Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника

"Здравните власти създават излишна паника, това не е апокалипсис"
28 фев 2020 08:50, Елка Василева
269
Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника
Стойчо Кацаров. Снимка: архив, БГНЕС

Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото самият коронавирус. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Кацаров подчерта, че вижда дефицит на работещи мерки и послания към хората, а вместо това се наблюдават излишна показност, интервюта от сутрин до вечер и хора с предпазни облекла.

„Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирус. Начинът на разпространение на инфекцията в целия свят, в Европа, включително на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от Северна Италия само в последните няколко седмици, гарантира на 100%, че у нас вече има такава инфекция. Не е доказан случай, но по начина, по който се търси инфекцията, той може да не бъде доказан и до април месец“, коментира Кацаров.

„До онзи ден само 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с коронавирус е много малък. Аз не знам защо си пазят тестовете. Не знам защо централизираха нещата и само в 2 лаборатории могат да се правят изследвания“, каза още той.

По думите му очевидно няма организация за изследване на хората. „Няма инструкции към общопрактикуващите лекари, към центровете за спешна помощ – как да се вземат проби за изследвания, как да се съхранят, как да се изпратят тези проби за изследване“, каза Кацаров.

Още по темата

Липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция, категоричен е Кацаров.

„Имам чувството, че се търси една показност, а реално не се върши работа. Би трябвало тези комисии по бедствия, аварии и катастрофи да имат такива разработени планове. Това е администрация, на която плащаме точно за това. Няма нужда да има план за всеки вирус. Достатъчно е да има план за епидемия от заразно заболяване“, изтъкна Кацаров.

Вместо да успокоят хората, здравните власти създават паника, смята той.

„Да кажат ясно, че това не е чак толкова страшно нещо. Че това е нещо подобно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да умре населението от това, че ще има инфекция от коронавирус. Това не е апокалипсис. Създава се такова впечатление с тия сутрешни брифинги – там кихнал някой, там се изкашлял, там имал температура, а като че ли нямат време да се заемат с работещите решения.“

„Държавата трябваше да се опита да намери още тестове, да организира вземането на проби. Аз съм изненадан и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Те само се занимават с лимити, с бюджети на болниците, с какви ли не щуротии. В случая защо не вземат решение да увеличат броя на лимитите за направления, за консултации, за изследвания? Хората ще потърсят медицинска помощ, като се разболеят. Защо не предприемат мерки за увеличаване лимитите на болниците? Да кажат как ще се финансира това лечение на евентуални бъдещи болни с тая инфекция – по кой алгоритъм, по коя клинична пътека, на кои болници ще бъде позволено да отчитат такива случаи? Има решение на правителството – само в три болници. Защо само в три болници? Всяка болница може да се справи с такава инфекция, но трябва да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта между хората. Имам дефицит на такива мерки и на такива послания към хората, на такива решения, а по-скоро интервюта от сутрин до вечер, някакви хора с предпазни облекла, като че ли тук не знам какво щяло да стане“, заяви още д-р Стойчо Кацаров.


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
0
 
! Отговори
Хх преди 2 месеца
Вируса явно е решил, че и Бойко ни стига..
248
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Човешкият живот не е процент.Всеки има право на него и никой не иска да е в ятози процент.
247
0
 
7
 
! Отговори
до 247 преди 3 месеца
Опростачен сте вие!Ако не бше страшен ,нямаше Китай и Италия да изолират цели градове.Аз не съм лекар,но родителите ми бяха .Спомням си,че като бях дете при епидемия,лекарите и персонала ходеха с маски,миеше се с белина,а дръжките на всички врати бяха с бинтове напоени с разтвор на хлорна вар.Сега,дори това го няма.И накрая,мозъка не се вижда без ренген,но отсъствието му се забелязва дори с просто око
246
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Специалистът и казва, че няма основания за паника, и че корона вирусът не е по-страшен от обикновения гипен вирус, 246 пише, че ще пламнем и сме свършени,ето до това води опростачаването и ниската интелигентност на населението...има хиляди оздравели и около няколко процента починали в Китай, извън Китай процентите са даже с няколко нули след запетаята, но 246 едва ли може да го проумее
245
0
 
3
 
! Отговори
позор преди 3 месеца
Личните лекари нямат маски,персонала по болници няма маски.Даваха по телевизията лаборантка изследваща за коронавирус без маска.Гледах и как се изследва пациент в Китай- лаборанти със защитно облекло.Ако пламнем,свършено е с нас.Защо ме се дезинфекцират магазини,молове,обществен транспорт.?Няма нищо по важно от живота и здравето ни.
244
1
 
6
 
! Отговори
Оцелях от СДС-Чумата преди 3 месеца
Тихо докторе,че току-виж гавазЕте на СИК-аджията спонтанно те посетили,а Каскетът те окаушил при Нено.
243
0
 
5
 
! Отговори
БТВ и Нова крият преди 3 месеца
Че имат информация за 12 души до днес.
242
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще разберем за болните в България от чуждестранната преса.
241
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От всичко коментирано тук е видно, че има много хора, които искат да всяват паника сред населението на държава без регистриран случай на коронавирус. . Какви са целите - различни!?
240
2
 
10
 
! Отговори
Борнео преди 3 месеца
Като първа мярка, да се отмени временно акциза върху ракията и до се вдигне на 2.5 промила границата за управление на МПС в антикоронавирус състояние. :)
239
1
 
12
 
! Отговори
Трол преди 3 месеца
Търсят, но така, че да не го намерят. И по-добре. Че медиите ще полудеят...
238
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Вероятно има заразени и у нас! Само *** може да си помисли, че ние сме оазис, заобиколен от зараза. Колко полета има седмично само между БГ и Италия? Били 34. Ами от Азия? Невъзможно е в някой самолет да не пътуват и носители на вируса, дори още да не го знаят. Но те са в състояние да заразят целия самолет. Не можеш да му хванеш края. А колкото до лечение на грипа, няма специфично такова. Просто пазиш леглото и чакаш да отшуми. Само при усложнения се прилагат антибиотици и др.
237
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този трябва да бъде съден за създаване на паника сред населението!
236
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Би следвало да се забрани вноса от Италия, както е с Китай.
235
9
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 3 месеца
Току що се завърнах от Италия там където бях за три дни все още няма нито един болен.По телевизията обявиха че маски трябва да носят тези които страдат от хронично заболяване, останалите не, така че там човеците със маски се броят на пръсти , в противен случай те гледат като опасен.
234
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правителството да нареди на абсолютно всички хора да носят маски. Ако не - солена глоба. Така поне болните да не сеят зараза.
233
6
 
14
 
! Отговори
майна преди 3 месеца
Само в БГ няма коронавирус, срамота. Ние ли сме най-големите ***, веднага тръгвам към Ухан (през Милано), за да се заразя и спася честта на нацията,
232
0
 
4
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 месеца
До Анонимен
https://henrymakow/2020/02/5-G-Factor-in-Coronavirus-Deaths.html
231
4
 
15
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 месеца
До Анонимен Това е дело на илюминатите за намаляване на броя на населението бяха си го написали отдавна в зона 51 в САЩ още други планове имат за затриване затова се бори Асандж и много други
230
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Диагноза

Млъкни, бе, нископлатен трол! Не те е срам!