден имам някаква делегация, вие преглеждате ли ги тези, като идват? Те ме целуват, аз ги прегръщам", коментира Борисов по повод това, че публичните му срещи не са забранени.

"Хората да не се паникьосват и да изкупуват хранителни продукти, не че няма кой да ги внесе или няма да ги запълним, но е безсмислено. И това ще отшуми, ще мине, казват го всички доктори", успокои премиерът.

По думите му властите нямат никакво основание, ако се появи случай на болен, да се скрие информация или да не се каже.

"Щом го има там, то ще дойде, около съседите виждате, навсякъде има, и като дойде, то но не значи, че нещо по-различно от днес се е случило", обобщи Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари