Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника

"Здравните власти създават излишна паника, това не е апокалипсис"
28 фев 2020 08:50, Елка Василева
269
Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника
Стойчо Кацаров. Снимка: архив, БГНЕС

Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото самият коронавирус. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Кацаров подчерта, че вижда дефицит на работещи мерки и послания към хората, а вместо това се наблюдават излишна показност, интервюта от сутрин до вечер и хора с предпазни облекла.

„Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирус. Начинът на разпространение на инфекцията в целия свят, в Европа, включително на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от Северна Италия само в последните няколко седмици, гарантира на 100%, че у нас вече има такава инфекция. Не е доказан случай, но по начина, по който се търси инфекцията, той може да не бъде доказан и до април месец“, коментира Кацаров.

„До онзи ден само 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с коронавирус е много малък. Аз не знам защо си пазят тестовете. Не знам защо централизираха нещата и само в 2 лаборатории могат да се правят изследвания“, каза още той.

По думите му очевидно няма организация за изследване на хората. „Няма инструкции към общопрактикуващите лекари, към центровете за спешна помощ – как да се вземат проби за изследвания, как да се съхранят, как да се изпратят тези проби за изследване“, каза Кацаров.

Още по темата

Липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция, категоричен е Кацаров.

„Имам чувството, че се търси една показност, а реално не се върши работа. Би трябвало тези комисии по бедствия, аварии и катастрофи да имат такива разработени планове. Това е администрация, на която плащаме точно за това. Няма нужда да има план за всеки вирус. Достатъчно е да има план за епидемия от заразно заболяване“, изтъкна Кацаров.

Вместо да успокоят хората, здравните власти създават паника, смята той.

„Да кажат ясно, че това не е чак толкова страшно нещо. Че това е нещо подобно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да умре населението от това, че ще има инфекция от коронавирус. Това не е апокалипсис. Създава се такова впечатление с тия сутрешни брифинги – там кихнал някой, там се изкашлял, там имал температура, а като че ли нямат време да се заемат с работещите решения.“

„Държавата трябваше да се опита да намери още тестове, да организира вземането на проби. Аз съм изненадан и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Те само се занимават с лимити, с бюджети на болниците, с какви ли не щуротии. В случая защо не вземат решение да увеличат броя на лимитите за направления, за консултации, за изследвания? Хората ще потърсят медицинска помощ, като се разболеят. Защо не предприемат мерки за увеличаване лимитите на болниците? Да кажат как ще се финансира това лечение на евентуални бъдещи болни с тая инфекция – по кой алгоритъм, по коя клинична пътека, на кои болници ще бъде позволено да отчитат такива случаи? Има решение на правителството – само в три болници. Защо само в три болници? Всяка болница може да се справи с такава инфекция, но трябва да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта между хората. Имам дефицит на такива мерки и на такива послания към хората, на такива решения, а по-скоро интервюта от сутрин до вечер, някакви хора с предпазни облекла, като че ли тук не знам какво щяло да стане“, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
20
 
7
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Самият д-р Кацаров дали не се е заразил доброволно , за да докаже , че има заразени в България ? Тоя медицински изверг седнал да тръби за зараза , а знаем , че който вика злото, то идва и може да го застигне пръв ! Как пък не се посвени тоя *** да не плюе по народа си ???
219
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа е пълна анархия. Вижте в Швеция как промиват мозъците на децата. С новата болест фармацевтите ще имат работа, болниците също. В какъв объркан отвратителен свят живеем. Жалко за децата ни, за внуците ни. С една дума извратен отвратителен свят живее. Най добре да се прибираме кой откъдето е и да се затворят границите. Иначе няма да има оправя.
218
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарочно създават болести да умира човечеството, защото до стигнахме 7 500 милиарда. Това е вид война, който оцелее. С тази глобализация и борба за петрола обърках целият свят, стана анархия. Колко забогатява от емиграцията. Хората умират и децата им по океани и морета за да търсят по добър живот. Никъде няма спокоен живот. Не знаем какво ще се случи всяка минута. В живота няма нищо сигурно. Не се ли спре производството на коли не очаквайте икологичен живот, по скоро смъртоносен живот.
217
8
 
37
 
! Отговори
toto преди 4 години
До АнонименГрешката на президента, опозицията в лицето на всички партии в парламента и извън парламента е, че вместо да направят кампании за набиране на средства и да си отделят от бюджета за дихателни апарати, за легла, за каквото и да е, и да се борим заедно с тоя бацил, не правят нищо, все едно проблема го няма. Това дразни адски много. Античовешко е. Антибългарско.
216
10
 
21
 
! Отговори
toto преди 4 години
До АнонименЩе поживеем, ще видим. Може и да залитам, ама това е на фона на всичко останало, което се вихри в момента. Не е редно да излизат някакви никому неизвестни диванета и да разправят, че никой не искал, не че не можел, не искал да поръча маски. То в цял свят няма, ама друго си е, да кажеш, че правителството не иска. 300 пъти беше казано, че бацила минава и през очите, ако има заразен и ако ще 5 маски да си сложиш, един без маска да кихне и си аут. Затова е карантината.
215
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. нар. "испанка" взема 50 млн. жертви по света по време на ПСВ.А иначе загиналите във военни действия са около 10 млн.Съдете сами.
214
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До totoНе искам да мисля че някой ще се възползва от ситуацията и ще й придаде политически привкус. Това не е свинска чума. Мисля че залиташ в грешна посока. Не вярвам някой да е толкова несносен, че да търси политически дивиденти, защото ако умират прасета все пак няма опасност за човечеството а само за бизнеса му, докато тук направо си *** хора. Мисля че ти политизираш излишно. Греша ли?
213
10
 
