Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника

"Здравните власти създават излишна паника, това не е апокалипсис"
28 фев 2020 08:50, Елка Василева
269
Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника
Стойчо Кацаров. Снимка: архив, БГНЕС

Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото самият коронавирус. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Кацаров подчерта, че вижда дефицит на работещи мерки и послания към хората, а вместо това се наблюдават излишна показност, интервюта от сутрин до вечер и хора с предпазни облекла.

„Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирус. Начинът на разпространение на инфекцията в целия свят, в Европа, включително на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от Северна Италия само в последните няколко седмици, гарантира на 100%, че у нас вече има такава инфекция. Не е доказан случай, но по начина, по който се търси инфекцията, той може да не бъде доказан и до април месец“, коментира Кацаров.

„До онзи ден само 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с коронавирус е много малък. Аз не знам защо си пазят тестовете. Не знам защо централизираха нещата и само в 2 лаборатории могат да се правят изследвания“, каза още той.

По думите му очевидно няма организация за изследване на хората. „Няма инструкции към общопрактикуващите лекари, към центровете за спешна помощ – как да се вземат проби за изследвания, как да се съхранят, как да се изпратят тези проби за изследване“, каза Кацаров.

Още по темата

Липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция, категоричен е Кацаров.

„Имам чувството, че се търси една показност, а реално не се върши работа. Би трябвало тези комисии по бедствия, аварии и катастрофи да имат такива разработени планове. Това е администрация, на която плащаме точно за това. Няма нужда да има план за всеки вирус. Достатъчно е да има план за епидемия от заразно заболяване“, изтъкна Кацаров.

Вместо да успокоят хората, здравните власти създават паника, смята той.

„Да кажат ясно, че това не е чак толкова страшно нещо. Че това е нещо подобно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да умре населението от това, че ще има инфекция от коронавирус. Това не е апокалипсис. Създава се такова впечатление с тия сутрешни брифинги – там кихнал някой, там се изкашлял, там имал температура, а като че ли нямат време да се заемат с работещите решения.“

„Държавата трябваше да се опита да намери още тестове, да организира вземането на проби. Аз съм изненадан и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Те само се занимават с лимити, с бюджети на болниците, с какви ли не щуротии. В случая защо не вземат решение да увеличат броя на лимитите за направления, за консултации, за изследвания? Хората ще потърсят медицинска помощ, като се разболеят. Защо не предприемат мерки за увеличаване лимитите на болниците? Да кажат как ще се финансира това лечение на евентуални бъдещи болни с тая инфекция – по кой алгоритъм, по коя клинична пътека, на кои болници ще бъде позволено да отчитат такива случаи? Има решение на правителството – само в три болници. Защо само в три болници? Всяка болница може да се справи с такава инфекция, но трябва да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта между хората. Имам дефицит на такива мерки и на такива послания към хората, на такива решения, а по-скоро интервюта от сутрин до вечер, някакви хора с предпазни облекла, като че ли тук не знам какво щяло да стане“, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
10
 
! Отговори
СТАТИК преди 4 години
TO И АФРИКАНСКИ ГРИП ПО ПРАСЕТАТА НЕМА6Е АМА ,,,,,,,,,,,,,,,,,СВИНСКОТО СКО4И С 50% СЕГА НЯКОИ 6 НАМАЖАТ И ЗА СМЕТКА НА КОРОНА ВИРОСА
199
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция за седмица умраха 17 човека от грипен вирус, който не е коронавирус и който е донесен от "мирните бежанци". Може да намерите новината. Пита се, защо не се наложи карантина на мигрантите?
198
7
 
2
 
! Отговори
Адски преди 4 години
Няма заразени гледах световната карта с държавите,около нас има по един в Румъния,Гърция и Северна Македония
197
3
 
4
 
! Отговори
Някой от тълпата преди 4 години
Няма нужда от паника, та само пет милиона сме!
196
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия тестове за вируса да не са някои ментета
195
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да му мислят бсп коси хора на тяхната възраст
194
1
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Има информация в интернет,че заразата в Китай е започнала още в началото на м.декември 2019г.
193
13
 
