Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат

Бонус програмата на Агенцията по заетостта връща 300 висшисти
Обновена: 28 фев 2020 16:53 | 28 фев 2020 10:56, Камелия Цветанова
364
Живот зад граница или в България? 70% били готови да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70% от българите, които са участвали в кариерните форуми на социалното министерство, организирани в чужбина, са заявили готовност да се върнат отново в родината си. В това уверява социалната министърка Деница Сачева в отговор на въпрос на депутат от ГЕРБ.

Още по темата

През 2019 г. кариерните форуми били организирани във Виена, Мюнхен, Хага, Лондон и Кльон и в тях са участвали между 160 и 200 българи, сред които не само студенти, но и по-възрастни хора, както и между 20 и 35 работодатели.

На форумите българите, избрали да печелят хляба си в чужбина, са били запознати с актуалната икономическа ситуация, с възможностите за заетост в България и условията на пазара на труда.

Назад към България: Държавата ще връща живеещите в чужбина

Целта на институциите, социалните партньори, бизнеса и неправителствения сектор е да привлекат повече кадри обратно в България.

Според Сачева резултатите от тези кариерни форуми са толкова добри, че пред тази година инициативата продължава като за пръв път ще има форуми и в Амстердам и Глазгоу.

Изборът на градове, в които се организират, зависи от концентрацията на български студенти, за да могат да бъдат информирани максимален брой млади хора с възможностите за професионална реализация в България.

Сачева напомня, че от 1 април Агенцията по заетостта стартира и програма с мерки, насочени към хора до 54 години с висше образование, които през последните 6 месеца са работили зад граница в страна от ЕС.

Програмата е насочена и към току - що завършващите студенти в чужди университети. Очакванията са около 300 души да се възползват от допълнителните стимули. Условието, за да се получи подкрепа, е завърналите се да остават на работа поне година, след като получат помощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лъжеш *** другарко.....
301
4
 
6
 
! Отговори
Бай Ви Кочо преди 4 години
Боли ме кавала за управляващите и политиката им ! Аз съм Българофил и милея за Майка България и ще остана в нея на пук на *** Амин !
300
6
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
е ще се радваме ако някои от вас стане Президент на САЩ...да ни убеждавате че сте щастливи в чужд дом с чужди хора които не ви приемат,спестили малко пари защото сте живели като скотове...всеки си решава...аз така у дома с децата беден...богат...това е моят дом...и ще се лее кръв ако някои се опита да ми го отнеме...уважения към чуждите и очаквам да уважават моя...бъдете здрави и успех където и да сте,не ни вменявайте,че сме нисша раса и не сме народ...на старини може да молите за визи...
299
4
 
15
 
! Отговори
Tz преди 4 години
Е кво очаквате да каже жената, мъчат се по всякъкъв начин да ни убедят в съветска власт. Никой нормален човек който се е устроил в Чужбина няма да се върне. Направо са ми смешни тея дето тропат хора и веят байраците колко сме велики и какви патриоти сме. Родината е там където човек се чуства добре. В България главно свързват емигрантите с миене на чинии и бърсане на ***, има толкова хора с професии с хубави заплащания, ценени и уважавани както в България никога не са били и няма да бъдат
298
5
 
20
 
! Отговори
Камен преди 4 години
Никой няма да се върне в България ,това са лъжи ,даже и аз се готвя да замина за Англия , за втори път ,нямам търпение да се махна от България
297
7
 
5
 
! Отговори
ББ преди 4 години
и *** не е отрицателен герой...наш брат е...и това не си разбрал...елементарен си,миещиет коли и търчащ като роб по чужди полета ,живеещ като скот да събере малко паунди и да се върне с тях тук да демонстрира чалгарски стандарт...жалки сте,България..дома на дедите ни ще го има и ще изградим справедлив и красив дом за децата на България и без чалгарите...Бог да пази Народа ни..Гордея се с вас и заради Адриян..Бъдете Благословенни
296
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова ви е добре в чужбина,че почти всеки от вас гледа БГ телевизия всекидневно и самолетите са пълни и на отиване,ама и на връщане!
295
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе в Англия е толкова готино,че като ви се развалят зъбите ,припкате в България за си ги правите!
294
5
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
та UK..банани и портокали...97г. мои приятели са там...в нечовешки същества са ги превърнали...роби в 21 век,у дома управлява мафията но сме внуци на Андрешко и ще си платят...въпрос на време,за една нощ "Мунчовците"бедни не виждали банани събраха 175 х. евра за операция на малкият Адриян...моят Народ...моите братя опитват да спасят един син на Народа ни..не си позволявайте да обиждате Народа ми надживял империи...еничари и роби не са ценност в Родината ми..Бог да пази България
293
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 4 години
та UK въпрос на ценности...уважавам избора на всеки,просто си споделяме,познати от 97 са в Англия,почина майка му и не дойде за погребението й,може да не и имал пари или господарите му да не са му разрешили...паундаци ама цената е висока си мисля...банани...портокали...елементарно и несериозно,у нас мафията управлява но ще е временно и ще си платят ...въпрос на време...но няма да им позволим да променят ценностите ни...робството за пари не е ценност...бъдете здрави и успех..Свободата Санчо..
292
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
връщайте се че да освободите място и да замина аз. тука е рай. не се сещам с кое да похваля родината освен че... ааа ъъъ ... разбирате ме в Бг е много яко. Затова се върнете! Родината ви зове.
291
0
 
2
 
! Отговори
Варна преди 4 години
Вярно ли сте такова количество...гений?!!
290
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 4 години
До АнонименА опитвал ли си да изпиеш 4 големи ракии и да ѝ метнеш вестник на лицето?
289
6
 
9
 
! Отговори
До 295 преди 4 години
Не сравнявай САЩ и Англия с мизерна българия.Живея от седем години в Англия и досега съм нямал проблем в нито една болница.Проблемите са в българия.
288
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази жена е много отблъскваща.
287
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм готов да се върна в Испания.
286
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В UK спешната помощ е безплатна, държавните болници (NHS) са безплатни от момента в които имаш Усигурителен номер плащаш вноските са процент от дохода но общо взето нищожни
285
0
 
9
 
! Отговори
usa до 295 преди 4 години
зависи от застраховката.при някои видове застраховки, духаш супата :)$3000 не са кой знае колко пари тук.
284
12
 
8
 
! Отговори
До 293 преди 4 години
Щото в щатите или в Англия ще ти осигурят такова лечение,че ум да ти зайде.Нямаш ли пари в тези две държави, по-добре не се разболявай.Сестрата живее в САЩ и беше звъняла на Спешна помощ. След това плати 3000 долара,въпреки че има здравна застраховка.
283
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 275май ти си злобар и си нехранимайко