16
 
! Отговори
toto преди 4 години
До АнонименНе можем ние, визирам малка България, да се разминем и да овладеем нещо, с което много по-големи и напреднали държави не са се справили.Ама както и да е. При нас ситуацията е друга: политическа.БСП се снишиха и само чакат да влезе бацила, за да поискат служебно правителство.Да си чула в някоя друга държава да го има това нещо? Хората се стягат и се борят ЗАЕДНО! Бацила не признава цвят и партия.Затова е насаждането на паника, заради политиката.
212
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До totoОх, не знам, приятел, това направо е ужасно. Не знам как може да се спекулира с подобно нещо а не да се търсят истински решения. Защото май се оказва че просто само се констатира че еди къде си еди какво си, но истинска работа по овладяването на вируса не се върши. Ето това е неприемливото, и най - страшното. не знам докъде ще се стигне колко още хора ще умрат и колко спекуланти ще напълнят джобовете си. Наистина не ми се мисли.
211
5
 
13
 
! Отговори
toto преди 4 години
До АнонименНе си ме разбрала, прочети пак, внимателно. Хекимян се опитва да вкарва паника без да има каквито и да е официални сведения. Дебне сензацията. Иска да е първи.В бъдеще ще има и тука болни от вируса, може да е утре, може да е след месец, приеми го. Ако няма до утихването на епидемията, ще ти се извиня.Акцента е, че паниката се вкарва заради рейтинга и сензацията. Само хипотетично... ако нищо не се случи, Хеки ще избухне на тема "Защо трябваше да се купуват примерно 100000 маски
210
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До totoИ това те накара да кажеш че има заразени, защото го е казал Хекимян? Боже, трябва да съм луда да слушам подобни неща. Ето това ще ме побърка а не корона вирусът Той би могъл да бъде овладян, но като че никой не мисли за това,а само да се прави кала балък. Това не е шега, не е жалка политическа игричка. Това е сериозно. Много
209
6
 
21
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Здравните власти са неадекватни. Не са в състояние и цирей на г.за да излекуват. Те ще абдикират и ще създадат паниката съвсем скоро. Защото повечето от тях не са лекари, които лекуват, те като всички просто ходят на работа. За политиците вече всички знаят какачви политици са... Не е удобен факта, че човешката популаци стана твърде многобройна. Нали така?
208
5
 
11
 
! Отговори
toto преди 4 години
До Анонимен 217Изтича информация за президента, кметове, депутати... А само определени богоизбрани типчета знаят, че има болни в София. Малко е .. пардон, много е невероятно.Че ще има, ще има, няма начин. Няколко дни в колата слушам Хекимян. През половин час задава въпрос на гостите си "Има ли повод за паника, за притеснения" и всеки казва НЕ. А това са професори, вирусолози, светила в медицинатаИ идва едно докторче, казва 'Може би..." и Хеки се хваща... "Аааа, има опастност, всички крият"!
207
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 212Мисля че попитах нещо. защо не ми отговаряш а сам си слагаш лайк. Сигурна съм че си ти. Искам източника на информация, тоест откъде го знаеш. Когато става въпрос за такива страховити неща дезинформацията е най - голямото престъпление. Нали искате откритост - тогава бъдете такива. Чакам.
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 198Човек трябва да се въоръжи цялата си логика за да разбере смисъла на твоето словесно излияние. Ей това е най - големия ужас - покрай този вирус ще се нагледаме на какви ли не изцепки породени от страха и ще се начетем на какви ли не глупости, които едно подобно събитие поражда у някои хора. Затова трябва по - скоро да се намери лечение за този вирус за да си отдъхнем. Не само страхът тормози но и четенето на подобни глупости. Престаснете.
205
4
 
11
 
! Отговори
toto преди 4 години
Жена загина при катастрофа между кола и влак на прелезДнес има повече починали от катастрофа на кола и влак, отколкото от корона вируса.Долу влаковете, прелезите и колите. За Жените нищо не казвам.
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 212И откъде знаеш? кажи ни че и ние да се осведомим. На теб не може да се вярва.
203
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че този лекар е прав за много неща. Единственото което не трябваше да казва е че има заразени и че никой не знае кои са.Това ще всее безумна паника.Така че вместо да изписва вежди, той вади очи. Едва ли не болниците трябва да вземат превантивни мерки как да лекуват заразените,тоест предрича масово заразяване Просто трябваше да каже, че вместо да се говори само за заразяване трябва да се говори и за лечение и за това търси ли се реално решение на проблема. Само толкова. Другото бе излишно
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София има болни вече ! Поне за София знам !
201
4
 
14
 
! Отговори
K.Коцев преди 4 години
Абе докторче,как не разбираш,че именно твоя милост с приказките си създава паника ?! Като доктор трябва да е известно вам,че това е грип,но в по-тежка форма -паникьор !!!