Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат

Бонус програмата на Агенцията по заетостта връща 300 висшисти
Обновена: 28 фев 2020 16:53 | 28 фев 2020 10:56, Камелия Цветанова
364
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70% от българите, които са участвали в кариерните форуми на социалното министерство, организирани в чужбина, са заявили готовност да се върнат отново в родината си. В това уверява социалната министърка Деница Сачева в отговор на въпрос на депутат от ГЕРБ.

Още по темата

През 2019 г. кариерните форуми били организирани във Виена, Мюнхен, Хага, Лондон и Кльон и в тях са участвали между 160 и 200 българи, сред които не само студенти, но и по-възрастни хора, както и между 20 и 35 работодатели.

На форумите българите, избрали да печелят хляба си в чужбина, са били запознати с актуалната икономическа ситуация, с възможностите за заетост в България и условията на пазара на труда.

Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Целта на институциите, социалните партньори, бизнеса и неправителствения сектор е да привлекат повече кадри обратно в България.

Според Сачева резултатите от тези кариерни форуми са толкова добри, че пред тази година инициативата продължава като за пръв път ще има форуми и в Амстердам и Глазгоу.

Изборът на градове, в които се организират, зависи от концентрацията на български студенти, за да могат да бъдат информирани максимален брой млади хора с възможностите за професионална реализация в България.

Сачева напомня, че от 1 април Агенцията по заетостта стартира и програма с мерки, насочени към хора до 54 години с висше образование, които през последните 6 месеца са работили зад граница в страна от ЕС.

Програмата е насочена и към току - що завършващите студенти в чужди университети. Очакванията са около 300 души да се възползват от допълнителните стимули. Условието, за да се получи подкрепа, е завърналите се да остават на работа поне година, след като получат помощта.


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
31
 
! Отговори
Грета преди 4 месеца
Да, на лято
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТАЗИ КАЛИНКА СЕ ОБАЖДА НЕПОДГОТВЕНА. КАК ПАК НЯМА НИТО ЕДИН ЧИТАВ МИНИСТЪР.
9
4
 
29
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Колко?!Нещо короната ги е хванала! 70% ама друг път.Кпй би искал да се завърне я тази *** ?!
8
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те си идват
Но след два три месеца пак се връщат в чужбина
Тази статия е пълна лъжа
7
7
 
39
 
! Отговори
Безкомпромисен преди 4 месеца
България спря да съществува на 09.09.1944г.! Превратът на 10 Ноември 1989г. беше извършен от комунистите и след 1989 г. до ден днешен ни управляват чисти комунисти независимо дали са от СДС,БСП,НДСВ, ДПС,АТАКА, ГЕРБ ,Реформаторски Блок , ВМРО,НФСБ и т.н!
6
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А, що ще се връщате бе?Нали на запад лежиш и взимаш пари, пък и е по-евтино?То само у нас има неуредици, навсякъде иначе е прекрасно.
5
3
 
53
 
! Отговори
Гутьо преди 4 месеца
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат-- когато депутатите тръгнат на работа пеша или с колела, а премиера на ролкови кънки
4
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хаха поредната партенка, абе вие от този сайт да не би да живеете в някаква паралелна реалност? За управляващите това е ясно, но вие нали сте журналисти , ужким обективни, явно и вие сте на хранилка от ГЕП.
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като корона вируса освободи малко работни места нашите патриоти зад граница ще се завърнат победоносно, за да се радват на фалиралия НОИ, НЗОК
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тя калинка горката си няма понятие от абсолютно нищо, но се ърка във всичко. Тя оня ден разправяше, че вируса може да се изолира в отделна стаичка.
1
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз мисла, че са готови да се върнат около 143568 прУцента. Изоставете тия брътвежи бе. Комични сте.