37
 
! Отговори
ЖОРО преди 4 години
Искам да успокоя българския народ:КОРОНА ВИРУС В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ДОЙДЕ, ЗАЩОТО БОЙКО БОРИСОВ, ЩЕ МУ НАЛОЖИ ДАНЪК, А ИВАН ГЕШЕВ ЩЕ ГО АРЕСТУВА.Нали разбирате, при тази ситуация вируса се страхува да дойде. ТАКА, ЧЕ СПОКОЙНО БЪЛГАРИ.
192
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма изненада. Счетоводителят и шеф на здравеопазването само повтаря някакви безсмислици. Толкова не са в час тия хора, с огромната им администрация и могъщата им здравна каса че човек го обзема отчаяние и ужас не от коронавируса, а от тях.
191
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В северна Италия в десетина града е въведена "червена зона " и карантина и никой няма правода ги напуска. Явно, това са крути мерки, за да се избегне взривно разпространение на заболяването в страната. Така че трябва да се взимат мерки овреме, иначе при масова епидемия нещата ще излязат от релсите и щетите ще са много големи. Изпуснат ли се нещата - именно тогава ще настане паника. Засега трябва повишено внимание и повсеместни хигиенни мерки
190
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО обяви България за държавата с най-високата смъртност.Корона вирусът е тук от както черния драгалевски цирей и неговият падуан тиквата управляват.
189
12
 
12
 
! Отговори
Ся гледайте преди 4 години
Натовците 30хиляди са в Полша и Германия там нема вируси.Ко става а.
188
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като създадоха паниката и хората изкупиха маските -сега е ред на спиртта после на ръкавиците после на стерилните чаршафи и т.н -като лекар ще ви кажа че заболеваемостта не е много по голяма от друга година и назад във времето е имало смъртни случаи на възрастни и млади хора с дихатена недостатъчност и със ССН в р-т на вирусна инфекция но никога е нямало такава спекула с маски -а за да има спекула означава че няма контрол на държавата а само показност съгласна съм д-р Кацаров
187
14
 
24
 
! Отговори
Ей ко става преди 4 години
ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАШЕ ТАКИВА РАБОТИ сега е война без оръжие.Бай Дон Тръмп каза че вече имали ваксина в щатите.Май от там е тръгнал умишлено.В Ухан са работили в завода за телефони и са го пренесли в Китай не е станала сделката с фащ.
186
2
 
22
 
! Отговори
Ицо преди 4 години
Не се косете, никъде няма адекватни мерки за защита... Навсякъде вируса си перЕ как си иска.
185
5
 
56
 
! Отговори
... преди 4 години
Китайците го казаха още преди седмици. От този вирус умират хора с хронични или тежки заболявания, на които имунитетът им е слаб. Съвсем нормален вирус. Ами и от грип умират също много хора. Само превръщат в истерия това.
184
3
 
40
 
! Отговори
КОКО преди 4 години
Правителство на демонстрация на дейност, показност на уж взети мерки-прокуратура, министерство на здравеопазването и др! Всичко това от страх! Голям страх от недоволството на народа!
183
4
 
68
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Браво! Един да каже нещата с истинските имена!Стига! Стига вече сте всявали паника сред населението! Вече няколко дни се тръби за този вирус! Вчера и днес БР програма "Хоризонт" през 5 минути само за коронавируса! Няма ли друго в тази държава? Кореспондентка от Солун за презапасяването на гърците с продукти, телевизиите показват празни рафтове и следствието-нашите започнаха! Развързаха ръцете на търгашите! Кому е нужна тази информация? Ако е за запълване на ефирно време-запълнете го с друго!
182
17
 
7
 
! Отговори
Господ гледа от небе преди 4 години
Грешни сме! Всички сме наказани!
181
32
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
"паниката, която здравните власти създават" - докторче, не знам кой създава паниката ...