Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат

Бонус програмата на Агенцията по заетостта връща 300 висшисти
Обновена: 28 фев 2020 16:53 | 28 фев 2020 10:56, Камелия Цветанова
364
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70% от българите, които са участвали в кариерните форуми на социалното министерство, организирани в чужбина, са заявили готовност да се върнат отново в родината си. В това уверява социалната министърка Деница Сачева в отговор на въпрос на депутат от ГЕРБ.

Още по темата

През 2019 г. кариерните форуми били организирани във Виена, Мюнхен, Хага, Лондон и Кльон и в тях са участвали между 160 и 200 българи, сред които не само студенти, но и по-възрастни хора, както и между 20 и 35 работодатели.

На форумите българите, избрали да печелят хляба си в чужбина, са били запознати с актуалната икономическа ситуация, с възможностите за заетост в България и условията на пазара на труда.

Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Целта на институциите, социалните партньори, бизнеса и неправителствения сектор е да привлекат повече кадри обратно в България.

Според Сачева резултатите от тези кариерни форуми са толкова добри, че пред тази година инициативата продължава като за пръв път ще има форуми и в Амстердам и Глазгоу.

Изборът на градове, в които се организират, зависи от концентрацията на български студенти, за да могат да бъдат информирани максимален брой млади хора с възможностите за професионална реализация в България.

Сачева напомня, че от 1 април Агенцията по заетостта стартира и програма с мерки, насочени към хора до 54 години с висше образование, които през последните 6 месеца са работили зад граница в страна от ЕС.

Програмата е насочена и към току - що завършващите студенти в чужди университети. Очакванията са около 300 души да се възползват от допълнителните стимули. Условието, за да се получи подкрепа, е завърналите се да остават на работа поне година, след като получат помощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
31
 
! Отговори
Според преди 4 години
мен,дори 120 процента са готови,да се завърнат.Такъв благодат,стабилност,сигурност,практически нулева корупция,пълно и безапелационно върховенство на закона,не корумпирана полиция, върхово здравеопазване, върхово образование, гигантски пенсии и космически заплати,кристално чист въздух и вода(където ощежя има, основно в София).Кой,лъжете с тези глупости?От площ почти 111 хиляди квадратни километра,реално един единствен град е развит и годен за живеене.Мислите ли,че някои Ви вярва?
21
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен какво ме грее, че някой си искал или не искал да се върне!? Мигрантите станаха като свещенни крави и трябва да им правим метани и да им подаряваме нови коли и апартаменти, та белким се върнат. Всеки сам си решава къде и как да живее!Аз си обичам България, изкарвам си прилична европейска заплата (в България), пътувам по цял свят и през ум не ми минава да емигрирам. Който е решил да ходи да го третират по-зле и от арабски бежанец и да слугува на чужденци - да е жив и здрав!
20
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще се върнат нискоквалифицираните, който и така мизерстват в Европа. Те не произвеждат добавена стойност и само ще увиснат на социалната система. Образованите и реализиралите се няма да се върнат защото не са луди, а интелигентни и мислещи същества! Аз също съм навън и изобщо през ум не ми минава да робувам на бг престъпниците за жълти стотинки и скапана околна среда.
19
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните 16г, се върнах и аз ... 4 пъти за по 2 седмици да видя нашите.ЛОЛ
18
10
 
4
 
! Отговори
+- преди 4 години
Това че искат е добре,едни по финансови критерии,други остаряват,трети нерализарли се ,четвърти разочарование ,пети искат спокойствие ...там е за таквиз като мухаайчето отдолу -докато е млад ,ще му се седи навън,след това си идва у нас...да пуши пура и да седи на двора с камината за бабрбекю ...но и той ще си завърне.
17
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хора живеят в някакъв свой собствен, розов свят. Честно, не знам дали да ги съжалявам, да им пожелая добър психолог, да им купя някакви хапчета ли...Страшното е, че ни управляват.
16
1
 
37
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Абе хора, четете внимателно, 70% от участвалите във форумите, които са между 160 и 200 души са казали, че ще се върнат. Това са най-наивните от най-наивните. И Калинка диригент на наивните.
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха, е как ги изчислиха тези 70%? Мен и моите познари никой не ни е питал .... хахахах вярвайте овце, тези пропаганди ви ги намилат вече 30г колко сте стабилни и добре.Поздрави от Ню Йорк
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луди за връзване няма. Сега като гледат как се решават кризите в БГ,че всички сектори са фалирали,че се мисли първо за пари,после за хората ей сега ще се върнат. Останалите тук искаме да избягаме вече.
13
1
 
38
 
! Отговори
barcelona преди 4 години
кой ще се върне след като си е уредил живота на вънка бе тупани,България е със десет години назад във всяко едно отношение!
12
0
 
40
 
! Отговори
селянин преди 4 години
от мойте познати един не се е върнал ееееее идват си за по седмица две
11
14
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Ще се върнем. Като изчезнат руските слуги които дърпат държавата назад, защо не?
10
3
 
58
 
! Отговори
Мухахаха преди 4 години
Тази статия защо не е в хумористичния раздел ?
9
2
 
31
 
! Отговори
Грета преди 4 години
Да, на лято
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЗИ КАЛИНКА СЕ ОБАЖДА НЕПОДГОТВЕНА. КАК ПАК НЯМА НИТО ЕДИН ЧИТАВ МИНИСТЪР.
7
4
 
29
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Колко?!Нещо короната ги е хванала! 70% ама друг път.Кпй би искал да се завърне я тази *** ?!
6
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те си идват Но след два три месеца пак се връщат в чужбина Тази статия е пълна лъжа
5
7
 
39
 
! Отговори
Безкомпромисен преди 4 години
България спря да съществува на 09.09.1944г.! Превратът на 10 Ноември 1989г. беше извършен от комунистите и след 1989 г. до ден днешен ни управляват чисти комунисти независимо дали са от СДС,БСП,НДСВ, ДПС,АТАКА, ГЕРБ ,Реформаторски Блок , ВМРО,НФСБ и т.н!
4
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, що ще се връщате бе?Нали на запад лежиш и взимаш пари, пък и е по-евтино?То само у нас има неуредици, навсякъде иначе е прекрасно.
3
3
 
53
 
! Отговори
Гутьо преди 4 години
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат-- когато депутатите тръгнат на работа пеша или с колела, а премиера на ролкови кънки